С.Завалій: «Влада не залишить учасників АТО наодинці зі своїми проблемами»На минулому тижні відбулася зустріч голови райдержадміністрації С.Завалія з активом громадських організацій волонтерів та учасників АТО. Її метою стало обговорення кандидатури радника голови РДА з питань надання допомоги учасникам АТО (на громадських засадах) та проекту розпорядження голови РДА про створення координаційної ради з вирішення проблемних питань учасників антитерористичної операції та членів їх сімей при Петрівській райдержадміністрації. В заході взяли участь перший заступник голови РДА О.С. Лукашов, заступник голови РДА Т.Г. Панета, керівник апарату РДА О.О. Семехова, начальник управління соціального захисту населення РДА В.Г. Сибіра, директор ра-йонного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді О.А. Стулій, завідувач сектору інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Т.М. Волощенко, головний спеціаліст сектору інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Т.О. Притула, голова волонтерського руху «Допоможемо воїнам Петрівщини» А.П. Горністова, волонтер В.В.Рева, голова громадської організації учасників АТО «Захисник Петрівщини» С.В. Савченко та активісти цієї організації Петро Ткачук, Олександр Хрокало, Геннадій Гавеля і головний спеціаліст сектору взаємодії з правоохоронними органами, з питань запобігання і виявлення корупції та мобілізаційної роботи апарату РДА В.В. Чорна.

С.В. Завалій, звертаючись до учасників заходу, зазначив:

- Допомога і підтримка учасників АТО залишається незмінним пріоритетом для влади. Хлопці, учасники АТО, вже пройшли дуже складний шлях. Тому всі разом ми повинні об’єднати наші зусилля, аби якнайефективніше їм допомогти. На Кіровоградщині, як і в інших регіонах нашої держави, розпочав свою роботу Центр надання допомоги учасникам АТО. За 2 тижні роботи Центру за допомогою до нього звернулося 82 військовослужбовці та члени їхніх родин, 24 питання вирішено позитивно. Найчастіше військові потребують консультації щодо виділення землі, присвоєння статусу учасника АТО та по працевлаштуванню.

учасники зустрічі – Г.Гавеля, С.Савченко, В.Рева, А.Горністова, П.Ткачук.Сьогодні ми зібралися з волонтерами, учасниками АТО, керівниками окремих структур РДА, щоб обговорити проект розпорядження голови РДА про створення дорадчого органу при райдержадміністрації – координаційної ради з вирішення проблемних питань учасників антитерористичної операції та членів їхніх сімей та відкрито і публічно обговорити кандидатуру радника голови райдержадміністрації з питань надання допомоги учасникам АТО.

Розпочну з останнього.

Призначення радника голови районної державної адміністрації з питань надання допомоги учасникам АТО з числа волонтерів (на громадських засадах) передбачено розпорядженням голови Кіровоградської ОДА від 22 жовтня 2015 року. Ця людина має володіти інформацією про потреби демобілізованих учасників АТО та тих, хто перебуває на Сході України, тримати зв’язок з військовим комісаріатом, волонтерами, усіма учасниками АТО, постійно моніторити та систематизовувати дані, інформувати мене особисто про питання, що порушують учасники АТО.

Вважаю, що серед волонтерів та учасників АТО є багато достойних претендентів на посаду радника голови РДА, та ми зупинилися на кандидатурі Сергія Полтавця. Він активно займається волонтерською діяльністю, разом із головою волонтерського руху Аллою Павлівною Горністовою забезпечував доставку гуманітарної допомоги від жителів району нашим воїнам-землякам, не зі слів знає про потреби хлопців. Відповідальний, ініціативний, молодий. Гадаю, що він стане мені гарним помічником, і наша робота з допомоги учасникам АТО стане більш ефективною.

А.Горністова, погодившись з характеристикою С.Завалія, яку він дав С.Полтавцю, висловила думку, що головою Координаційної ради має бути безпосередній учасник АТО, бо він знає проблеми, з якими стикаються демобілізовані воїни, зсередини, а С.Полтавець міг би стати його заступником.

На це Сергій Володимирович відповів, що голова Координаційної ради мав би стати комунікатором діяльності громадських організацій і органів державного управління, досконало знати їхні функції і напрямки роботи. Він навів приклад неефективного вирішення одного з питань саме через неузгодженість в роботі різних управлінських та підприємницьких структур, громадських активістів. С.Полтавець добре орієнтується в цих питаннях, тож зможе координувати роботу, надавати голові райдержадміністрації узагальнену інформацію для прийняття ефективних управлінських рішень. А заступник з числа учасників АТО допомагатиме голові Координаційної ради бути в курсі проблем і потреб колишніх фронтовиків.

Цю думку підтримала і Т.Панета, яка повідомила, що, як керівник нової формації, С.Завалій не призначив голову Координаційної ради вольовим рішенням, а попередньо виніс це питання на обговорення. Його аргументація стосовно кандидатури С.Полтавця глибоко аргументована, тож їй важко заперечити. З цим погодилися всі учасники зустрічі, а А.Горністова запропонувала на посаду заступника голови Координаційної ради П.Ткачука, що також отримало схвалення присутніх.

