Електрична енергія - вірний помічник на виробництві і в побуті. Але вона може завдати великої шкоди здоров’ю людини, якщо при користуванні нею не дотримуватись суворих заходів особистої обережності і не виконувати звичайних Правил безпеки. Найважливішою вимогою електробезпеки в особистому господарстві громадян є справний стан ізоляції побутових електромереж і електроприймачів. У домашньому господарстві застосовуються телевізори, пральні машини, електроінструмент, електроплити, праски тощо, які живляться від мережі 220 В і яку інколи помилково вважають безпечною. Невміле або необережне застосування вказаної побутової електротехніки несе загрозу здоров’ю і життю людей та може привести до електротравми або нещасного випадку. Виявити «на око» електричний струм людина не може. Підступна особливість електричної енергії полягає в тому, що вона невидима, не має запаху та кольору. Електричний струм вражає раптово, коли людина потрапляє в коло проходження струму, тобто коли людина з однієї сторони доторкається неізольованих дротів, металевого корпусу електроприладу з несправною ізоляцією або металевого предмета, який знаходиться під напругою, а з іншого боку – землі, заземлених предметів, труб тощо. Враження електричним струмом може статися і через інші провідники, при наближенні на недопустимо близьку, небезпечну відстань до проводу (шини РП) діючої електроустановки, повітряної лінії (ПЛ). Небезпека ураження в таких випадках значно зростає в сиру погоду. Електротравма може виникнути при потраплянні під «крокову напругу», яка виникає при обриві і падінні на землю проводів ПЛ. Ступінь небезпеки враження електричним струмом в багатьох випадках залежить від характеру приміщень, де знаходиться людина. До приміщень з підвищеною небезпекою в плані можливості враження електричним струмом відносяться балкони, ванні кімнати, кухні, підвали, жилі приміщення із земляною підлогою, бані, металеві гаражі, парники, приміщення для худоби.

З метою забезпечення своєї електробезпеки: 

1. Не доторкайтеся до дротів, що звисають чи лежать на землі. Пам’ятайте, що смертельно небезпечно не тільки доторкатись а й підходити ближче 8 метрів до проводу, який лежить на землі. 

2. Не залазьте на дахи будівель, де поблизу проходять дроти електропередач; не облаштовуйте під ними стоянки та не розпалюйте багаття; не робіть накиди на проводи повітряних ліній (ПЛ) проволоки та інших предметів; не дозволяйте дітям гратись безпосередньо під повітряними лініями та поблизу підстанцій; не запускайте під ПЛ «повітряних зміїв». 

3. Не доторкайтеся до металевих відтяжок опор ПЛ та телеантен, які в результаті пошкодження проводів ПЛ можуть знаходитись під напругою. 

4. Остерігайтесь випадкового наближення до проводів ліній електропередач під час виконання робіт під ПЛ: будування споруд та будівель, вантажо-розвантажувальних робіт, складування матеріалів та інші. 

5. Пам’ятайте, що невміле встановлення радіо, телеантени, проведення різноманітних робіт поблизу повітряних ліній з наближенням до металевих частин ПЛ спричиняє електротравми. 

6. Самовільне проведення робіт в електроустановках, які Вам не належать, самостійне підключення до електромереж, як правило, спричиняє електротравми. 

7. Не допускайте до монтажу нових чи ремонту наявних електроустановок некваліфікованих осіб. Недбало виконані ремонтні роботи можуть привести до травмування людей, які користуються даними електроустановками. 

8. Переносний електроінструмент – джерело підвищеної небезпеки. Перш, ніж використовувати електроінструмент, вивчіть вимоги Правил безпеки та інструкцію по експлуатації від виробника. 

9. Побутова електротехніка, переносні світильники призначені для використання тільки в приміщеннях з підлогою, яка не проводить електричний струм. 

10. В жодному випадку не доторкайтесь до відключених, та недемонтованих проводів, які живлять будинки. Не використовуйте навіть ізольовані вводи в будинки не за призначенням (в якості мотузки для розвішування, сушіння одягу тощо). 

11. Запам’ятайте: найчастіше трапляються нещасні випадки при виготовленні і використанні саморобних подовжувачів та електроприладів! 

При використанні електроенергії в побуті:

1. Не використовуйте саморобних «жучків» для захисту електропроводки від коротких замикань, використовуйте лише сертифіковані запобіжники. 

2. Несправні електроприлади, ізоляція електропроводок і вимикачів - постійне джерело травм та нещасних випадків. 

3. Не ремонтуйте електроприлади без відключення їх від електромережі, не проводьте роботи в електроустановках самостійно. Ремонтні роботи повинні проводити спеціалісти. 

4. Для очищення освітлювальної апаратури, ламп, переносних світильників від пилу і бруду необхідно вимкнути їх від мережі. 

5. Для підключення приладів з електромережею використовуйте штепсельні вилки. Не допускається підключення оголеними кінцями проводів. 

6. При пранні за допомогою пральної машини не доторкайтесь до неї мокрими руками. 

7. Прийміть заходи для того, щоб виключити можливість доступу дітей до електроприладів. Відкриті розетки краще обладнати спеціальними заглушками. 

УВАГА!

Якщо людина потрапила під напругу, не доторкайтесь до неї руками, а швидко вимкніть електроустановку (вимикачем, рубильником), чи перерубайте провід сокирою, лопатою з сухим дерев’яним держаком, відтягніть потерпілого за сухий одяг, що відстає від тіла. Після цього, необхідно негайно розпочати надавати першу допомогу (зробити штучне дихання, зупинити кров, накласти шину) і викликати лікаря! Всупереч поширеній думці, забороняється закопувати потерпілого в землю, оскільки ці дії не принесуть користі, а лише можуть привести до загибелі потерпілого.

Адміністрація Петрівського РЕМ ПАТ «Кіровоградобленерго»