200 років  Тарасу ШевченкуПевно, не знайдеться такого українця, якому б треба було пояснювати хто такий Тарас Шевченко. У 2014-му році ми відзначаємо 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. До слова, ювілей Шевченка включено і до Календаря пам’ятних дат ЮНЕСКО. А відтак, інформації, різноманітних заходів, подій у культурному просторі з нагоди ювілею Великого Кобзаря буде вдосталь – встигай тільки запам’ятовувати. 

Проаналізували комплекс запланованих заходів, приурочених 200-літньому ювілею Шевченка і в облдержадміністрації. 

Шевченкіана на Кіровоградщині ніколи й не закінчувалася – тематичні уроки в школах, виставки у бібліотеках та музеях, літературні читання, обласні й всеукраїнські конкурси – їх тисячі, всі вони традиційні, щорічні і присвячені Шевченку. 

Окремі із них все ж таки варто відзначити. Як повідомляє директор департаменту культури, туризму та культурної спадщини облдержадміністрації Валентина Животовська, на березень обласний театр ім. М.Л. Кропивницького готує прем’єру вистави за твором Тараса Шевченка «Назар Стодоля». 

Одразу два мистецькі проекти готує обласна філармонія спільно із Кіровоградським музучилищем – це гала-концерт «Шлях до Тараса» і музично-поетична композиція для учнів шкіл «Зоре моя вечірняя…».

Над цікавим проектом працює і Кіровоградський муніципальний камерний хор під керівництвом Юрія Любовича спільно зі студентами КДПУ ім. В. Винниченка – це буде концерт-лекція «Етюди про Шевченка».

Всі ці та багато інших заходів як обласного рівня, так і на рівні районів транслюватимуться в ефірі обласного телебачення. 

Окремі райони навіть планують встановлення пам’ятних знаків Тарасу Шевченку, поки що відомо про такі плани Кіровоградської та Добровеличківської РДА, але можливо незабаром до них приєднаються й інші території.

Наразі ж в області налічується 21 пам’ятка та об’єкт культурної спадщини, що пов’язані з ім’ям Шевченка. І перед владою на місцях стоїть постійне завдання – забезпечити належний нагляд і благоустрій територій біля цих пам’яток.

Зрозуміло, що Кіровоградщина пов’язана із постаттю Шевченка не настільки тісно, як його батьківщина Черкащина, але і в нашій області є місця, де побував Тарас. І саме тому розроблено спе-ціальний туристичний маршрут «Шевченковими слідами», що проходить через Новомиргород, села Кам’янка, Каніж, Володимирівка, Грузьке і фінішує у Кіровограді. Нині тривають роботи з облаштування короткочасних туристичних зупинок, пильну увагу обласна влада вимагає приділяти і станові доріг на цьому маршруті.

Програма заходів до ювілею Шевченка масштабна і різнопланова, усіх їх і не перелічити, але до всіх єдина вимога – бути живими, цікавими і не заформалізованими. Це завдання першого заступника голови облдержадміністрації Віктора Серпокрилова керівникам територій. 

Віктор Серпокрилов наголошує, що відзначення 200-літнього ювілею з дня народження Тараса Шевченка, як того вимагає і Президент України, має проводитись на найвищому рівні в усіх куточках області: «Президент України вимагає якісної роботи від усіх гілок влади під час відзначення 200-річного ювілею Кобзаря. Це має бути всенародний рух, який продемонстрував би єдність влади і громадянського суспільства. Глава держави підкреслює, що гідне відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка має консолідувати українське суспільство, зміцнити імідж Української держави», - зазначає Віктор Серпокрилов. 

Валентина РЯБОКОНЬ.