Шановні  жителі району!

Районна державна адміністрація та районна рада вітають вас з одним із найважливіших церковних свят - Хрещенням Господнім.

У цей сповнений благословення день від щирого серця бажаємо всім міцного здоров’я і благополуччя, щастя і радості, любові, віри і надії у світле майбутнє нашого народу.

Хай негаразди і біди обминають ваші оселі, нехай у кожній сім’ї буде достаток та взаєморозуміння. 

Тамара САКАРА, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

Народна назва свята – Йордана, оскільки в тридцятирічному віці Ісус Христос прийняв хрещення в річці Йордан. Він вийшов на берег, а з небес почувся голос Бога-Батька, який назвав Ісуса своїм Сином. І на нього зійшов Святий Дух в образі голуба. Звідси ще одна назва – Богоявлення. Православні та греко-католики вважають, що саме це свято засвідчує таїнство Святої Трійці, адже в цей день, за християнським вченням, з’явився Бог у трьох іпостасях: Бог Отець – у голосі, Син Божий – у плоті, Дух Святий – у вигляді голуба.

200 років  Тарасу ШевченкуПевно, не знайдеться такого українця, якому б треба було пояснювати хто такий Тарас Шевченко. У 2014-му році ми відзначаємо 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. До слова, ювілей Шевченка включено і до Календаря пам’ятних дат ЮНЕСКО. А відтак, інформації, різноманітних заходів, подій у культурному просторі з нагоди ювілею Великого Кобзаря буде вдосталь – встигай тільки запам’ятовувати. 

Проаналізували комплекс запланованих заходів, приурочених 200-літньому ювілею Шевченка і в облдержадміністрації. 

Шевченкіана на Кіровоградщині ніколи й не закінчувалася – тематичні уроки в школах, виставки у бібліотеках та музеях, літературні читання, обласні й всеукраїнські конкурси – їх тисячі, всі вони традиційні, щорічні і присвячені Шевченку. 

Окремі із них все ж таки варто відзначити. Як повідомляє директор департаменту культури, туризму та культурної спадщини облдержадміністрації Валентина Животовська, на березень обласний театр ім. М.Л. Кропивницького готує прем’єру вистави за твором Тараса Шевченка «Назар Стодоля». 

Щопонеділкову оперативну нараду з керівниками структурних підрозділів РДА, територіальних органів міністерств і відомств України, яка відбулася 13 січня, провела голова райдержадміністрації Тамара Сакара.

Вона наголосила, що 2014 рік Указом Президента України оголошено роком відзначення 200-річчя від Дня народження видатного українського поета, прозаїка, художника і мислителя Тараса Григоровича Шевченка, а тому ми повинні зробити все, щоб гідно відзначити цю дату на території району.

хліб із зерна нового урожаю – винагорода за доблесну працю;У ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» вже стало доброю традицією відзначати День працівників сільського господарства безпосередньо перед новорічними святами, об’єднавши обидва святкових приводи в єдину справді урочисту і яскраву подію. Цим самим, напередодні Нового року, п’ятихатці підбивають підсумки року минулого, відзначають морально і матеріально героїв сільгоспвиробництва та окреслюють плани на найближчу перспективу.

Цього року, як і завжди, святкові урочистості відзначалися з особливою помпезністю, безпосередньою участю у святкуваннях VIP-персон районного і не лише районного рівня, гострими дотепними жартами господаря урочистостей Олександра Поворознюка та феєричною концертною програмою, учасниками якої став гамірливий циганський ансамбль пісні і танцю, а також ряд інших артистів оригінального жанру. Принциповою новиною цьогорічного свята стало те, що тепер, за одним зі столів, поруч із сільгосппрацівниками, які примножують трудову славу господарства, розмістилися футболісти футбольного клубу, що захищає спортивну честь  не лише агрофірми, а й усього району, адже завдяки яскравим виступам на футбольному полі про Петрівщину тепер знають не лише на території Кіровоградщини чи сусідньої Дніпропетровщини, а й далеко за їх межами. І, судячи з амбіцій Олександра Поворознюка, з того, скільки душі і коштів він готовий вкласти в це своє дітище, стає зрозумілим, що ці досягнення – лише початок епохи розвитку історії футболу на Петрівщині, найсвітліші і найяскравіші сторінки якої, будемо сподіватися, - ще попереду.

(Закінчення. Поч. у № 3)

герб області17 липня 1959 року ліквідовано Підвисоцький район – територія була розподілена між Голованівським і Новоархангельським районами;

12 листопада 1959 року ліквідовані Витязівський, Єлизаветградківський і Піщанобрідський райони – території сільрад цих районів, залежно від розташування, відійшли до Бобринецького, Вільшанського, Знам’янського, Кіровоградського, Новоукраїнського, Олександрівського та Рівненського районів;

12 листопада 1959 року укрупнився Новомиргородський район – за рахунок міста Златополя і території дев’яти сільрад колишнього Златопільського району Черкаської області;

30 грудня 1959 року за Указом Президії Верховної Ради УРСР до складу Новомиргородського району була передана Пастерська сільрада Кам’янського району Черкаської області;

3 квітня 1962 року за рішенням № 238 Кіровоградського облвиконкому, Іваноблагодатнівська сільрада Маловисківського району передана до складу Кіровоградського району, а Веселівська Новомиргородського – до складу Маловисківського району.

учасники заходуОбряди щедрівок, колядок та засівання завжди були улюбленими як серед дорослих, так і серед дітей. Втім, якщо раніше щедрувальники здебільшого обходилися висловом, винесеним у заголовок, то останнім часом народні обряди, пов’язані з релігійними святами, які за комуністичної влади були під забороною, повертаються у наше життя, проходять за сценаріями, в основі яких є народні традиції. 

