Світлана Тилик12 лютого у Ялті відбувся Всеукраїнський форум представників обласних рад та Верховної Ради Автономної Республіки Крим. Разом із представниками з 19-ти областей України в складі делегації від Кіровоградщини у роботі  форуму взяла участь і голова Петрівської районної ради Світлана Тилик.

На порядку денному форуму значилися два основних питання: шляхи виходу з політичної кризи в Україні – регіональний погляд – та роль органів місцевого самоврядування в конституційному процесі. Учасники зібрання прагнули виробити єдину формулу подальшого розвитку держави, підтримати реформу місцевого самоврядування в Україні, визначити роль регіональних органів влади у формуванні державної політики. Делегати форуму, які представляли різні регіони та політичні течії нашої держави, зібралися з єдиною метою: викласти бачення головних причин нинішнього кризового стану суспільства і сформулювати спільні пропозиції щодо виходу з нього. За підсумками роботи форуму було прийнято Проект Звернення, текст якого ми пропонуємо увазі наших читачів.

Проект

Звернення

Всеукраїнського форуму представників обласних рад і Верховної Ради Автономної республіки Крим

Ми, представники обласних рад і Верховної Ради Автономної республіки Крим, що представляють різні регіони і політичні течії нашої держави, зібралися  разом з єдиною метою - викласти наше бачення головних причин нинішнього стану суспільства і сформулювати спільні пропозиції щодо виходу з нього.

Ми переконані, що які б не були первинні мотиви державної влади і політичної опозиції, що призвели в листопаді минулого року до їх гострої конфронтації, а потім і до масштабного протистояння в суспільстві, жоден з насильницьких способів вирішення цього соціально-політичного конфлікту не прийнятний для цивілізованої держави. Оскільки масове насильство, хто б не виступав його ініціатором, рано чи пізно неминуче призводить до загибелі людей.

Наша загальна думка:  вихід з процесу громадського розпаду, що виник в ці декілька місяців і посилюється з кожним днем, вимагає як миттєвих конкретних дій, так і негайного формування стратегії суспільного перевлаштування в Україні.

Першочергові кроки, за нашим переконанням, мають полягати в наступному:

1. Прийняття усіма сторонами конфлікту в центрі і на місцях взаємного добровільного зобов’язання відмовитися від будь-яких насильницьких дій.

2. Залучення до переговорного процесу центральної влади і опозиційних сил, представлених у Верховній Раді, законно обраних представників територіальних громад.

3. Відмова від різного роду ультиматумів при здійсненні переговорів, переведення їх із статусу позиційних (тобто з позиції сили) в статус принципових (тобто таких, що ставлять за мету досягнення головного завдання дня - припинення суспільного протистояння і відновлення громадянського миру).

4. Безумовне виконання угод щодо врегулювання конфліктної ситуації в Україні, що досягнуті на даний момент та оформлені в законодавчому порядку.

Добра воля - ось те, що повинно бути властиво кожному відповідальному політикові і громадянинові нашої країни.

Відвертання повторення подібних ексцесів в майбутньому, повернення України на шлях упевненого соціально-політичного і економічного розвитку настійно вимагають здійснення системних змін в організації народовладдя в Україні і діяльності усіх відповідальних політичних і суспільних сил.

До їх числа ми відносимо передусім:

1. Послідовну децентралізацію влади в нашій державі, тобто перерозподіл владних повноважень між державними органами управління і представницькими органами територіальних громад з головною і першочерговою метою - усебічного забезпечення безпеки життя громадян України. А також перегляд податкової і бюджетної політики держави, що відповідає цій меті.

2. Законодавче забезпечення безпосереднього народовладдя в Україні, тобто ухвалення дієвого Закону про місцеві і державні референдуми.

3. Формування законодавства про вибори в органи державної влади і місцевого самоврядування, що забезпечує належний професійний і моральний рівень депутатського корпусу і пряму відповідальність депутатів у разі невиконання ними своїх безпосередніх обов’язків.

Ці й інші, не менш значущі аспекти внутрішньої і міжнародної політики України, включаючи принципи і характер економічних взаємовідносин, мають знайти своє повноцінне відображення в новій Конституції України.

Ми вважаємо, що основний закон держави не може бути засобом нав’язування поглядів і спрямувань тієї чи іншої групи політиків. Це документ, що вимагає особливо відповідального і вдумливого підходу, оскільки в ньому декларуються основні права і обов’язки кожного громадянина України. І тому розроблятися і прийматися він повинен у встановленому Законом порядку.

Ми переконані, що проблеми державного будівництва в сучасній Україні не можуть бути ефективно вирішені без системної й активної участі регіонів України в особі їх повноважних представників. В першу чергу це стосується розробки нової Конституції, яка повинна встановити розумний баланс повноважень державної влади і представницьких органів територіальних громад.

Ефективним механізмом прийняття збалансованих законодавчих актів міг би стати двопалатний парламент, одна з палат якого (державна палата) формувалася б політичними партіями на пропорційній основі, а друга (палата регіонів) - за мажоритарним принципом з рівним представництвом від кожного регіону України. Така структура Верховної Ради з визначеними Конституцією повноваженнями кожної з палат найефективніше, на наш погляд, вирішувала б проблеми розвитку України як цілісної держави з урахуванням історичних особливостей і сучасних проблем кожного регіону.

Україні потрібна єдність. Єдність у різноманітті. Суттю об’єднувальної ідеї для українського суспільства має стати безумовне визнання усіма абсолютної цінності кожного людського життя. Лише тоді наше суспільство стане дійсно гуманним, а держава - демократичною. 

Схвалено учасниками Всеукраїнського форуму  представників обласних рад і Верховної Ради Автономної республіки Крим

м. Ялта

12 лютого 2014 року