Шановні петрівчани!

Районна державна адміністрація та районна рада щиро вітають вас із Всесвітнім днем соціальної справедливості.

Соціальна справедливість є основоположним принципом мирного та благополучного співіснування людей у державі і в світі в цілому. Вона пропагує гендерну рівність, усуває бар’єри, що виникають через ознаки віку, расової, етнічної або релігійної приналежності, культури тощо.

Це міра рівності або навпаки - нерівності життєвого становища людей, класів і соціальних груп, що об’єктивно зумовлюються рівнем матеріального та духовного розвитку суспільства. Вона виражається в матеріальних і духовних благах, які надходять у повне розпорядження людей.

Цими днями відзначатимемо Міжнародний день рідної мови, свято української мови - одного з найцінніших надбань, які створили й залишили нам наші попередники. Мова є душею нації, її генетичним кодом, у її глибинах народилося багато з того, чим може гордитися наш народ.

Мова – жива душа народу. Державність мови є формою об’єднання людей в одне ціле, в один народ. Це важливий чинник самовизначення нації та надійна основа розвитку країни.

Міжнародний день рідної мови — день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 року в Парижі.

Оскільки з 6 000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи. Окрім того, організація вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.

учасники бойових дій біля пам’ятного знака25 років тому закінчилася війна, яку офіційно ніхто не оголошував, але яка тривала довгих 10 років, війна, яка забрала майже 14 тисяч життів радянських солдатів і більше мільйона афганців. Тому саме ця війна стала знаковою в історії Радянського Союзу, однією з причин його розвалу, хоча протягом своєї історії радянські війська неодноразово брали участь у десятках воєн і збройних конфліктів у багатьох країнах світу. 

Нинішній рік проголошено Роком учасників бойових дій на території інших держав, тож 25-річчя закінчення війни в Афганістані відзначалося на досить високому організаційному рівні.

Як у Всесвіті, так і на Землі, і в житті людини – все в русі. А чим далі, то здається, що й темпи руху зростають. Ніби зовсім недавно було виведено радянські війська з Афганістану, а вже пройшло, пролетіло 25 років. І роки ті мчать, мов галопом коні.

Але нашим хлопцям не соромно озирнутися назад, тому й упевнена хода у день завтрашній. У кожного з них - власні життєві цінності, надбання, орієнтири. Хлопці, переживши рік, а то і два пекельної війни, ніколи не знали, що що з ними трапиться через годину, завтра. Вони витримали нелюдські випробування й страждання, а тому найбільше в цьому світі шанують життя. Воїни – афганці вдячні долі й Богу за те, що пощастило повернутися додому з війни. Здебільшого, ці хлопці порядні, мужні, скромні. Вони не оббивають пороги, нічого для себе не просять. На превеликий жаль, у нинішній колотнечі голова зайнята іншими проблемами. Та все ж найбільша криза в нашій країні – криза моралі. Дуже хочеться вірити, що світ врятують краса і добро. 

(Закінчення. Поч. у № 11).

Наслідки у сфері культури

Зупинення роботи творчих спілок, національно-культурних товариств, фондів, асоціацій, жіночих, молодіжних, дитячих та інших громадських організацій у зв’язку з припиненням їх фінансування або недостатнім їх фінансуванням, що призведе до перебоїв або в подальшому і повному припиненню подачі енерго- та теплопостачання закладам культури, а також відсутність заробітної плати працівникам, які фінансуються за рахунок бюджетних коштів. 

Юрія Сонника по праву можна вважати корінним петрівчанином, адже народився і виростав у Петровому, щоправда не в нашому райцентрі, а в однойменному селі Знам’янського району. Втім доля склалася так, що петрівцем і залишився, хоч уже багато років минуло відтоді, як покинув поріг отчого дому. Ще з дитинства хлопчина мав нахил до малювання, мріяв навіть стати професійним художником, та врешті здобув професію перукаря, яка теж дає можливість створювати красиві, яскраві образи і дарує хороший настрій не лише представницям прекрасної статі будь-якого віку, але й оточуючим їх людям. А що вже говорити про урочисті події: ювілеї, весілля, випускні вечори, - тоді стараннями Юрія та його колег чудові зачіски роблять наших петрівчанок ще гарнішими. Цією дуже потрібною справою він займається уже більше двадцяти років, а вільний час присвячує своєму дитячому захопленню - образотворчому мистецтву.