Як і в попередні роки, працівники та вихованці Центру дитячо-юнацької творчості під керівництвом культорганізатора А.Коцар підготували цікаве дійство і веселою ватагою вирушили на щедрівки. Привітали трудові колективи районного відділу освіти, селищної ради, казначейства, районного центру зайнятості, КП «Петрівське», працівників і відвідувачів магазину «Центральний», аптек, які знаходяться в центрі селища, додали гарного настрою податківцям, побували на торговельному майданчику, що в мікрорайоні «Сонячний». Не забули і працівників райдержадміністрації та районної ради, де їм висловили щиру вдячність за гарну виставу Т.Сакара та С.Тилик, щедро почастували гостинцями.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

Історія мого життя становить частину
історії моєї батьківщини.
Тарас Шевченко

Серед тих визначних діячів, чиї серця, помисли, талант спрямовані на служіння народові, чия душа сповнена високої любові до батьківщини, Шевченко по праву займає почесне місце, бо з таким вогнем у душі захищав свободу і незалежність вітчизни, честь і гідність народу. Безсмертне ім’я великого українського поета і художника Т. Г. Шевченка відоме скрізь як ім’я людини, що віддала своє життя боротьбі за свободу українського народу.

«Заповіт» звучить різними мовамиЦі слова Т.Шевченка, якими він змалював свою трагічну долю, стали життєвим кредо всіх українських патріотів. Вони стали і своєрідним епіграфом районної науково-практичної конференції «Шевченко – велич світового рівня», приуроченої 200-річчю від дня народження великого Кобзаря, яка пройшла в Петрівському НВК, бо звучали у багатьох доповідях учасників конференції.

Президент України В.Янукович наголошує на необхідності залучення широких кіл науковців, митців, освітян, представників громадськості до відзначення ювілею Т.Шевченка. Тож і назване зібрання стало помітною подією у суспільному житті нашого району, вкладом у широку палітру заходів, присвячених ювілейній даті. За символічним збігом обставин розпочався захід піснею «Україна», яку виконала учитель Петрівського НВК Юлія Шевченко. Запам’ятався також виступ учениці НВК Кіри Чорної, яка, як на свій юний вік, надзвичайно вдало передала всю глибину змісту поезії Ліни Костенко у вірші «Долі».

Законом України “Про зайнятість населення” передбачено захист внутрішнього ринку праці шляхом регулювання залучення до роботи іноземних працівників та встановлено, що підприємства, установи та організації (далі - роботодавці) мають право на застосування праці іноземців та осіб без громадянства (далі - іноземці) на території України на підставі дозволів територіальних органів Державної служби зайнятості України. 

Порядок видачі, продовження дії та анулювання дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 27.05.2013 № 437. Відповідно до вказаного Порядку дозволи на застосування на конкретних посадах праці іноземців видаються:

Цією рубрикою ми започатковуємо цикл статей, присвячених 25-річчю виведення Радянських військ з Афганістану, які міститимуть розповіді та спогади воїнів-інтернаціоналістів – учасників бойових дій на територіях інших держав

25 років тому в Афганістані закінчилася десятилітня військово-політична спецоперація Радянського Союзу, участь у якій взяли понад 160 тисяч солдатів і офіцерів з України. Життя 3280 наших співвітчизників забрала ця війна. Понад 8 тисяч повернулися пораненими, понад 6 тисяч стали інвалідами.

Мандарини — найпопулярніші фрукти серед цитрусових. Жодне свято Нового року не обходиться без них. Якщо колись насолодитися їхнім чудовим смаком могли лише багаті мешканці Китаю, то сьогодні мандарини доступні практично кожному.

ПОМІЧНІ М’ЯКОТЬ, ШКІРКА Й АРОМАТ

І в зрілому віці жінка може виглядати здоровою та красивою. Задля цього необхідно дотримуватися кількох основних правил.

Після 30-ти: Хвилювання і паніку з приводу того, що юність позаду, необхідно направити в «мирне русло» — це зміцнить і нерви, і здоров’я в цілому. Потрібно більше відпочивати, повноцінно висипатися. У раціон додаємо більше фруктів, багато гуляємо на свіжому повітрі.

Після 40-ка: Щоб підготувати тіло до майбутніх гормональних змін, потрібні заняття спортом. Особливо корисні кардіовправи — кілька разів на тиждень.

ОЛЕШКІВСЬКА ПУСТЕЛЯ

Одна з найбільших пустель Європи знаходиться саме в Україні.

Олешківські піски складаються із безмежних барханів (тутешні мешканці називають їх «кучугурами») висотою близько 5 м з негустою рослинністю. Знаходяться ці піски у Цюрупінському районі (стара назва Цюрупінська – Олешки), за 30 км на схід від м. Херсон. Дніпровські піски існували здавна, але Олешківська пустеля у нинішньому своєму вигляді з’явилася порівняно нещодавно: через випасання величезних отар овець у ХІХ ст., які знищили траву, звільнилися піски, а вітрова ерозія дала їм можливість розширюватися.

Наша родина зазнала тяжкого горя. Пішов із життя добрий і люблячий батько, чоловік, дідусь та прадідусь Володимир Олексійович Педан.

У тяжкі хвилини на допомогу прийшли добрі люди: родичі, куми, друзі, сусіди, колеги по роботі, знайомі, які підтримали та всебічно допомогли у похованні.

Щире спасибі і низький уклін вам, нехай Бог дає всім здоров’я і довголіття.

Сім’ї Педанів та Вахрушевих.