Сьогодні ми віддаємо шану учасникам бойових дій на території інших держав і, в першу чергу, згадуємо війну в Афганістані. Плин часу не затьмарив спогадів про цю війну у її учасників, не втамував біль втрати в серцях батьків, дружин, дітей. У глибокій шані схиляємо голови перед воїнами-інтернаціоналістами, перед сім’ями загиблих. Висловлюємо повагу вашим батькам, які виховали мужніх, готових служити державі за будь-яких обставин, синів і дочок. 

Світла пам’ять тим, хто загинув на чужій землі.

Прийміть щирі вітання з нагоди відзначення Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 25-ї річниці виведення військ колишнього Радянського Союзу з території Афганістану.

Окрім Афганістану українці несли службу в Лівані, Угорщині, Єгипті, Іраку, Анголі, Чехословаччині, Ефіопії, Югославії. Вони з честю виконали свій військовий обов’язок, стали гідним прикладом людської відданості, героїзму та мужності.

Вітання Миколі Петровичу КотляруНовостародубцеві Миколі Петровичу Котляру, як і десяткам тисяч інших юнаків, довелося виконувати інтернаціональний обов’язок в далекому Афганістані. У 1985-1986 роках він був зв’язковим – телефоністом, забезпечував надійний зв’язок командування з військовими підрозділами. 

Ветерана-афганця, нині інваліда другої групи, відвідали заступник голови райдержадміністрації Т.Панета, начальник управління соціального захисту райдержадміністрації В.Сибіра, Новостародубський сільський голова В.Заїка, представники ТОВ «Маяк» і учнівської молоді. 

фрагмент зустрічіНа цьому тижні відбулася зустріч за круглим столом голови районної державної адміністрації Тамари Сакари з Соботюком Олексієм Івановичем, братом загиблого воїна-інтернаціоналіста Соботюка Анатолія Івановича, який загинув під час бойових дій в Демократичній Республіці Афганістан у 1982 році.

В зустрічі взяли участь заступник голови районної державної адміністрації Тетяна Панета, начальник управління соціального захисту населення Валентина Сибіра.

Тамара Вікторівна висловила свою шану загиблому ветерану та подякувала Олексію Івановичу, брату загиблого воїна-інтернаціоналіста, за активну громадянську позицію.

На знімку: фрагмент зустрічі.

Віктор Рєзнік15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав, а разом з тим, це вже буде 25-та річниця виведення військ колишнього СРСР з Демократичної Республіки Афганістан. Святом цей день важко назвати, але байдужих серед тих, хто до нього причетний, точно немає – ані серед учасників бойових дій, чи то в Афганістані, чи то в інших державах, ані серед членів їх сімей. Це розуміє і керівництво держави. Незалежно від дат, посилення турботи про учасників війни, у тому числі учасників бойових дій на території інших держав, та членів їх сімей, забезпечення їх висококваліфікованою медичною допомогою, покращення їх житлових та побутових умов – це принципова позиція Президента України. Дотримується такої позиції у своїй роботі і обласна влада. На Кіровоградщині вже більше року діє Угода про взаємодію і співробітництво між облдержадміністрацією, обласною радою і обласною організацією Української Спілки ветеранів Афганістану, воїнів-інтернаціоналістів. Як характеризує її заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Віктор Рєзнік - це своєрідний план, дорожня карта спільних дій, яка постійно наповнюється конкретними справами. На рівні районів також мають бути укладені відповідні програми, переважна більшість територій їх уже мають і успішно виконують, але обласна влада вимагає від керівників територій уникати навіть найменшого прояву формалізму стосовно цих угод.

доповідьГоловною темою розгляду останньої щопонеділкової наради при голові райдержадміністрації значилося питання про стан виконання в районі розпорядження голови обласної державної адміністрації від 23 жовтня 2013 року № 516-р „Про взаємодію місцевих органів виконавчої влади з організаціями Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) та Організації ветеранів України”.

Голова райдержадміністрації Тамара Сакара відмітила, що районна державна адміністрація підтримує постійний діалог та співпрацює з Петрівською районною організацією Української Спілки ветеранів Афганістану. 

Принципова позиція Президента України – посилення турботи про учасників війни, у тому числі учасників бойових дій на території інших держав, та членів їх сімей, забезпечення їх висококваліфікованою медичною допомогою, покращення їх житлових умов. Системне обстеження матеріальних та соціально-побутових умов проживання учасників бойових дій на території інших держав та членів їх сімей для надання матеріальної та іншої допомоги є ключовим завданням соціальної політики Глави держави владі на місцях – підсумувала Тамара Вікторівна.

