Андрій НіколаєнкоЗдоров’я – безсумнівний пріоритет для кожної людини, важливий він і для влади, незалежно від рівня. Саме тому серед ключових реформ, визначених Президентом України – реформа медичної галузі. Для Кіровоградщини із загальної кількості усіх можливих захворювань найбільш проблемний напрям – онкологічний, в області вже не перший рік спостерігається високий рівень онкопатологій. Як повідомляє директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олег Рибальченко, рівень онкологічної захворюваності по області у 2013 році склав 449,6 на 100 тисяч населення, це вище середньоукраїнського показника. 

Ця дражлива проблема хвилює обласне керівництво вже не перший рік. Аби з’ясувати причини захворювань, свого часу було започатковано окрему програму «Стоп радон». Але ключове завдання для влади, яке визначає і Президент України, це необхідність «популяризувати» серед населення практику відвідування лікарів з метою профілактичних оглядів, а окрім цього, покращення виявлення онкопатологій на ранніх стадіях та, відповідно, зниження захворюваності мають стати одним із ключових критеріїв для оцінки роботи і сімейних лікарів. І взагалі переорієнтація роботи медичної галузі на профілактику, активне впровадження здорового способу життя є серед основних пріоритетів реформи в охороні здоров’я. Всі ці завдання голова облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко визначає пріоритетними і для керівників районів. 

Лариса ОкуловаОстанню щопонеділкову оперативну нараду з керівниками структурних підрозділів райдержадміністрації, територіальних органів міністерств і відомств України голова районної державної адміністрації Тамара Сакара розпочала з приємної інформації: нарешті цього тижня, попри непрості соціально-політичні процеси, що відбуваються нині в державі, було прийнято районний бюджет. І хоча він буде, як ніколи, складним, та все ж добре, що з’явився таки конкретний фінансово-економічний план, яким визначатиметься подальше життя і розвиток нашого району. У зв’язку з цим Тамара Вікторівна висловила вдячність голові районної ради Світлані Тилик та очолюваному нею депутатському корпусу за плідну й конструктивну роботу.

Головною ж темою розгляду оперативної наради вже вкотре став стан медичного обслуговування громадян, цього разу - у розрізі конкретної проблеми: ситуації з онкозахворюваннями в районі та заходами по їх своєчасному виявленню та профілактиці. Враховуючи багатоаспектність означеної теми, доповідачами стали одразу троє фахівців: головний лікар центральної районної лікарні Віктор Плечун, котрий дав загальну характеристику того, як лікарям в усьому світі, і в Україні зокрема, вдається протистояти цій, певне, найстрашнішій хворобі сучасності; лікар-онколог Лариса Окулова (на знімку) детально ознайомила з ситуацією по онкозахворюваннях та їх профілактиці на території району, і, нарешті, головний лікар нещодавно створеного центру первинної медико-санітарної допомоги Геннадій Кім поділився власним баченням перспектив профілактики та виявлення онкозахворювань на ранній стадії, тоді, коли недузі ще можна ефективно протистояти.

з роботою діагностичного центру ознайомилсь Т.Сакара зі своїм заступником Т.ПанетоюКожному зрозуміло, що хворобу, виявлену на ранній стадії, набагато легше лікувати. Навіть діагноз «онкологія» не є вироком, якщо захворювання виявлене вчасно. Тому Президент України В.Янукович вважає, що укріплення матеріально-технічної бази медичних закладів первинного рівня є важливим фактором вирішення проблеми ранньої діагностики і профілактики захворювань.

З цією метою в усіх райцентрах області за сприяння колишнього очільника обласної державної адміністрації С.Ларіна і його заступника, а нині народного депутата України С.Кузьменка були створені діагностичні центри, обладнані новітньою апаратурою. В діагностичному центрі центральної районної лікарні були встановлені холтеровські монітори артеріального тиску і ЕКГ, біохімічний і клінічний аналізатори для лабораторії, з допомогою яких протягом минулого року було зроблено 234 тисячі аналізів. Свідченням сучасної якості апаратури є те, що біохімічний аналізатор протягом однієї хвилини видає розгорнутий аналіз по 20 показниках. А загальна статистика функціональної діагностики наступна: протягом минулого року зроблено 14 тисяч електрокардіограм, з допомогою холтерівського моніторингування – 200 ЕКГ і 157 визначень артеріального тиску, здійснено 18 велоергометрій, 21 спіріографічне, 665 ехокардіоскопічних, 6504 ультразвукових досліджень. 

Аграрний фонд приймає заявки від сільгосптоваровиробників на реалізацію пшениці, жита та ячменю врожаю 2014 року.