Завершився ще один для сільськогосподарських товаровиробників вдалий 2013 рік. 

І хоча він був тринадцятий, хлібороби району, завдяки самовідданій праці селян, зібрали щедрий урожай зернових і технічних культур, а тепер готуються до весняно-польових робіт поточного року. І, як правило, дбайливі господарі по завершенню року підводять підсумки зробленого, складають плани на майбутнє акумулюють кошти на соціально-економічні потреби трудових колективів. Зрозуміло, що в кожному господарстві, в залежності від його економічного стану, їх суми різні, але вони повинні бути не менше державних мінімальних розмірів, передбачених галузевою угодою для усіх господарств, які використовують найману працю. При цьому вони повинні передбачатись в колективних договорах, які, згідно Закону України «Про колективні договори і Угоди», мають укладатись в кожному підприємстві, установі та організації, незалежно від форм власності, які використовують найману працю і мають статус юридичної особи.

Наприкінці минулого року спортивна команда авіамоделістів, створена з учасників гуртка «Юні пілоти» центру дитячо-юнацької творчості, взяла участь в обласних змаганнях, які проходили в Олександрії. Виступили юні авіамоделісти надзвичайно успішно, виборовши загальнокомандне перше місце і здобувши індивідуальні перемоги у всіх вікових категоріях. Це, звичайно, заслуга передусім керівника гуртка Олексія Володимировича Кашевєрова, який свого часу був призером чемпіонатів України та володарем Кубку України серед спортсменів-авіамоделістів з вищого пілотажу, призером чемпіонатів Міжнародної федерації авіамодельного спорту.

Змагання проходили досить напружено, але у дружній атмосфері, всі учасники підтримували один одного. Першимина старт вийшли пілоти малих планерів – з розмахом крила до 150 мм. У цій категорії перемогла Дарія Колесник. Незважаючи на відставання у перших двох турах, вона все ж зуміла обійти суперників і посіла перше місце.

учасники гриПревентивне виховання в школі – це система підготовчих та профілактичних дій педагогів, спрямованих на запобігання формуванню в учнів негативних звичок, рис характеру, проявам асоціальної поведінки підлітків та на організацію належного догляду за діяльністю школярів.

Мета превентивного виховання: підвищити рівень обізнаності в правовій освіті, з проблематики ВІЛ/СНІД, шкідливих звичок; ознайомитися з сучасними профілактичними програмами; навчитися сучасних технологій профілактичної роботи в школі.

Завдання превентивного виховання: забезпечення в учнів високих моральних рис, які є головним чинником вибору способів поведінки, забезпечення подолання окремими учнями шкідливих звичок і навичок, що сформувалися внаслідок помилок і недоліків виховання.

Профілактика дитячого дорожньо-транспортного травматизму є одним із пріоритетних напрямків діяльності Державтоінспекції. Зараз, коли наближаються теплі й погожі весняні дні, які самі по собі стимулюють підвищену рухливість неповнолітніх, тим більше, коли вже незабаром почнуться довгоочікувані весняні канікули, маємо ще раз нагадати про ту небезпеку, з якою пов’язане перебування на проїжджій частині вулиць міст, сіл і селищ, про недопущення рухливих ігор поблизу місць руху автотранспорту. Відтак звертаємося до батьків та педагогічних працівників з проханням ще і ще раз нагадувати дітям про правила безпечної поведінки на дорозі.

Якщо ви провалилися на льоду рiчки або ставу:

- Широко розкиньте руки по крайках льодового пролому та утримуйтеся від занурення з головою. Дiйте рiшуче i не лякайтеся, тисячi людей провалювалися до вас i врятувалися.

- Намагайтеся не обламувати крайки льоду, без рiзких рухiв вибирайтеся на лiд, наповзаючи грудьми i по черзi витягаючи на поверхню ноги. Головне — пристосовувати своє тiло для того, щоб воно займало якомога найбiльшу площу опори.

- Зберігайте спокій, уникайте паніки.

- Швидко зберіть необхідні документи, коштовності, ліки, продукти та інші необхідні речі.

- Надайте допомогу дітям, інвалідам та людям похилого віку. Вони підлягають евакуації в першу чергу.

Ой, чиї то вівці по гарах ходили...

Геолог питає вівчара:
- Батьку, скажіть, а скільки ваші вівці дають за сезон вовни?
- Білі чи чорні? - питає вівчар.
- Ну, чорні.
- Чорні - 2 кілограми.
- А білі?