Шановні працівники пожежної охорони!

Сердечно вітаємо вас із професійним святом – Днем працівників пожежної охорони України!

На вас покладено нелегку та дуже почесну місію – захищати нас від вогняного лиха.

Ваша професія об’єднує сильних духом, загартованих нелегкими випробуваннями високопорядних людей.

Ви присвятили себе боротьбі з вогнем та готові у будь-яку хвилину прийти на допомогу.

Бажаємо усім, хто присвятив своє життя професії вогнеборця, життєвої енергії, незборимої волі й стійкості духу, витримки і мужності у справі служіння державі та народу України. Здоров’я і наснаги у вашій нелегкій професії!

Тамара САКАРА, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

29 січня в Україні відзначають День пам’яті героїв Крут – саме у цей день у 1918 році відбувся бій, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність. 

Цей подвиг української молоді назавжди викарбувався золотими літерами на сторінках нашої історії. Самопожертва в ім’я Вітчизни військових курсантів, студентів, гімназистів є прикладом патріотизму та любові до рідної землі.

Схилімо ж сьогодні голови у скорботі за тими, хто віддав життя за незалежність України, за свій народ.

Тамара САКАРА, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

Без чіткого плану ведення всього народного господарства країни не може набути поступального економічного та соціального розвитку держави. Народним обранцям не вдалося прийняти бюджет країни напередодні новорічних свят. Причина – небажання опозиції до конструктивного діалогу з більшістю. Постійне блокування трибуни президії Верховної Ради змусило парламентську більшість перенести прийняття головного річного економічного документу країни на 16 січня 2014 року. 

Саме цього дня країна отримала фінансову Конституцію, за якою українці мали жити і працювати протягом 2014 року. Народний депутат України Сергій Кузьменко, обраний від 103 одномандатного виборчого округу Кіровоградської області, так прокоментував  важливість прийняття держбюджету: 

Засідання круглого столу з президентомПрезидент України Віктор Янукович наголошує, що для вирішення політичної кризи влада застосовуватиме всі наявні законні методи.

«Я буду робити все для того, щоб зупинити цей конфлікт, щоб зупинити насилля, встановити стабільність», - сказав Віктор Янукович під час зустрічі з керівниками церков і релігійних організацій.

«Безумовно, зупинити радикалів. Якщо вдасться по-хорошому, зупинимо по-хорошому, якщо не вдасться, будемо застосовувати всі законні методи, які передбачені законами України. Але це заради людей. Іншого шляху немає», - зауважив Глава держави.

Голова облдержадміністрації Андрій НіколаєнкоМоє звернення до вас зумовлене ситуацією, що відбувається упродовж останніх днів у Києві і західних областях України.

Масові заворушення, вибухи, барикади, людські жертви, захоплення державних установ – це вже не мирні протести!

Кіровоградщина протягом багатьох років залишається територією, де чують голос громади, де реагують на конструктивну критику та пропозиції, де всі питання, вирішуються за столом перемовин.

Весь цей час, поки триває конфліктна ситуація в державі, майже два місяці, ми, як регіональна влада, демонстрували відкритість і демократичність, та робили все, що б не допустити силового конфлікту.

Я переконаний, що нема нічого ціннішого ніж життя та здоров’я громадян України, незважаючи на їх політичні погляди та переконання.

депутати голосують за прийняття Звернення.Минулої п’ятниці відбулася позачергова сесія районної ради, викликана необхідністю дати оцінку подіям, які відбуваються в Україні останнім часом. 

Зі вступним словом до депутатів та присутніх звернулася голова районної ради С.Тилик. Вона сказала:

- Сьогодні народ України переживає важкі часи. Кризова ситуація в країні досягла найвищої точки напруження. Хтось написав кривавий сценарій для країни, в результаті чого завтра може настати темрява.

депутатів Петрівської районної ради до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, народних депутатів України, політичних сил та громадськості

Ми, депутати Петрівської районної ради, глибоко стурбовані провокаційним закликом опозиційних лідерів до створення в Україні антиконституційної ситуації — двовладдя, через створення так званої «Народної Ради України», «місцевих Народних Рад», збирання незаконних воєнізованих формувань «самооборони».