Авансування зазначених культур здійснюється за формулою 50% + 20%, з яких:

- 50% - під час укладання договору;

- 20% - за результатами весняного огляду страховою компанією відповідних посівів.

Остаточний розрахунок відбуватиметься за ринковими цінами, індикатором яких будуть середньозважені ціни рівноваги за результатами 3-х останніх торгових сесій на організованому аграрному ринку на момент поставки зерна за вирахуванням фіксованої знижки та виплачених авансових платежів.

За більш детальною інформацією звертатися до управління АПР РДА. тел. 9-75-53

Управління агропромислового розвитку районної державної адміністрації

Вадим Субботній з водієм Олександром Зайцем під час виконання дорожніх робітБільше, ніж півзими природа дивувала нас надмірно теплою погодою, і лише після Водохрещазима по-справжньому вступила в свої права. Циклон, що прийшов з північно-східного напрямку, приніс на Україну не тільки сніги і хуртовини, а ще й великі морози, що створило на дорогах району складну ситуацію. Найбільшого клопоту дісталося дорожнім та комунальним службам. Для ліквідації наслідків снігової  стихії, окрім техніки Петрівської філії Кіровоградського автодору, було задіяно ще два автогрейдери та екскаватор Петрівського ККП. Трактористи СергійКовальов, Андрій Ісаченко, Сергій Самков, Юрій Кір’яков цілодобово звільняли районні дороги від заметів, а це більше 200 кілометрів автошляхів, та плюс до цього ще й під’їзди до будинків, організацій і установ. На небезпечних ділянках дороги, підйомах та спусках водій Олександр Заєць з робітниками братами Едуардом та Олександром Жайворонками час від часу розсипають протиожеледеву суміш. Найбільш проблемними виявилися напрямки до сіл Зелене та Баштине, де перемети місцями сягали двох метрів. Роботу по очищенню снігу координували начальник райавтодору Вадим Субботній, майстер цієї філії Вадим Молотковський та начальник Петрівського ККП Дмитро Ханіс. І звичайно ж, окремих слів вдячності заслуговують підопічні депутата районної ради Олександра Тилика, працівники Петрівського залізорудного кар’єру, які завжди в подібних випадках допомагають впоратися зі сніговою стихією. Не залишились рудокопи осторонь і цього разу, вивівши на шляхи району два надпотужні бульдозери. Ці роботи здійснювали і координували Юрій Лихошерст, Сергій Стулій, Олександр Данілік, Сергій Антоненко та Роман Сокол. Наперекір негоді усі трудівники проявили організованість і розуміння, аби забезпечити рух транспорту по всіх напрямках державних та комунальних доріг. 

Наприкінці минулого вже 2013 року в залі засідань районної ради відбулися звітні збори ради ветеранів Петрівського кар’єру, на яких підбивалися підсумки роботи за 2013-й рік та визначалися плани і завдання на рік 2014-й. У ході обговорення моєї доповіді (як голови ради ветеранів найбільшого в нашому районі підприємства) піднімалися і ряд інших злободенних питань. Зокрема, порушувалося питання про виділення в майбутньому постійного місця, де б ветерани могли проводити свої збори, наради, інші соціально важливі акції. Не оминули увагою і гострі проблеми сьогодення, зокрема говорили про роль і місце трудящої людини та її вплив на розвиток суспільно-політичних процесів у сучасній державі. Вплив сьогодні, говоритимемо відверто, - мінімальний. Принаймні найменший за останні майже 100 років. Зумовлено це, на наш погляд, недостатнім рівнем соціального партнерства між владою і суспільством, між працівниками і роботодавцями. І важливу місію посередництва в цьому, безумовно, важливому процесі мали б узяти на себе профспілки. Не секрет, що саме профспілкові організації в усьому світі є головним «комунікатором» в розв’язанні проблем трудящих, відстоюванні та захисті їх соціальних прав. Натомість у нас наявність профспілок визначається хіба що їх реєстраційною присутністю. Однак про результативну діяльність щось поки що мало де можна почути. Скажімо, за останні 22 роки, тобто відколи Україна стала незалежною державою, профспілкові лідери в нашому районі, здається, жодного разу не організували проведення святкових урочистостей з нагоди Першотравневих свят, та й самі жодним чином не засвідчили особистою участю причетність до цієї події. Хоча відомо, що на планеті Першотравень вважається своєрідним символом боротьби трудящих за свої права, а саме для нашої країни сьогодні цей символ, здається, є актуальнішим, ніж ще будь-де в світі. Свого часу якраз завдяки першотравневим протестним виступам трудящі домоглися права на 8-годинний робочий день, інших соціальних здобутків. Тож прикро, що цього дня у нас про них навіть не згадують, адже ці здобутки були позначені людською кров’ю і навіть людськими жертвами протестувальників – демонстрантів.

