У сучасному світі рівень правового захисту прав, свобод та інтересів людини і громадянина є одним з найважливіших показників демократизму суспільства і держави. Особливе місце серед засобів такого захисту посідає реалізація конституційного права на звернення.

У ст. 40 Конституції України визначено, що усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов’язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк.

При цьому, Законом України «Про звернення громадян» передбачено право громадян на звернення не лише до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та їх посадових і службових осіб, але й до об’єднань громадян, підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності.

Організація роботи з розгляду звернень, особистого прийому громадян є одним із пріоритетних напрямів роботи прокуратури Петрівського району.

У 2013 році до прокуратури Петрівського району надійшло 194 звернення, з яких вирішено 115. Інші звернення направлено для вирішення в інші відомства чи приєднано до матеріалів кримінальних проваджень.

Найбільша кількість вирішених звернень надійшло з питань нагляду за додержанням кримінально-виконавчого законодавства – 40, з питань слідства та дізнання (досудового розслідування) – 26.

Звернень з конституційних прав і свобод громадян – 8, в тому числі по оплаті праці – 1, про адміністративні правопорушення - 4, про права дітей – 2.

Звернень з питань представництва інтересів громадян та держави в суді – 5.

У 2013 році прокуратурою Петрівського району задоволено 10 звернень, за наслідками розгляду яких розпочато: 1 кримінальне провадження; направлено до суду 1 заяву про видачу судового наказу, яка задоволена; здійснено вступ в 1 цивільну справу на стороні позивача, позовні вимоги якого під час судового розгляду відповідачем задоволено добровільно; внесено 6 подань, які задоволено, виявлені порушення усунуто, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 5 осіб.

На останок хочеться наголосити, що у разі порушення прав громадян, вони мають невід’ємне право на звернення за захистом до органів прокуратури шляхом подання відповідного звернення. Окрім того, громадяни можуть зателефонувати на «гарячу лінію» прокуратури району за номером 9-71-61. 

Євгеній МАРТИНЮК, прокурор прокуратури Петрівського району, юрист 3 класу