учасники бойових дій біля пам’ятного знака25 років тому закінчилася війна, яку офіційно ніхто не оголошував, але яка тривала довгих 10 років, війна, яка забрала майже 14 тисяч життів радянських солдатів і більше мільйона афганців. Тому саме ця війна стала знаковою в історії Радянського Союзу, однією з причин його розвалу, хоча протягом своєї історії радянські війська неодноразово брали участь у десятках воєн і збройних конфліктів у багатьох країнах світу. 

Нинішній рік проголошено Роком учасників бойових дій на території інших держав, тож 25-річчя закінчення війни в Афганістані відзначалося на досить високому організаційному рівні.

на марші колона воїнів-інтернаціоналістівРозпочався комплекс заходів з того, що воїни-інтернаціоналісти, матері і вдови воїнів, які загинули, виконуючи свій обов’язок, або померли вже в мирний час, інші учасники оглянули фотовиставки, розгорнуті в фойє приміщення районної ради. Після цього відбулася панахида біля пам’ятного знака Воїну, яку провів настоятель Свято-Покровської церкви смт Петрового отець Дмитрій. Закінчивши богослужіння, він зазначив, що справа істориків майбутнього – давати оцінку діям керівників держави, які розпочали війну, ми ж шануємо воїнів, які виконували свій обов’язок та молимо Господа, щоб дарував нам мир, злагоду і благополуччя. До пам’ятного знаку учасникипоклали квіти і запалені свічки.

Наступний етап – урочистий захід «Час і досі не загоїв рану – цей одвічний біль Афганістану» пройшов в районному Будинку культури. 

О.Гіюк, Т.Панета, С.Тилик та Т.Сакара під час поминального богослужінняПредставники громадськості Петрового і району стоячи оплесками зустріли воїнів-інтернаціоналістів – учасників бойових дій в Афганістані, Чехословаччині, на Кубі, в Єгипті, Кореї, Югославії, Іраку, Угорщині. Зі словами вітання до них звернулися  голови райдержадміністрації та районної ради Т.Сакара і С.Тилик. Вони провели також нагородження групи воїнів-інтернаціоналістів.

Почесною грамотою обласної державної адміністрації та Пам’ятною медаллю Української Спілки ветеранів Афганістану «Долг выполнен с честью» нагороджено М.Кінішенка – учасника бойових дій на території ДРА і М.Кисіля – голову районної організації УСВА. Грамотою облдержадміністрації нагороджено В.Неклесу – заступника голови районної організації ветеранів України, учасника бойових дій на території Чехословаччини. Грамотою обласної ради та Пам’ятною медаллю нагороджено В.Мороза – учасника бойових дій в ДРА. Почесною грамотою районної ради і райдержадміністрації та Пам’ятною медаллю нагороджено учасників бойових дій в Чехословаччині П.Гавелю, М.Стрижака і І.Шляхового, учасника бойових дій на Кубі В.Пискуна, учасника бойових дій в Угорщині П.Лавецького, учасників бойових дій в Афганістані В.Зайця, Г.Зимогляда, В.Побігушка, В.Ткача, О.Тюпіна. Всі воїни-інтернаціоналісти нагороджені Пам’ятною медаллю УСВА «Долг выполнен с честью». Були і інші нагородження – від районних організацій УСВА і ветеранів України, які провели М.Кисіль і О.Гіюк. 

отець Дмитро проводить панахидуХвилюючою виявилась хвилина мовчання, якою присутні вшанували тих, хто загинув в боях чи помер вже в мирний час. Не менш зворушливим і щирим став виступ дружини померлого воїна Дмитра Позивая - директора Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ст. О. Позивай. На завершення заходу відбувся концерт, в якому взяли участь учасники художньої самодіяльності РБК Т.Луніна, М.Рябова, Л.Кущ, Л.Старов. Окрасою ж концерту став виступ гурту афганської пісні «Віват», учасниками якого є ветерани Афганістану (керівник Л.Овчаров). На фінал заходу на сцену піднялися всі воїни-інтернаціоналісти, яких, під звуки пісні «Віват» бурхливими оплесками вітали присутні в залі.

 

 

В.Побігушко отримав нагороду М.Кисіль вручає нагороду вдові померлого воїна О.Позивай групове фото учасників заходу фінал урочистості співають учасники гурту «Віват»

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: учасники бойових дій біля пам’ятного знака; на марші колона воїнів-інтернаціоналістів; О.Гіюк, Т.Панета, С.Тилик та Т.Сакара під час поминального богослужіння; отець Дмитро проводить панахиду; В.Побігушко отримав нагороду; М.Кисіль вручає нагороду вдові померлого воїна О.Позивай; групове фото учасників заходу; фінал урочистості; співають учасники гурту «Віват».