начальник Петрівського РВ УМВС Євген ЧуйкоШановні мешканці Петрівщини! Підводячи підсумки минулого року, можна сказати, що він виявився напруженим у всіх сферах життя нашої юної держави. Не секрет, що одним із головних завдань діяльності правоохоронних органів є забезпечення безпеки життя громадян та боротьба зі злочинністю. 

За минулий рік до Петрівського районного відділу міліції надійшло близько 2 тисяч повідомлень про злочини та правопорушення. З них 687 кримінальних. Працівниками слідчого підрозділу 154 кримінальні провадження направлено до суду.

Працівниками карного розшуку (а їх у нашому відділенні аж 4!) розкрито 112 кримінальних правопорушень, з яких 45 тяжких, встановлено долю 1-го безвісти зниклого громадянина, 2-х розшукуваних злочинців та встановлено одну особу невпізнаного трупа, виявлено 7 фактів незаконного обігу наркотичних речовин та 4 факти незаконного зберігання боєприпасів.

Останні півроку на території райцентру почастішали випадки крадіжок з домоволодінь. Працівники міліції витратили чимало часу та зусиль для того, щоб встановити особи злочинців, які замість того, щоб заробляти чесною працею собі на життя, хотіли нагріти руки на чужому майні. На сьогоднішній день, встановлено причетних як мінімум до 12 крадіжок на території райцентру. Ними виявилися мешканці Петрового, які раніше вже малипроблеми із законом. Та замість того, щоб стати на шлях виправлення, продовжили свої протиправні діяння. На час слідства підозрювані взяті під варту і тепер чекатимуть вироку суду за свої вчинки.

Максим КОВАЛЕНКО, інспектор РВ УМВС по роботі з населенням.

У рамках виконання соціальних ініціатив Президента України для надання підтримки населенню шляхом обслуговування за місцем проживання, розпорядженням голови районної державної адміністрації від 10 травня 2012 року № 362-р при управлінні соціального захисту населення запроваджено роботу виїзних «мобільних соціальних офісів». 

Робота «Мобільного соціального офісу» проводиться на підставі графіка виїзду в населені пункти району, основним завданням якого є:

Погляд через 45 років

сучасне фото воїна-інтернаціоналістаПобутує думка (яка, до речі, підтверджується усім ходом історії), що на долю кожного покоління припадає своя війна. Не обов’язково це має бути саме воєнний конфлікт: не гірше війни людські долі здатні зламати масштабне природне лихо, епідемія, соціальне, національне чи релігійне протистояння. Ми саме зараз переживаємо події, які підпадають під наведене вище означення, хоча їх, очевидно, слід розглядати, як невіддільну складову цілої низки історичних катаклізмів соціального характеру, які розпочалися з так званої перебудови, розвалу Радянського Союзу і кровопролитних конфліктів у багатьох республіках колишньої держави.

Щось подібне трапилося наприкінці 60-х років минулого століття в державі, якої нині, як і Радянського Союзу, вже немає на політичній карті світу – Чехо-Словацькій соціалістичній республіці (ЧССР). 

Електрична енергія - вірний помічник на виробництві і в побуті. Але вона може завдати великої шкоди здоров’ю людини, якщо при користуванні нею не дотримуватись суворих заходів особистої обережності і не виконувати звичайних Правил безпеки. Найважливішою вимогою електробезпеки в особистому господарстві громадян є справний стан ізоляції побутових електромереж і електроприймачів. У домашньому господарстві застосовуються телевізори, пральні машини, електроінструмент, електроплити, праски тощо, які живляться від мережі 220 В і яку інколи помилково вважають безпечною. Невміле або необережне застосування вказаної побутової електротехніки несе загрозу здоров’ю і життю людей та може привести до електротравми або нещасного випадку. Виявити «на око» електричний струм людина не може. Підступна особливість електричної енергії полягає в тому, що вона невидима, не має запаху та кольору. Електричний струм вражає раптово, коли людина потрапляє в коло проходження струму, тобто коли людина з однієї сторони доторкається неізольованих дротів, металевого корпусу електроприладу з несправною ізоляцією або металевого предмета, який знаходиться під напругою, а з іншого боку – землі, заземлених предметів, труб тощо. Враження електричним струмом може статися і через інші провідники, при наближенні на недопустимо близьку, небезпечну відстань до проводу (шини РП) діючої електроустановки, повітряної лінії (ПЛ). Небезпека ураження в таких випадках значно зростає в сиру погоду. Електротравма може виникнути при потраплянні під «крокову напругу», яка виникає при обриві і падінні на землю проводів ПЛ. Ступінь небезпеки враження електричним струмом в багатьох випадках залежить від характеру приміщень, де знаходиться людина. До приміщень з підвищеною небезпекою в плані можливості враження електричним струмом відносяться балкони, ванні кімнати, кухні, підвали, жилі приміщення із земляною підлогою, бані, металеві гаражі, парники, приміщення для худоби.

