з роботою діагностичного центру ознайомилсь Т.Сакара зі своїм заступником Т.ПанетоюКожному зрозуміло, що хворобу, виявлену на ранній стадії, набагато легше лікувати. Навіть діагноз «онкологія» не є вироком, якщо захворювання виявлене вчасно. Тому Президент України В.Янукович вважає, що укріплення матеріально-технічної бази медичних закладів первинного рівня є важливим фактором вирішення проблеми ранньої діагностики і профілактики захворювань.

З цією метою в усіх райцентрах області за сприяння колишнього очільника обласної державної адміністрації С.Ларіна і його заступника, а нині народного депутата України С.Кузьменка були створені діагностичні центри, обладнані новітньою апаратурою. В діагностичному центрі центральної районної лікарні були встановлені холтеровські монітори артеріального тиску і ЕКГ, біохімічний і клінічний аналізатори для лабораторії, з допомогою яких протягом минулого року було зроблено 234 тисячі аналізів. Свідченням сучасної якості апаратури є те, що біохімічний аналізатор протягом однієї хвилини видає розгорнутий аналіз по 20 показниках. А загальна статистика функціональної діагностики наступна: протягом минулого року зроблено 14 тисяч електрокардіограм, з допомогою холтерівського моніторингування – 200 ЕКГ і 157 визначень артеріального тиску, здійснено 18 велоергометрій, 21 спіріографічне, 665 ехокардіоскопічних, 6504 ультразвукових досліджень. 

Рентгенкабінет був обладнаний сучасним цифровим апаратом «Медикс», придбаним за кошти держбюджету (630 тисяч гривень), з допомогою якого можна робити будь-які рентгенологічні дослідження. Протягом певного періоду тривали роботи по його встановленню, налагодженню, облаштуванню приміщення кабінету необхідними засобами захисту від опромінення, вентиляції тощо. Нещодавно всі роботи були завершені, і апарат почав діяти, з його допомогою уже обстежено 46 пацієнтів.

Щоб детально ознайомитися з його роботою та умовами, створеними для персоналу і хворих, в діагностичному центрі побувала голова райдержадміністрації Т.Сакара зі своїм заступником Т.Панетою (на знімку). Пояснення давали головний лікар ЦРЛ В.Плечун, його заступник В.Горчеєв, завідуючий поліклінічним відділенням ЦРЛ С.Свіргун і рентгенлаборант Є.Пасічник. Він провів рентгенологічне дослідження хворої, на яке пішло не більше двох хвилин, разом з друкуванням знімка. Присутні переконалися в надзвичайно високій якості знімків, які друкуються цифровим способом. Це, звичайно ж, сприяє тому, що будь-яку патологію лікар вчасно помітить, і лікування буде ефективним.

Т.Сакара нагадала, що Президент націлює сферу охорони здоров’я саме на ранню діагностику онкологічних і інших захворювань, це має стати одним із ключових критеріїв оцінки роботи медиків. Вона висловила сподівання, що вся апаратура, якою обладнаний діагностичний центр, працюватиме ефективно, без збоїв, а жителі району будуть задоволені якістю лікування.

Анатолій РЯБОКОНЬ.