О.Откидач висловив подяку працівникам органів місцевого самоврядування за сприяння в проведенні мобілізаційної роботиДень місцевого самоврядування, відзначення якого на Петрівщині відбулося минулої п’ятниці, - це професійне свято тих, хто працює в сільських, селищних, міських, районних та обласних радах – представницьких органах влади, які є найближчими до людей.

До запрошених, які зібралися в сесійній залі районної ради, звернулася голова районної ради С.Тилик: 

- За нашими плечима вже багато справ, які є свідченням нашої з вами роботи. Вони говорять і про успішну співпрацю всіх членів місцевих громад задля загального блага. 

Ми не вперше відзначаємо наше професійне свято, але ще ніколи не відзначали його в умовах війни, яку розв’язала проти України держава, котру ще донедавна вважали дружньою. Але за нами правда, а значить і перемога буде за нами.

одна з найактивніших депутаток Петрівської селищної ради, керівник районного волонтерського руху Алла Павлівна ГорністоваНапередодні свята – Дня працівників місцевого самоврядування - в залі засідань Петрівської селищної ради на урочистості зібралися представники трудових колективів, що забезпечують щоденну життєдіяльність селища, депутати-ветерани, представники депутатського корпусу.

Відкрила урочистості секретар селищної ради Г.Тищенко. Затим з вітальним словом до присутніх звернувся Петрівський селищний голова І.Педан, привітав колег та гостей свята і голова бюджетної комісії М.Гуцаленко. 

Згідно рішення виконавчого комітету, що його зачитала керуюча справами виконавчого комітету селищної ради Н.Нікіфорова, за активну життєву позицію, компетентність, відповідальне ставлення до роботи велика група представників різних трудових колективів селища, депутати-ветерани отримали грамоти, квіти та грошову винагороду, що стало гарним стимулом для святкового настрою та подальшої самовідданої праці на ниві розвитку селища.

нагороду і вітання з нагоди свята отримує слюсар аварійної бригади Петрівського УЖКТ Сергій Каструбін.

Наш кор.

На знімках: одна з найактивніших депутаток Петрівської селищної ради, керівник районного волонтерського руху Алла Павлівна Горністова; нагороду і вітання з нагоди свята отримує слюсар аварійної бригади Петрівського УЖКТ Сергій Каструбін.

Щороку 10 грудня громадськість світу відзначає Міжнародний День прав людини. Це свято відзначається за пропозицією Генеральної асамблеї ООН, знаменуючи річницю ухвалення Асамблеєю Загальної декларації прав людини в 1948 році. 

28 червня 1996 року Конституція України, закріплюючи основи конституційного ладу, визначила Україну, як демократичну правову державу, в якій людина, її права і свободи є найвищою цінністю. Визнання, дотримання і захист прав та свобод, честі й гідності людини є головним обов’язком держави. Проте життя показує, що далеко не всі проголошені свободи і права реалізовані як у нас в країні, так і в світі загалом. 

День прав людини - це день нагадування владі й суспільству про те, що кожен політичний державний діяч, кожен державний службовець, виконуючи функції, покладені на нього державою, повинен працювати, перш за все, в ім’я суспільства і людини.

Олександр АНІСІМОВ, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

Петрівська районна державна адміністрація сердечно вітає офіцерів, прапорщиків, сержантів і солдатів, працівників Збройних Сил, ветеранів з Днем сухопутних військ України.

Це свято є символом довіри та всенародної любові громадян до захисників Вітчизни, які надійно захищають суверенітет та територіальну цілісність держави, мир і спокій нашого суспільства.

Бажаємо вам у цей неспокійний час здоров’я, відваги, мужності, нехай любов рідних та друзів додає вам сил віддано служити народу України.

Олександр АНІСІМОВ, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

О.Анісімов і В.Сибіра в гостях у петрівчанки М.Ковтун.В усьому світі пріоритетом для державних органів і суспільства є турбота про інвалідів. Це знайшло своє втілення в тому, що генеральна асамблея ООН у 1992 році проголосила міжнародний День інвалідів, який в Україні відзначається на державному рівні згідно з Указом Президента від 27.11.1993 р. №566/93.

У нашому районі зареєстровано 1209 інвалідів всіх груп і категорій. Серед інвалідів 83 дитини, яким виплачено допомог на суму 1112,55 тис. грн., інвалідів з дитинства – 193, яким виплачено 2449,92 тис. грн., інвалідів загального захворювання – 28, яким виплачено 395,33 тис. грн. 

Інвалідами опікується управління соціального захисту населення райдержадміністрації, яке координує і діяльність інших структур, в тому числі районної організації Червоного Хреста. Саме ця організація, разом з територіальним центром, провели місячник, організували збір сільгосппродукції для інвалідів, яку надають сільгосппідприємства. Крім того, в рамках акції «Милосердя» установи і організації перерахували 1900 грн. для допомоги інвалідам. Допомогу на лікування отримали Ю.Петрова, М.Головата, інші інваліди.