З метою забезпечення своєї електробезпеки: 

Адміністрація Петрівського РЕМ повідомляє, що з 1 лютого по 28 лютого 2014 року з 8 – 00 до 17 – 00 для проведення планових ремонтів будуть знеструмлені:

ПЛ-10 кВ: 

Л-112, 114 – смт Петрове 

Л-133 – с. Чечеліївка, Олександрівка

Л-162 – с. Баштине, Ново-Петрівка

ПЛ – 0,4 кВ  від КТП:

смт Петрове КТП - 224, 23, 36, 39, 40, 69, 75, 244, 90, 158, 165, 169, 297, 12, 394; с. Володимирівка КТП – 324, 339, 340; с. Новий Стродуб КТП- 387, 142; с. Братське КТП – 303; с. Йосипівка КТП - 30; с. Петрівське КТП – 65; с. Чечеліївка КТП- 219; с. Солдатське КТП - 81; с. Іванівка КТП – 19, 20, 249, 331; 

 

організатор і суддя змагань М.Василиненко слідкує за виконанням вправМасова фізкультурно-спортивна робота в нашому районі налагоджена непогано. Команди з різних видів спорту та окремі спортсмени нерідко посідають на змаганнях обласного і вищого рівнів призові місця, показуючи вагомі досягнення, за сукупністю показників наш район не пасе задніх в області. Сказане вище стосується як дорослих, так і юних спортсменів. Особливою гордістю району є гандбол, який культивується в ДЮСШ «Олімп», футбол, який відроджує великий патріот району, генеральний директор ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» О.Поворознюк, деякі види важкої атлетики.

Є мрія? Біжи до неї! Не виходить? Іди до неї! Не виходить іти? Повзи до неї! Не можеш повзти? Ляж і лежи в її напрямку. 

* * *

- Чому ви перевищили швидкість?

- Хотів домчати додому раніше, ніж почне діяти горілка!

* * *

Якщо ви стали свідком виявленої мужності і героїзму або безпосереднім учасником рятування людей, ліквідації пожежі, аварії чи стихійного лиха - просимо надавати інформацію про це за телефонами: (022) 22-15-42, 22-09-90 або за адресою: відділ роботи із ЗМІ та громадськістю 

У ДСНС України у Кіровоградській області, вул. Пашутінська, 1, м. Кіровоград, 25015.

Підсумки підбиваються напередодні Дня рятівника. Учасники, які стають лауреатами, нагороджуються державною службою з надзвичайних ситуацій відзнакою “Герой-рятувальник року”.

Чекаємо ваших листів і повідомлень!

Дорого чоловіка, батька, дідуся МИХАЙЛА ГРИГОРОВИЧА КОРЖА з 70-річчям!

Летять літа, мов бистрі води.
Та не вернути їх назад.
І нам не віриться, наш любий,
Що Вам сьогодні – 70.
Хай нових днів ще буде безліч,
Без ліку щастя і пісень,
Прийміть вітання найщиріші
В цей світлий ювілейний день!
Здоров’я, щастя зичим не на рік,
На все життя бажаєм його щиро,
Щоб радісним і довгим був Ваш вік
З добром, любов’ю, спокоєм і миром!

З повагою дружина Людмила, син Юрій, донька Лариса, онуки, правнуки.

Дмитро Іванович МенделєєвСьогодні виповнюється 180 років від дня народження Дмитра Івановича Менделєєва – видатного російського хіміка, автора періодичної таблиці хімічних елементів, чиїм іменем, зрештою, вона й була названа (народився 8 лютого 1843 року в м. Тобольську).

Дмитро Іванович залишив свій слід в історії як автор багатьох фундаментальних досліджень з хімії, фізики, метрології, економіки, автор основних праць з повітроплавання, сільського господарства, хімічної технології, народної освіти та інших робіт, тісно пов’язаних з потребами розвитку продуктивних сил тогочасної Російської імперії.