Якщо ви провалилися на льоду рiчки або ставу:

- Широко розкиньте руки по крайках льодового пролому та утримуйтеся від занурення з головою. Дiйте рiшуче i не лякайтеся, тисячi людей провалювалися до вас i врятувалися.

- Намагайтеся не обламувати крайки льоду, без рiзких рухiв вибирайтеся на лiд, наповзаючи грудьми i по черзi витягаючи на поверхню ноги. Головне — пристосовувати своє тiло для того, щоб воно займало якомога найбiльшу площу опори.

- Вибравшись iз льодового пролому, вiдкотiться, а потiм повзiть в той бiк, звiдки ви прийшли i де мiцнiсть льоду, таким чином, перевiрена. Незважаючи на те, що вогкiсть i холод штовхають вас побiгти i зiгрiтися, будьте обережнi до самого берега, а вже там не зупиняйтеся, поки не опинитеся в теплi.

- Якщо на ваших очах на льоду провалилася людина, негайно сповiстiть, що йдете на допомогу. Пiдкладiть пiд себе лижi, дошку, фанеру (це збiльшить площу опори) i повзiть на них. Наближайтесь до ополонки тiльки повзком, широко розкидаючи при цьому руки. До самого краю ополонки не пiдповзайте, iнакше у водi опинитесь  вже удвох. Ременi, шарфи, дошка, жердина, санки або лижi допоможуть врятувати людину. Кидати пов’язанi ременi, шарфи або дошки треба з відстані 3-4 метри.

Пам’ятайте: відправлятися на водойми поодинці небезпечно, а зараз, після багатоденної відлиги, взагалі не варто ступать на лід!

Андрій ПАЩЕНКО, Начальник ДПРЧ-32 У ДСНС в області