доповідьГоловною темою розгляду останньої щопонеділкової наради при голові райдержадміністрації значилося питання про стан виконання в районі розпорядження голови обласної державної адміністрації від 23 жовтня 2013 року № 516-р „Про взаємодію місцевих органів виконавчої влади з організаціями Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) та Організації ветеранів України”.

Голова райдержадміністрації Тамара Сакара відмітила, що районна державна адміністрація підтримує постійний діалог та співпрацює з Петрівською районною організацією Української Спілки ветеранів Афганістану. 

Принципова позиція Президента України – посилення турботи про учасників війни, у тому числі учасників бойових дій на території інших держав, та членів їх сімей, забезпечення їх висококваліфікованою медичною допомогою, покращення їх житлових умов. Системне обстеження матеріальних та соціально-побутових умов проживання учасників бойових дій на території інших держав та членів їх сімей для надання матеріальної та іншої допомоги є ключовим завданням соціальної політики Глави держави владі на місцях – підсумувала Тамара Вікторівна.

Начальник управління соціального захисту населення РДА Валентина Сибіра повідомила, що впродовж 2013 року:

- виплачено кошти у вигляді щомісячної стипендії учаснику бойових дій в Афганістані, який має інвалідність на суму 1200 грн. (Котляр М.П.);

- забезпечено санаторно-курортним лікуванням одного учасника бойових дій в КП «Знам’янська обласна бальнеологічна лікарня» (В.В.Неклеса).

- воїнам-інтернаціоналістам виплачено разову грошову допомогу до 5 травня на загальну суму 61 835 грн. (розмір допомоги учасникам БД складає 745 грн.)

- один член сім’ї загиблого отримує пільгу на житлово-комунальні послуги (електропостачання та газ) на загальну суму 1212,91 грн. (І.Г.Соботюк).

У 2014 році планується:

Відповідно до «Програми соціального захисту малозабезпечених верств населення Петрівського району на 2014 рік» з районного бюджету передбачено: 

- 12 тис. грн. забезпечення санаторно-курортним лікування інвалідів загального захворювання (1 особа), учасників бойових дій (1 особа) та інвалідів війни (1 особа).

- 15 тис. грн. на заходи щодо вшанування пам’яті померлих учасників бойових дій, участь у ритуальних та святкових заходах, забезпечення проведення заходів по відзначенню Року учасників бойових дій на території інших держав».

Завідувач сектору інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату РДА Тетяна Волощенко (на знімку) повідомила, що на території району проживає 61 учасник бойових дій в Афганістані, 1 сім’я загиблого в Афганістані, 16 сімей, померлих учасників бойових дій в Афганістані, 28 учасників бойових дій на території інших держав.

Петрівська районна організація Української Спілки ветеранів України (воїнів-інтернаціоналістів) налічує 19 осіб. 

З метою подальшого збереження злагоди, забезпечення гідного рівня життя ветеранів війни, інвалідів, членів сімей загиблих, 26 січня 2012 року між Петрівською районною радою, Петрівською райдержадміністрацією та Петрівською районною організацією Української Спілки ветеранів України (воїнів-інтернаціоналістів) було підписано Угоду про співпрацю.

Відповідно до положень Угоди, органи місцевого самоврядування та органи виконавчої влади взяли на себе зобов’язання щодо посилення соціального захисту воїнів-інтернаціоналістів, їх медичного, комунального, транспортного забезпечення тощо. Умови Угоди з боку районної державної адміністрації виконуються в повному обсязі. 

Такими прикладами співпраці громадської організації і влади є:

придбання квартири для воїна-інтернаціоналіста, М.М. Копаня жителя смт Петрове;

виділення 3 лікарняних палат у відділеннях Петрівської ЦРЛ;

надання грошової допомоги у вигляді одноразової виплати до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав сім’ям померлих учасників бойових дій в Афганістані - 10550 грн (2013 рік) та запланована матеріальна допомога в 2014 році в сумі – 24 250 тис. грн не тільки сім’ям померлих, а й усім воїнам-інтернаціоналістам, які проживають в районі.

Петрівська районна організація ветеранів України і Петрівська районна організація Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) забезпечені приміщенням для здійснення статутних завдань (смт Петрове, вул. Ілліча, 43-А).

Районна влада постійно залучає ветеранські організації до участі у заходах військово-патріотичного виховання молоді. Так під час проведення естафети пам’яті «Слава визволителям України» та заходів, присвячених 70-річчю визволення України від німецько-фашистських загарбників, ветеранські організації брали активну участь в їх проведенні.

Президентом України проголошено 2014 рік – Роком учасників бойових дій на території інших держав. У районі проведені урочистості з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 25-ї річниці виведення радянських військ з республіки Афганістан. Зустрічі з воїнами-інтернаціоналістами проведені на територіях сільських та селищних рад. 

На оперативній нараді також були розглянуті питання належного медичного обслуговування лікарями Петрівської ЦРЛ, рівня середньої заробітної плати в районі, роботи районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. А ще обговорювалися, питання роботи загальноосвітніх навчальних закладів, підвозу школярів, виконання бюджетів, виплати заробітної плати, пенсій, допомог, функціонування мобільного пункту обігріву, належної роботи житлово-комунальних підприємств тощо.