Т.Панета зауважила, що страшна біда, яка спіткала всіх нас, стала тим чинником, що згуртував народ, сформував національну ідею, яка полягає у тому, що українці, незалежно від національності, прагнуть відстояти незалежність своєї держави. На наших очах нарешті формується справжня політична українська нація.

Тетяна Григорівна ознайомила присутніх з Положенням про Координаційну раду та персональним списком її членів. Ними стали: Сергій Полтавець – начальник ведення електронного реєстру та підтримки інформаційно-аналітичних систем управління Пенсійного фонду України в Петрівському районі – радник голови райдержадміністрації на громадських засадах (голова Координаційної ради); Сергій Савченко – учасник АТО, голова ГО «Захисник Петрівщини» (за згодою); Петро Ткачук – учасник АТО, заступник голови Координаційної ради (за згодою), Вікторія Чорна – головний спеціаліст сектору взаємодії з правоохоронними органами, з питань запобігання і виявлення корупції та мобілізаційної роботи (секретар); Олег Откидач – заступник військового комісара – начальник мобілізаційного відділення Петрівського районного військового комісаріату (за згодою) – координатор від районного військового комісаріату; Світлана Попіль – спеціаліст І категорії сектору з питань постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС управління соціального захисту населення РДА – координатор з питань соціальної допомоги; Світлана Годун – заступник начальника управління Пенсійного фонду України в Петрівському районі – координатор з питань пенсійного забезпечення; Людмила Кісільова – заступник директора районного центру зайнятості – координатор з питань працевлаштування; Володимир Горчеєв – заступник головного лікаря з лікувальної частини ЦРЛ – координатор з питань надання медичної допомоги; Тетяна Притула – головний спеціаліст сектору інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА – координатор з комунікацій з учасниками АТО; Тетяна Молотковська – заступник директора територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Петрівського району – координатор з питань соціального обслуговування; Олена Демчик – завідувач сектору торгівлі та інфраструктури відділу економічного розвитку , торгівлі та інфраструктури РДА – координатор з питань торгівлі та інфраструктури; Любов Туєва – адміністратор центру надання адміністративних послуг РДА – координатор з питань надання адміністративних послуг; Тетяна Сидоренко – спеціаліст І категорії районного управління юстиції – координатор з питань надання первинної правової допомоги; Сергій Чирва – заступник начальника фінансового управління РДА – координатор з питань бюджетних відносин; Валентина Бойко – директор ЦДЮТ – координатор з питань освіти; Алла Полтавець – головний спеціаліст відділу регіонального розвитку, містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства та з питань цивільного захисту населення РДА – координатор з питань ЖКГ; Інна Громова – заступник начальника відділу Держгеокадастру в Петрівському районі, а також  секретарі сільських, селищних рад (за згодою) по списку.

Під час обміну думками учасники зустрічі порушили питання надання учасникам АТО психологічної допомоги. А.Горністова пропонувала укласти угоду з фахівцями-психологами з провідних наукових і медичних установ. О.Хрокало зауважив, що не всі учасники АТО готові йти на контакт, приховують свої психологічні проблеми, бо наше суспільство, на жаль, ще перебуває у рамках певних стереотипів і не здатне адекватно сприймати таких людей.

С.Завалій нагадав, що існують відповідні державні програми реабілітації учасників АТО, в тому числі щодо надання їм психологічної допомоги. Тож не варто шукати якісь інші шляхи для вирішення цих проблем.

Його підтримала В.Сибіра, яка повідомила, що в управлінні соціального захисту населення кожен учасник АТО може ознайомитися зі списком санаторіїв, в яких є центри надання психологічної допомоги. Ця допомога і інформація про тих, хто її потребує, анонімна, тож можна сміливо звертатися, не побоюючись розголосу.

Учасники зустрічі обговорили й інші питання, зокрема фінансової допомоги громадським організаціям волонтерів і учасників АТО та земельні.

Були і приємні моменти. С.Завалій свого часу обіцяв А.Горністовій посприяти у придбанні тканини для пошиття Державних прапорів України (її, виявляється, не так то просто придбати в торговельній мережі через великий попит). Він виконав свою обіцянку і вручив їй тканину. Також повідомив, що на прохання посприяти у придбанні медикаментів для бійців на передовій, відгукнулися власники аптек Л.Ганжа, Л.Горчеєва та М.Яновський. Перелік медикаментів було узгоджено з начальником медичної частини 42-го батальйону, посилка з ними на суму близько 3000 гривень вже відіслана «Новою Поштою».

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: С.Завалій: «Влада не залишить учасників АТО наодинці зі своїми проблемами»; учасники зустрічі – Г.Гавеля, С.Савченко, В.Рева, А.Горністова, П.Ткачук.