Право громадян-споживачів на придбання товарів належної якості є одним з основних прав громадянина, реалізація якого потребує встанов-лення певних гарантій. Так, статтею 50 Конституції України кожному гарантується право вільного доступу до інформації про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення; така інформація ніким не може бути засекречена.

Відповідно до Закону України «Про захист прав споживачів» споживачі під час придбання, замовлення або використання продукції, яка реалізується на території України, для задоволення своїх особистих потреб мають право зокрема, на:

належну якість продукції та обслуговування;

безпеку продукції;

необхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію про продукцію, її кількість, якість, асортимент, а також про її виробника (виконавця, продавця);

звернення до суду та інших уповноважених державних органів за захистом порушених прав.

Держава забезпечує споживачам захист їх прав, надає можливість вільного вибору продукції, здобуття знань і кваліфікації, необхідних для прийняття самостійних рішень під час придбання та використання продукції відповідно до їх потреб.

В даний час в Україні діють затверджені відповідними нормативними актами Правила роздрібної торгівлі продовольчими товарами, непродовольчими товарами, алкогольними напоями, тютюновими виробами, правила торгівлі іншими видами товарів, які поширюються на всіх суб’єктів господарювання на території України.

Згідно цих правил працівники суб’єкта господарської діяльності зобов’язані 

надати споживачу необхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію про товари, а також на вимогу споживача - документи, якими підтверджуються їх якість і безпека, а також ціна товарів.

Суб’єкт господарської діяльності на видному та доступному для споживачів місці повинен обладнати куточок споживача, де розміщуються: інформація про найменування власника або уповноваженого ним органу, книга відгуків та пропозицій, адреси та номери телефонів органів, що забезпечують захист прав споживачів, інша необхідна інформація.

Велика роль у поліпшенні торговельного обслуговування населення відводиться продавцеві, який повинен добре знати асортимент товарів, вміти розповісти споживачеві про їх характеристики, дати кваліфіковану пораду, бути ввічливим і уважним, намагатися, щоб кожен покупець пішов з магазину задоволеним як придбаним ним товаром, так і висококваліфікованим, культурним обслуговуванням. 

Реалізація харчових продуктів на підприємствах роздрібної торгівлі дозволяється тільки протягом термінів їх придатності до споживання.

Суб’єкт господарської діяльності повинен забезпечити інформування споживачів про роздрібні ціни на товари в гривнях за допомогою ярликів (цінників).

Виробник (виконавець) забезпечує належну роботу (застосування, використання) продукції, в тому числі комплектуючих виробів, протягом гарантійного строку. Гарантійний строк зазначається в паспорті на продукцію або на етикетці чи в будь-якому іншому документі, що додається до продукції.

Під час продажу непродовольчого товару, який підлягає гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, продавець зобов’язаний:

у присутності споживача здійснити перевірку споживчих властивостей товару, наявності експлуатаційних документів, у тому числі гарантійного талона та відривних талонів на гарантійне обслуговування, комплектності товару, зазначеної в експлуатаційних документах;

поінформувати споживача про правила користування товаром;

заповнити відповідні розділи гарантійного і відривного талонів на гарантійне обслуговування;

надати інформацію про підприємства (майстерні), що здійснюють гарантійний ремонт.

Споживач має право обміняти непродовольчий товар належної якості на аналогічний у продавця, у якого він був придбаний, якщо товар не задовольнив його за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром або з  інших причин не може бути ним використаний за призначенням.

Споживач має право на обмін товару належної якості протягом чотирнадцяти днів, не рахуючи дня купівлі.

Обмін товару належної якості провадиться, якщо він не використовувався і якщо збережено його товарний вигляд, споживчі властивості, пломби, ярлики, а також розрахунковий документ, виданий споживачеві разом з проданим товаром.

Якщо на момент обміну аналогічного товару немає у продажу, споживач має право або придбати будь-які інші товари з наявного асортименту з відповідним перерахуванням вартості, або розірвати договір та одержати назад гроші в розмірі вартості повернутого товару, або здійснити обмін товару на аналогічний при першому ж надходженні відповідного товару в продаж. Продавець зобов’язаний у день надходження товару в продаж повідомити про це споживача, який вимагає обміну товару.

При розірванні договору купівлі-продажу розрахунки із споживачем провадяться, виходячи з вартості товару на час його купівлі. Гроші, сплачені за товар, повертаються споживачеві в день розірвання договору, а в разі неможливості повернути гроші в день розірвання договору - в інший строк за домовленістю сторін, але не пізніше ніж протягом семи днів. 

У разі придбання споживачем товару неналежної якості і виявлення протягом установленого гарантійного строку недоліків, споживач, у порядку та в строки, що встановлені законодавством, має право вимагати:

пропорційного зменшення ціни;

безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк;

відшкодування витрат на усунення недоліків товару.

У разі виявлення протягом установленого гарантійного строку істотних недоліків, які виникли з вини виробника товару (продавця, виконавця), або фальсифікації товару, підтверджених за необхідності висновком експертизи, споживач у порядку та в строки, що встановлені законодавством, і на підставі обов’язкових для сторін правил чи договору має право за своїм вибором вимагати від продавця або виробника:

розірвання договору та повернення сплаченої за товар грошової суми;

вимагати заміни товару на такий же товар або на аналогічний, з числа наявних у продавця (виробника). 

Продавець зобов’язаний прийняти товар неналежної якості у споживача, видати йому документ, що підтверджує одержання товару, і задовольнити його вимогу на підставі письмової заяви, яка подається споживачем у двох примірниках. Один примірник цієї заяви повертається споживачеві з відміткою продавця, дати прийняття заяви, прізвища, ініціалів та посади працівника, який прийняв заяву, другий - залишається у продавця. 

За наявності товару вимога споживача про його заміну підлягає негайному задоволенню, а в разі виникнення потреби в перевірці якості - протягом чотирнадцяти днів або за домовленістю сторін.

У разі відсутності товару вимога споживача про його заміну підлягає задоволенню у двомісячний строк з моменту подання відповідної заяви.

Якщо права споживача все ж були порушені та між продавцем і покупцем товару виникає конфлікт інтересів, йому необхідно звернутися до оганів, які здійснюють державний захист прав споживача:

Державна інспекція України з питань захисту прав споживачів – м. Київ-150, вул. Горького, 174, тел. «гарячої лінії» (044)528-92-44;

Інспекція з питань захисту прав споживачів у Кіровоградській області - м. Кіровоград, вул. Преображенська, 2, тел. «гарячої лінії» (022) 22-26-53;

Відділ економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури Петрівської районної державної адміністрації Кіровоградської області – смт Петрове, вул. Жовтнева, 20, каб. № 103, тел.  0237-9-62-62;

сільські, селищні ради за їх місцезнаходженням.

Геннадій Горбанець, начальник відділу економічного розвитку РДА.