апружені баталії за шахівницямиСьогодні в Україні, як і в решті колишніх радянських республік, відзначають двадцять п’яту річницю виведення радянських військ з Афганістану. Президентом України 2014 рік оголошено Роком учасників бойових дій на території інших держав. З цієї нагоди в закладах освіти і культури району проводяться різноманітні заходи. Минулої суботи в офісі громадської організації «Молода Петрівщина» відбулася зустріч воїнів-афганців з учнівською молоддю райцентру та ветеранами праці. До присутніх з вітальним словом звернулася заступник голови РДА Тетяна Панета. Вона передала щирі привітання від голови райдержадміністрації Тамари Сакари до учасників цього зібрання та побажала всім успіхів, здоров’я і миру. Тетяна Григорівна дякувала воїнам, які з честю виконували інтернаціональну місію на території інших держав, а тепер активно ведуть військово-патріотичне виховання серед молоді. Вітальні промови лунали також з вуст голови Петрівської районної ветеранської організації О.В.Гіюка, голови ветеранської організації УСВА М.М.Кисіля та Балахівського селищного голови В.В.Кабанця. Вони ж і виступили спонсорами цього заходу.

учасники зустрічіВ рамках заходів, що відбуваються в районі з нагоди 25-річниці від дня виведення радянських військ з Афганістану, в сесійній залі районної ради відбулася тематична зустріч воїнів-інтернаціоналістів з представниками органів влади. На початку зустрічі заступник голови РДА Тетяна Панета нагадала її учасникам, що поточний рік Указом Президента України оголошено Роком учасників бойових дій на території інших держав. Вона запевнила, що влада сприятиме позитивному вирішенню усіх нагальних питань, що стосуються життєвих, соціальних та побутових проблем воїнів-інтернаціоналістів, та сподівається, що ветеранські громадські організації і надалі відіграватимуть важливу роль у соціально-політичному житті району. 

учасники ІІ зльоту воїнів-інтернаціоналістів 15.02.1991 року.Воїни-інтернаціоналісти з Петрівської районної організації УСВА є активними учасниками військово-патріотичного руху. Зусиллями ініціативної групи організації, до якої свого часу входили Микола Кінішенко, Віктор Ткач, Сергій Катеруша, Віктор Дешко, Олександр Тарасенко, Юрій Гетманюк та Олександр П’ята, у 1991 році було створено військово-патріотичний клуб «Аскер» (що в перекладі з тюркських мов означає «воїн»). Його завданням було визначено передачу військового досвіду майбутнім воїнам та підготовку їх до служби в рядах Збройних Сил України.

Світлана Тилик12 лютого у Ялті відбувся Всеукраїнський форум представників обласних рад та Верховної Ради Автономної Республіки Крим. Разом із представниками з 19-ти областей України в складі делегації від Кіровоградщини у роботі  форуму взяла участь і голова Петрівської районної ради Світлана Тилик.

На порядку денному форуму значилися два основних питання: шляхи виходу з політичної кризи в Україні – регіональний погляд – та роль органів місцевого самоврядування в конституційному процесі. Учасники зібрання прагнули виробити єдину формулу подальшого розвитку держави, підтримати реформу місцевого самоврядування в Україні, визначити роль регіональних органів влади у формуванні державної політики. Делегати форуму, які представляли різні регіони та політичні течії нашої держави, зібралися з єдиною метою: викласти бачення головних причин нинішнього кризового стану суспільства і сформулювати спільні пропозиції щодо виходу з нього. За підсумками роботи форуму було прийнято Проект Звернення, текст якого ми пропонуємо увазі наших читачів.

За січень до бюджету надійшло 3 млн.272.7тис. грн.

За січень 2014 року Петрівським відділенням Олександрійської ОДПІ ГУ Міндоходів у Кіровоградській області забезпечено надходження до зведеного бюджету в сумі 3 млн. 272,7 тис. грн., що на 2,0% більше надходжень за відповідний період минулого року та на 3,9% від запланованого. З них до місцевого бюджету – 3 млн. 44,6 тис. грн., що на 4,4 % від запланованого та на 2,2% більше надходжень за відповідний період минулого року

До державного бюджету надійшло за січень 2014 року 228,0 тис. грн.

