(КРІМ НЕБЕЗПЕЧНИХ ВІДХОДІВ)

Дія 1.

Для отримання даного документа необхідно визначити показник загального утворення відходів (Пзув) та показник загального обсягу оброблення чи утилізації відходів. Пзув розраховується за формулою: 

Пзув = 5000 х м1 + 500 х м2 + 50 х м3 + 1 х м4,

де м1, м2, м3, м4 - одиниці (в тоннах), значення яких дорівнюють кількості утворених відходів за класами небезпеки (1, 2, 3, 4 класи відповідно).

Дія 2.

Якщо показник Пзув перевищує 1000 одиниць і/або показник загального обсягу оброблення чи утилізації відходів більше 100 тонн на рік, Вам необхідно розробити Реєстрові карти об’єктів утворення, оброблення та утилізації відходів, для включення до Реєстру об’єктів утворення відходів та/або Реєстру об’єктів оброблення та утилізації відходів, і отримати дозвіл на розміщення відходів.

Дозвіл на розміщення відходів та ліміти на утворення та розміщення відходів встановлюються терміном на три роки.

Дія 3.

Для отримання дозволу на розміщення відходів до сектору (центру) надання адміністративних послуг Петрівської районної державної адміністрації потрібно подати пакет документів:

1. заява 

2. проект ліміту на утворення та розміщення відходів на 3 роки

3. відомості про склад і властивості відходів, що утворюються, а також ступінь їх небезпечності для навколишнього природного середовища та здроров’я людини 

4. довідка про нормативно допустимі обсяги утворення відходів на 3 роки

5. довідка про питомі показники утворення відходів на 3 роки

6. довідка про обсяги токсичних відходів та обсяги утворення, використання і поставку відходів як вторинної сировини і відходів виробництва за поточний рік копії чинних договорів (контрактів) про передачу відходів іншим власникам (завірені мокрою печаткою підприємства), а для державних та комунальних підприємств, в яких не затверджено фінансових планів, гарантійний лист щодо обов’язку укладення договорів (контрактів) про передачу відходів іншим власникам.

8. висновки санітарно-епідеміологічної експертизи щодо об’єктів поводження з відходами

9. адреса та банківські реквізити підприємства

До даного пакету документів рекомендовано додавати розрахунок показника загального утворення відходів, виконаний відповідно до вимог постанови КМУ від 31.08.1998 року №1360. У разі, якщо заява на одержання дозволу на розміщення відходів подається поза межами визначеного Постановою КМУ від 03.08.1998 року №1218 терміну - до пакету документів необхідно додавати обґрунтування поважної причини, відповідно до якої суб’єкт господарювання звертається за отриманням дозволу.

ПРИМІТКИ:

1. Відповідно до постанови КМУ від 03.08.1998 року №1218, звільняються від необхідності отримання дозволу на розміщення відходів: 

власники відходів як вторинної сировини, які провадять статутну діяльність із збирання і заготівлі таких відходів;

власники відходів, які не підлягають включенню до реєстру об’єктів утворення, оброблення та утилізації відходів відповідно до постанови КМУ від 31.08.1998 року №1360, тобто суб’єкти господарювання, у яких показник загального утворення відходів не перевищує 1000 умовних одиниць на рік.

2. Відповідно до постанови КМУ від 03.08.1998 року №1218, заяви на одержання дозволу на розміщення відходів на наступний рік подаються виключно через дозвільні центри:

власниками відходів, які здійснюють лише їх розміщення - до 1 квітня поточного року;

власниками відходів, які утворюють та  розміщують їх на своїй території - до 1 червня поточного року;

Таким чином, розгляд заяв щодо одержання дозволів на розміщення відходів здійснюється до 1 червня кожного поточного року.

Заяви, подані після закінчення цього терміну, будуть повертатися заявникам без розгляду у зв’язку із порушенням термінів їх подання, визначених постановою КМУ від 03.08.1998 року №1218 – за виключенням випадків наявності поважних причин для розгляду таких заяв поза визначеними даною постановою термінами, а саме:

надання Державною екологічною інспекцією у Кіровоградській області суб’єктові господарювання припису про необхідність оформлення дозволу на розміщення відходів;

наявність судового рішення, що зобов’язує суб’єкта господарювання оформити даний дозвіл або зобов’язує дозвільний орган розглянути документи на видачу дозволу;

подання заяви на отримання дозволу на розміщення відходів підприємством, що утворилося;

в інших випадках

У разі наявності поважних причин для розгляду заяви на розміщення відходів суб’єкт господарювання повинен надати відповідне обґрунтування.

3. Розгляд заяв, проектів лімітів на утворення та розміщення відходів, погодження таких проектів лімітів, видачу дозволів на розміщення небезпечних відходів здійснює Мінприроди України.

4. У разі утворення у суб’єкта господарювання відходів, що перевищують обсяги раніше затверджених лімітів, власник відходів повинен отримати на них окремий дозвіл.

5. Власник відходів має право протягом 6 місяців після затвердження лімітів на утворення та розміщення відходів звернутися з клопотанням про його перегляд. Підставою для перегляду лімітів на утворення та розміщення відходів може бути:

використання у виробництві нових видів сировини, матеріалів;

випуск нових видів продукції (робіт, послуг);

удосконалення технологічних процесів, устаткування, тощо;

укладення додаткових договорів (контрактів) на передачу відходів іншим власникам.

Дія 4.

За умови подання повного пакета документів, надання достовірних даних та відсутності зауважень до них – протягом десяти робочих днів (без урахування термінів передачі документів державним адміністратором) з дня реєстрації заяви Ви отримаєте в «Дозвільному центрі» дозвіл та затверджені ліміти на утворення і розміщення відходів.

Підготовка та видача документів – безкоштовні.

Нормативний акт: Постанова Кабінету Міністрів України від 03.08.1998 року №1218 «Про затвердження Порядку розроблення, затвердження і перегляду лімітів на утворення та розміщення відходів»

Зразки документів в електронному вигляді для отримання дозволу на розміщення відходів, які додаються до заяви встановленого зразка, розміщено на веб-сторінці Петрівської районної державної адміністрації в розділі «Центр надання адміністративних послуг» - «Дозвільна система» - «Дозвільний центр» - «зразки документів» за адресою: http://petrovo.kr-admin.gov.ua/index.php?p=102 

Наталія Терещенко, завідувач сектору(центру) надання адміністративних послуг – державний адміністратор Петрівської райдержадміністрації