Аматорські імена. АФ «П’ятихатська»

ФК "Інгулець"«UA-футбол» продовжує знайомити читачів з кращими любительськими командами України в своїй постійній рубриці «Аматорські імена». На черзі – Кіровоградська область, а саме - ФК АФ «П`ятихатcька», що представляє село Володимирівку Петрівського району.

ФК АФ «П`ятихатcька» стрімко увірвався до числа провідних любительських команд України. Команда, яку було створено навесні 2013 року, за короткий проміжок часу змусила всіх старожилів аматорського футболу рахуватися з собою. Футболісти з Кіровоградщини в дебютному для себе сезоні у чемпіонаті України серед аматорів зуміли дійти фіналу, де у рівній боротьбі поступилися досвідченому «Руху» (Винники). Яскраво виступала команда і у Кубку України, перемігши у турнірній дистанції, один за одним, досвідчені колективи. А у фінальному протистоянні, яке складалося з двох матчів, здолала СКК «Демня» з Львівщини. Футбольна філософія клубу – перемагати у всіх турнірах, у яких команда бере участь. Про сьогоднішні успіхи колективу та про завтрашні перспективи розмовляємо з президентом ФК «АФ П`ятихатcька» Олександром Поворознюком.

Даним листом повідомляємо, що відключення електроенергії по області з 01 грудня 2014 року здійснюються по команді диспетчера ДнЕС (Дніпровська Енергетична Система) згідно з графіком аварійних відключень на 2014-2015 рік в зв’язку із зупинкою Блоку №3 (1000 МВт) на Запорізькій АЕС і виникненням аварійного дефіциту потужності, нестачі гідроресурсів на ГЕС та з метою недопущення відділення об’єднаної енергетичної системи України від енергооб’єднання країн СНД та Балтії.

Згідно з інструкцією про складання і застосування графіків обмеження та аварійного відключення споживачів, а також протиаварійних систем зниження електроспоживання (із змінами та доповненнями), затвердженої Наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості від 12 лютого 2014 року №142) графіки аварійних відключень застосовуються:

у разі несподіваного виникнення аварійного дефіциту потужності та порушення узгоджених графіків перетоків електроенергії з країнами СНД та Балтії в режимі паралельної роботи ОЕС України;

для запобігання порушення граничнодопустимих режимів роботи гідроелектростанцій та водосховищ України.

Величину навантаження графіків аварійних відключень, час відключення та кількість черг визначає черговий диспетчер Національної енергетичної компанії України (далі - ЧД НЕК) та диспетчер ДнЕС. Термін реалізації графіків аварійних відключень становить 10-15 хвилин.

Враховуючи вищевикладене, величини та терміни відключення визначає ЧД НЕК та диспетчер ДнЕС в залежності від ситуації в ОЕС України.

В.СЛІНЧЕНКО, заступник директора департаменту

Право громадян-споживачів на придбання товарів належної якості є одним з основних прав громадянина, реалізація якого потребує встанов-лення певних гарантій. Так, статтею 50 Конституції України кожному гарантується право вільного доступу до інформації про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення; така інформація ніким не може бути засекречена.

Відповідно до Закону України «Про захист прав споживачів» споживачі під час придбання, замовлення або використання продукції, яка реалізується на території України, для задоволення своїх особистих потреб мають право зокрема, на:

належну якість продукції та обслуговування;

безпеку продукції;

Російська православна церква Московського патріархату грає визначну роль у творенні так званого «Русского мира». Її очільник Кирило (Володимир Гундяєв), щодо якого вже давно ходять чутки, що його інша посада «в миру» - кадровий чекіст, генерал радянського КДБ, а зараз - російського ФСБ, - є вірним соратником Путіна, одним зі стовпів його диктаторського режиму.