«Стовідсоткове виконання доведених завдань по наповненню бюджету, ось результат плідної співпраці податківців з платниками податків», - повідомив заступник начальника – начальник Петрівського відділення Олександрійської ОДПІ ГУ Міндоходів у Кіровоградській області Петро Легун. 

Т.Сакара з нагородженими працівниками.Погода нерідко нас «радує» сюрпризами. От і нещодавно Україну щедро завалило снігом, деінде населені пункти опинилися у сніговому полоні, без електропостачання та можливості забезпечення продуктами і товарами першої необхідності. 

Потужні снігопади і заметілі не обійшли стороною і Кіровоградщину. Ситуація була досить складною, та працівники дорожньої служби виявилися сильнішими за стихію. Завдяки їхній напруженій праці дороги вчасно розчищалися, сполучення між населеними пунктами було нормальним. 

Голова райдержадміністрації Т.Сакара, разом зі своїм першим заступником І.Дементьєвим, зустрілися з трудовим колективом філії «Петрівський райавтодор», очолюваним депутатом районної ради Вадимом Субботнім, аби висловити подяку за наполегливу самовіддану працю, високий професіоналізм і почуття відповідальності перед жителями району.

Максима Пушкарь отримав паспортВона невдовзі настане в житті Максима Пушкаря, якому виповнилося 16 років і він через центр надання адміністративних послуг вперше скористався наданою послугою - з видачі паспорта громадянина України по досягненню віку. Паспорт йому видав, побажавши здійснення всіх мрій і планів, завідувач Петрівського районного сектору управління Державної міграційної служби Володимир Солодовнік.

Фото Анатолія РЯБОКОНЯ.

Цьогорічна зима, як, втім, і більшість зим останнього десятиліття, не надто довго дошкуляла нам суворими морозами та завірюхами. Однак кілька днів наприкінці січня – на початку лютого таки потішили малечу можливостями зимових розваг, водночас додавши клопоту всім, хто відповідає за безперебійну діяльність служб, установ та організацій, за життєзабезпечення населених пунктів, готовність громад до вирішення можливих невідкладних проблем. Снігові замети на певний час серйозно заблокували можливість транспортного сполучення.

Ольга Павлюк, директорДовідка про роботу Петрівського районного центру зайнятості щодо надання державних соціальних послуг у 2013р.

Видача ваучерів

Завдяки змінам, прийнятим з 01.01.2013 року до ЗУ «Про зайнятість населення», для осіб віком від 45 років, які мають страховий стаж не менше 15 років і професійно - технічну або вищу освіту, є можливість підвищити свою конкурентоспроможність на ринку праці шляхом одноразового отримання ваучера (документ встановленого зразка, що дає особі право на перепідготовку, підготовку на наступному освітньо – кваліфікаційному рівні чи підвищення кваліфікації у навчальних закладах або у роботодавця, за затвердженим КМУ переліком професій та спеціальностей).

Вартість ваучера встановлюється в межах вартості навчання і не може перевищувати 10 кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, визначеного законом на момент прийняття рішення про його видачу. Сьогодні це 12.1тис. грн.

З метою підвищення конкурентоспроможності у 2013 році видано 8 ваучерів зайнятим особам для підвищення кваліфікації за професією водій навантажувача. Виплачено 17.3 тис. грн. коштів Фонду. 

(КРІМ НЕБЕЗПЕЧНИХ ВІДХОДІВ)

Дія 1.

Для отримання даного документа необхідно визначити показник загального утворення відходів (Пзув) та показник загального обсягу оброблення чи утилізації відходів. Пзув розраховується за формулою: 

Пзув = 5000 х м1 + 500 х м2 + 50 х м3 + 1 х м4,

де м1, м2, м3, м4 - одиниці (в тоннах), значення яких дорівнюють кількості утворених відходів за класами небезпеки (1, 2, 3, 4 класи відповідно).

Дія 1.

Для застосування декларативного принципу при утворенні відходів у виробничій діяльності, необхідно визначити показник загального утворення відходів (Пзув) та показник загального обсягу оброблення чи утилізації відходів. Пзув розраховується за формулою: 

Пзув = 5000 х м1 + 500 х м2 + 50 х м3 + 1 х м4,

де м1, м2, м3, м4 - одиниці (в тоннах), значення яких дорівнюють кількості утворених відходів за класами небезпеки (1, 2, 3, 4 класи відповідно).