Ольга Павлюк, директорДовідка про роботу Петрівського районного центру зайнятості щодо надання державних соціальних послуг у 2013р.

Видача ваучерів

Завдяки змінам, прийнятим з 01.01.2013 року до ЗУ «Про зайнятість населення», для осіб віком від 45 років, які мають страховий стаж не менше 15 років і професійно - технічну або вищу освіту, є можливість підвищити свою конкурентоспроможність на ринку праці шляхом одноразового отримання ваучера (документ встановленого зразка, що дає особі право на перепідготовку, підготовку на наступному освітньо – кваліфікаційному рівні чи підвищення кваліфікації у навчальних закладах або у роботодавця, за затвердженим КМУ переліком професій та спеціальностей).

Вартість ваучера встановлюється в межах вартості навчання і не може перевищувати 10 кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, визначеного законом на момент прийняття рішення про його видачу. Сьогодні це 12.1тис. грн.

З метою підвищення конкурентоспроможності у 2013 році видано 8 ваучерів зайнятим особам для підвищення кваліфікації за професією водій навантажувача. Виплачено 17.3 тис. грн. коштів Фонду. 

Оплачувані громадські та тимчасові роботи

Немає потреби говорити про важливість проведення оплачуваних громадських та тимчасових робіт. Їх організація залежить від матеріально-технічного і фінансового забезпечення.

Для багатьох незайнятих громадян такі роботи є основним джерелом наповнення сімейного бюджету і взагалі - це корисна та взаємовигідна справа.

За звітний період участь у громадських та тимчасових роботах брали 405 безробітних. Це кожний другий безробітний, що перебував на обліку протягом року. Безробітними виконувалися роботи з благоустрою та озеленення населених пунктів, ліквідації несанкціонованих звалищ, ремонтів тротуарів, упорядковування існуючих зелених насаджень, території кладовищ тощо. 

Рівень залучення безробітних до громадських робіт від загальної кількості перебуваючих на обліку громадян за звітний період становить 41.8% (по області – 21.9%).

Роботи організовувалися за рахунок різних джерел фінансування: коштів підприємств (29,5 тис. грн.), місцевих бюджетів (37,5 тис. грн.) та за рахунок коштів Фонду (37,5 тис. грн.). Всього використано 104.5 тис. грн. 

Без допомоги органів влади та наших соціальних партнерів - роботодавців вирішити це питання було б неможливо. Найкращу роботу в цьому напрямку провели і продовжують працювати: Ганівська сільська рада (питома вага безробітних, що працювали, складає 32% від загальної чисельності, направлених на громадські роботи); Малинівська сільська рада – (9%), Петрівська сільська рада – (8%), ТОВ «Агрофірма «Верес», ТОВ «Агрофірма «Фортуна», СВК «Агрофірма «Маріампольська», ПСП «Райпольське».  

Професійна орієнтація

Центром зайнятості приділяється значна увага виконанню заходів, передбачених Програмою зайнятості населення до 2017 року щодо забезпечення розвитку системи професійної орієнтації в районі.

Однією із складових профорієнтаційної роботи є надання профконсультаційних послуг населенню та шкільній молоді. 

Центром зайнятості спільно з відділом освіти на базі Петрівського навчально-виробничого комбінату (НВК), Петрівської загальноосвітньої школи (ЗОШ) І-ІІІ ступенів, Іскрівської, Червонокостянтинівської, Новостародубської, Луганської, Ганнівської, Володимирівської та інших шкіл упродовж 2013 р. для учнів старших класів проведено профорієнтаційні уроки, професіографічні екскурсії на підприємства району, зустрічі з людьми різних професій. Популяризація актуальних професій для учнів молодших класів проходила у вигляді пізнавальних естафет, ігор, конкурсів малюнків.

У 10 школах району (Новостародубській, Ганнівській, Володимирівській, Луганській, Червонокостянтинівській, Балахівській, Чечеліївській, Іскрівській та інших) діють профорієнтаційні термінали, матеріали яких (поради при виборі професії, тестування, навчальні заклади та інша цікава і корисна інформація) розраховані на учнів, учителів та батьків.

У шкільних бібліотеках наявні куточки з методичними рекомендаціями по профорієнтації для класних керівників, шкільних психологів, батьків.

Для безробітної молоді організовувалися семінари «Особливості зайнятості молоді» та «Молодь на ринку праці», в яких взяли участь 188 осіб. 

Проводиться активна інформаційна політика щодо професійної орієнтації населення через Інтернет-портал державної служби зайнятості та місцеву газету «Трудова слава». 

Створено сучасну матеріально-технічну базу, і до уваги шукачів роботи є комп’ютери вільного доступу з підключенням до мережі Інтернет, працює електронний консультант. На стендах і в профінформаційних куточках розміщені тематичні брошури, буклети, теки з описами професій, періодичні видання тощо.

Інформаційно – консультаційна робота

Для максимального задоволення потреб людей, які звернулися до служби зайнятості, сприяння роботодавцям у вирішенні кадрових проблем, зміцнення впевненості тих, хто втратив роботу, підвищення рівня інформованості щодо діяльності служби зайнятості й соціальних послуг, які вона надає, в центрі зайнятості були проведені: Дні відкритих дверей для роботодавців та населення (молоді, жінок, жителів сільської місцевості, випускників шкіл та інших) Дні кар’єри, міні-ярмарки вакансій, презентації професій, ділові зустрічі, щоденно проводяться різнопланові семінари («Служба зайнятості – працівникам села», «Техніка пошуку роботи», «Оволодій новою професією», «Як розпочати свій бізнес», «Молодь на ринку праці», «Ефективне ведення сільського господарства», «Комп’ютерної грамотності» та інші). Цим видом послуг охоплено 1083 особи.

Районний центр зайнятості ефективно співпрацює з місцевими засобами масової інформації. Протягом 2013 року на сторінках районної газети надруковано більше 50 інформаційних матеріалів та оголошень.

Загальний рівень охоплення основними активними заходами сприяння зайнятості населення за 2013 рік у порівнянні з попереднім роком зріс на 4.6 відсоткових одиниці і становить 93.4%.

За результатами оцінювання роботи у 2013 році серед районів області центр займає 5 місце.

Турбота про людину завжди була і залишається основним принципом діяльності служби зайнятості. Вирішальним чинником для виконання нагальних завдань є ставлення кожного до проблем безробітних як до своїх власних, прагнення знайти вихід з найскрутнішої ситуації, допомогти людині підібрати роботу по душі, повірити в себе і в реальну можливість змінити своє життя на краще.

Ольга Павлюк, директор