З допомогою агентури в церковному середовищі радянська, а нині російська влада здійснює контроль за діяльністю церкви. Найефективніше ж можна контролювати будь-яку структуру, очоливши її. Тож не дивно, що московське православ’я стало однією з головних сил відродження в Росії фашизму, знищеного нібито в результаті другої світової війни. Чимало політичних партій і громадських організацій, які офіційно діють в Росії, не соромляться відкрито визнавати, що проповідують православний фашизм, який покликаний відродити велич Росії. Сам Гундяєв благословив бандитів, які воюють з Україною на Донбасі, на убивство українців, чимало священиків Московського патріархату, виконуючи його вказівки, моляться в храмах України за перемогу «российского воинства». Словом, православна церква Московського патріархату все однозначніше стає на позиції, ворожі Україні та українцям. Відверто вразив сюжет, що його днями показали спочатку по кількох російських телеканалах, а потім уже продублювали і наші телевізійники. Хоча, звичайно, з абсолютно протилежними коментарями. Йшлося про те, що з Томська на Донбас вирушає загін найманців в кількості понад три десятки осіб, і, знову ж таки, благословляє їх убивати християн на чужій землі  начебто православний священик, а насправді, виходить, - фарисей в рясі! Адже так у світі ведеться, що справжні проповідники Слова Божого навпаки - скрізь закликають вірян до злагоди й до порозуміння, і лише в крайньому разі - до захисту своєї рідної землі. А тут ось таке...  Показовим стало і послання (а фактично ультиматум) Гундяєва на адресу Вселенського Патріарха Варфоломія І, в якому той вимагає засудити Україну і Українську помісну церкву, яку величає «розкольниками», бреше про гоніння і репресії на православну церкву Московського патріархату, які нібито чиняться в Україні. 

Московське православ’я головним ворогом вважає католицизм і гілку християнства, яку називають уніатством. Як же сталося, що єдина церква розділилася на два ворогуючих табори (хоча нині міцнішає рух до порозуміння і, можливо, до відновлення єдності християнства, що демонструють і Папа, і Вселенський патріарх)?

Пропонуємо увазі читачів статтю про історію розколу християнства (з незначними скороченнями), яка, сподіваємося, для багатьох виявиться цікавою.

Розкол

завідуюча Володимирівською сільською бібліотекою Світлана Гонта та юна активістка, одна з найактивніших читачок Юлія Георгіца вітають Надію ЯківнуНадія Яківна Гандзюк прожила довге і нелегке життя. Народилася вона 21 серпня 1923 року на Волині, в селі Черемшенка Старовижівського району у сільській родині. Ця територія вважалася тоді частиною Польщі, впродовж трьох років війни була під німецькою окупацією, приєдналася до України фактично вже аж після її звільнення від гітлерівців. 

Свідченням того, якими нелегкими були роки дитинства і юності, стало те, що їй так і не довелося навчатися в школі, залишилася неграмотною. З раннього дитинства тяжко працювала на сільськогосподарських роботах. Єдиним стимулом до праці була нагайка польських панських наглядачів.

Після війни сестра Надії зі своєю сім’єю переїхала до Петрівщини, у Володимирівку, а після того, як обжилася на новому місці, забрала сюди і її. Село на той час інтенсивно розбудовувалося, довелося і Надії працювати на будівництві житлових будинків, інших об’єктів. Пізніше була свинаркою, працювала в полі, на хімскладі. Ніякої роботи не цуралася і, як розповідають люди, будь-яка робота просто горіла у її руках, бо завжди була жвавою, роботящою і енергійною.

Урок з міліціонерамиДнями працівники Петрівського РВ УМВС України в області провели зустріч з учнями місцевого НВК, в ході якої з метою недопущення протиправної поведінки з боку дітей та відносно них, попередження насильства в сім’ї, травмування, нещасних випадків було прочитано лекцію, в якій роз’яснено про відповідальність неповнолітніх та їх батьків за вчинення адміністративних та кримінальних правопорушень. Крім того, шляхом усного опитування були перевірені знання дітей щодо органів, куди вони можуть звернутись в разі скоєння відносно них злочинів та правопорушень, а також контактних номерів телефонів органів та служб, які їм можуть допомогти. Учні добре володіють екстреними номерами телефонів органів внутрішніх справ, а також невідкладної першої допомоги.

– Такі зустрічі у навчальних закладах району працівниками міліції проводитимуться постійно, - розповів начальник Петрівського РВ УМВС в області Євген Чуйко. – Ми переконані, що профілактичні бесіди з дітьми змусять їх замислитися і застережуть від непоправних вчинків.

26-річний житель одного з сіл району обікрав двох своїх односельців, спричинивши останнім збитків на загальну суму понад 2000 гривень.

До міліції з заявою про зникнення свого майна звернулись жінки - 1967 та 1962 року народження - які стали жертвами зловмисників. З метою власної наживи за рахунок вчинення крадіжки чужого майна, зловмисник викрав мікрохвильову піч; набір металевих чарок в шкіряному чохлі; набір металевих каструль; скляний кавовий набір на 6 персон, скляний чайний набір на 6 персон; сковорідку з антипригарним покриттям та інший посуд у однієї потерпілої та мотоцикл «ИЖ Юпитер 5» у іншої потерпілої. За даним фактом були відкриті кримінальні провадження. В ході проведення слідчих та оперативно-розшукових дій було встановлено особу зловмисника, а викрадене майно в ході огляду місця події було вилучено. 