Заяви, що пролунали з Майдану, та дії лідерів опозиції, які вже не можуть контролювати розбурханих ними протестувальників і зупинити радикально налаштовані бойові групи, ми розцінюємо як спробу здійснення державного перевороту і загрозу цілісності держави та життю й здоров’ю громадян України.

Микола Кисиль Восени 1978 року в наших містах і селах протікало звичне, розмірене життя: школярі та студенти сіли за парти, дорослі наполегливо працювали на виробництві, а спокій великої країни, яка звалася Радянським Союзом, оберігали її Збройні сили. Саме тоді крокував по плацу Одеського воєнного округу в частині радіотехнічних військ молодий солдат із Глухівського району, що на Сумщині, Микола Кисіль. Військові будні були насичені звичними навчаннями та тренуваннями, лише на політзаняттях все частіше звучала інформація про військові конфлікти в сусідньому Афганістані та про загострення політичної ситуації у зв’язку з цими подіями.  

У листопаді 1979 року батальйон радіорозвідки, в якому ніс службу Микола, було переправлено до Ташкента. Там, в погодних умовах близьких до Афганістану, бійці проходили перепідготовку, а напружені тренування були близькими до військових дій. Після цього сформована колона своїм ходом вирушила у напрямку прикордонного міста Термез, де перейшли кордон з ДРА. Вперше воїни  потрапили під обстріл на перевалі Саланг, маючи бойове завдання розміститись на околицях Кабулу і вести пеленгування радіопередач з протилежного табору. На афганській землі Микола продовжив службу у взводі охорони старшим стрілком, маючи також другу військову спеціальність радіотелеграфіста. Бійці охороняли свої бойові групи під час передислокації, а одного разу навіть столичного телецентру. На той час наші десантники вже захопили «замок Аміна» і новоприбулі воїни могли лише спостерігати за наслідками цього штурму.

У сучасному світі рівень правового захисту прав, свобод та інтересів людини і громадянина є одним з найважливіших показників демократизму суспільства і держави. Особливе місце серед засобів такого захисту посідає реалізація конституційного права на звернення.

У ст. 40 Конституції України визначено, що усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов’язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк.

човникВ степах широких, неозорих,
В козацькім славнім цім краю,
Де хліб буяє, ніби море,
Місцину славлю я свою.
У всі віки родила ти героїв,
Що Інгулецькі боронили береги.
Наш хлібороб науку битв освоїв -
Його завжди боялись вороги.
Бо петрівці живуть в отих десятках,
Що заснували мудрі козаки.
Науку бою передав їм батько
І хліб ростити, теж було з руки.
Я славлю рідну Петрівщину,
ЇЇ красивих дочок і синів,
Хай родить хліб і хай цвіте калина
Щоб багатів він й ніби квітка цвів.

Володимир ПАЛАДЬКО

маленькі козакиНаш приятель - сміливий вітер,
Відвага - це наш заповіт,
Ми роду козацького діти,
Землі української цвіт. 

З листопада 2013 року у Володимирівській ЗШ І–ІІІ ст. почав працювати гурток козацько–лицарського спрямування «Джура». Пройшло небагато часу і вже 13 грудня 2013 року у школі відбулося грандіозне свято – посвята учнів 5–8 класів у джури. Вся школа радо вітала гостей, що швидко заповнили невеликий шкільний актовий зал. Це вчителі історії з усього району на чолі з методистом відділу освіти Д.О.Сулімою, козаки окремого Жовтоводського полку УРК під керівництвом полковника УРК М.І.Дідика, заступник представника Гетьмана УРК по Дніпропетровській області отаман Центрального району Кривого Рогу, полковник УРК О.М. Тишик, настоятель Української православної церкви отець Олексій, педагоги Жовтоводської школи № 8, батьки, дідусі та бабусі козачат. 

Подібно до живої води, зранку хвилюється Ганнівка у день Водохреща. Люди всіх поколінь прямують на подвір’я колишнього дитячого садка «Теремок» - нині тут проходить велике освячення води.