- Дії зловмисника, а саме таємне викрадення чужого майна, поєднане з проникненням у житло, кваліфіковані за частиною 3 статті 185 Кримінального Кодексу України «Крадіжка», – заявив начальник Петрівського РВ УМВС України в Кіровоградській області, підполковник міліції Євген Чуйко. – Підозрюваному загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 6 років.

Ганна Пащенко, інспектор по РНГФ Петрівського РВ УМВС України в Кіровоградській області старший лейтенант міліції 

9 жовтня 2014 набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 р. № 491 «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження», згідно з якою АТ «Ощадбанк» визначено єдиним уповноваженим банком на реалізацію Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2015 роки в частині «стимулювання населення до впровадження енергоефективних заходів шляхом відшкодування частини тіла кредиту, залученого на придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (за винятком природного газу)». 

Дана постанова передбачає відшкодування частини суми кредиту одноразово кожному позичальнику – фізичній особі в розмірі 20% суми кредиту, залученого ним за одним кредитним договором в уповноваженому банку на придбання котла, але не більш як 5000 гривень за кожним кредитним договором. 

З умовами одержання теплого кредиту та переліком документів, необхідних для його отримання, можна ознайомитись на офіційному веб-сайті АТ «Ощадбанк» або в будь-якому відділенні уповноваженого банку за його місцезнаходженням. 

Геннадій Горбанець, начальник відділу економічного  розвитку, торгівлі та інфраструктури РДА 

Якщо ви провалилися на льоду рiчки або ставу:

• Широко розкиньте руки по крайках льодового пролому та утримуйтеся вид занурення з головою. дiйте рiшуче i не лякайтеся, тисячi людей провалювалися до вас i врятувалися.

• Намагайтеся не обламувати крайки льоду, без рiзких рухiв вибирайтеся на лiд, наповзаючи грудьми i по черзi витягаючи на поверхню ноги. Головне — пристосовувати своє тiло для того, щоб воно займало найбiльшу площу опори.

• Вибравшись iз льодового пролому, вiдкотiться, а потiм повзiть в той бiк, звiдки  прийшли i де мiцнiсть льоду, таким чином, перевiрена. Незважаючи на те, що вогкiсть i холод штовхають побiгти i зiгрiтися, будьте обережнi до самого берега, а там не зупиняйтеся, поки не опинитеся в теплi.

• Якщо на ваших очах на льоду провалилася людина, негайно сповiстiть, що йдете на допомогу. Пiдкладiть пiд себе лижi, дошку, фанеру (це збiльшить площу опори) i повзiть на них. Наближайтесь до ополонки тiльки повзком, широко розкидаючи при цьому руки. До самого краю ополонки не пiдповзайте, iнакше у водi опинитеся вже удвох. Ременi, шарфи, дошка, жердина, санки або лижi допоможуть врятувати людину. Кидати пов’язанi ременi, шарфи або дошки треба за 3-4 метри.

• Якщо ви не один, тодi, узявши один одного за ноги, лягайте на лiд ланцюжком i рухайтеся до пролому. Дiйте рiшуче i швидко — постраждалий швидко мерзне в крижанiй водi, мокрий одяг тягне його донизу.

• Подавши постраждалому пiдручний засiб порятунку, витягайте його на лiд i повзiть з небезпечної зони. Потiм укрийте  вiд вiтру i якнайшвидше доставте в тепле мiсце, розiтрiть, переодягнiть в сухий одяг i напоїть чаєм.

Пам ‘ятайте: відправлятися на водойми поодинці небезпечно!

Андрій Бочаров, провідний інспектор Петрівського РС Управління ДСНС України в області

Вперше він відзначався у 1988 році після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров’я всіх країн прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширення обліку інформацією по ВІЛ/СНІДу.

ВІЛ – інфекція, захворювання, що ослаблює імунітет людини, вражає переважно молодих людей віком від 18 до 27 років. Головними чинниками поширення ВІЛ серед молоді є вживання ін’єкційних наркотиків і незахищені статеві стосунки. Тим часом тільки кожний четвертий ВІЛ-позитивний житель України здав тест на ВІЛ і знає про свій ВІЛ-позитивний статус.

Символом боротьби зі СНІДом є червона стрічка, яка була задумана весною 1991 р. Згідно з прес-релізом, який анонсує проект «Червона стрічка», саме вона стане символом нашого співчуття, підтримки і надії на майбутнє без СНІДу.

За даними UNAIDS зараз близько 35 млн. осіб живуть з ВІЛ, з них 25 млн. в Африці. З часу відкриття інфекції близько 78 млн. громадян різних країн світу стали ВІЛ-інфікованими. Половина з них померла. 

За оцінками експертів на Україні з ВІЛ-інфекцією проживають 270 тис. чоловік.

Світлана Соляр, лікар кабінету «Довіра».