Дуже цікаво і пізнавально спостерігати і брати участь у дійстві, яке проводить священик Миколаївського храму села Володимирівка отець Сергій Тітов. Перш за все ми бачимо перед собою світлу, охайну і щиру людину, що прийшла до нас з добром. Отець Сергій завжди знаходить з усіма спільну мову, доносячи до кожного і слово Боже, і прості житейські істини.

Щороку відзначають українці на своїй землі і в зарубіжжі річницю від дня народження великого сина України, геніального поета і художника Тараса Шевченка. Ми називаємо його ще апостолом правди і свободи, нескореним борцем за волю України.

Поет пов’язав свою долю з долею України, яка постала перед ним поневоленою, сплюндрованою завойовниками з усіх сторін. Він виступив зі своїм полум’яним словом на її захист від поневолювачів, закликав до боротьби, залишив своїм «живим і ненародженим землякам» важливі дороговкази. Уявімо собі, що було б з нашим народом, з Україною, якби Господь не послав нам Шевченка, виразника голосу поневоленого народу.

На генеральній конференції 37-ї сесії ЮНЕСКО 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка було включено до Календаря пам’ятних дат, до відзначення яких ЮНЕСКО приєднуватиметься протягом 2014-2015 років.

Серед основних ювілейних заходів, що проходитимуть в Україні - відкриття оновленого Національного музею Тараса Шевченка, проведення Урочистої академії у Національному палаці мистецтв «Україна», Шевченківського міжнародного літературного конгресу у приміщенні Національного центру ділового та культурного співробітництва «Український дім» (із залученням фахівців Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Національного музею Тараса Шевченка), Всеукраїнського Шевченківського форуму «Свою Україну любіть» (за сприяння Інституту літератури ім. Т.Г.Шевченка НАН України, Національної спілки письменників України, Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького).

За ініціативи громадськості в Адміністрації Президента розглядається пропозиція стосовно установлення відзнаки - ювілейної медалі «200 років від Дня народження Тараса Шевченка.

Турбота про красу й здоров’я жінки складається з багатьох чинників. Адже після 35 років потрібно дбати вже не тільки про стан шкіри, а й про кістки, які починають втрачати кальцій і фосфор, про судини, які поступово «виходять» з-під захисту естрогенів і потребують профілактики від атеросклерозу й гіпертонії, про обмін речовин, який сповільнюється, а отже, виникає ризик зашлаковування організму і поповнення зайвої маси тіла. Усі ці проблеми хвилюють жінок не одне століття, тому народна медицина накопичила чимало знань про те, як допомогти їм упоратися з віковими проявами і зберегти здоров’я і красу.

Омолоджуймося зсередини

22 січня на базі центру дитячої та юнацької творчості відбулася чергова сесія районного парламенту дітей, присвячена відзначенню 95-річчя Акту злуки УНР та ЗУНР. 

Гостем сесії був головний спеціаліст відділу молоді та спорту райдержадміністрації Сергій Дейлік, який ознайомив юних парламентарів з історією об’єднання українського народу в єдину державу. Також увазі дітей було запропоновано перегляд відеофільму про події 22 січня 1919 року. 

Ось незабаром і День Злуки,
що в дев’ятнадцятім прийшов,
під Йордані дзвонів звуки,
до нас Соборністю зійшов.

З’єднались брати українці
в міцну, омріяну сім’ю,
радість львів’ян, киян - по вінця,
за нову республіку свою.

малюнок-анекдот- Чому жінки так багато часу і коштів витрачають на зовнішній вигляд, а не на розвиток інтелекту?

- Тому, що сліпих чоловіків набагато менше, ніж дурних.

***

Жінка повернулася з екзамена по водінню з перев’язаною рукою.

- Ну що, здала на права? - питає її чоловік.

- Не знаю, інструктор ще в лікарні...

***

У наш час, щоб бути досконалою, жінка повинна мати вигляд дівчини, одягатися, як хлопчик, думати, як чоловік, працювати, як коняка.