Цією рубрикою ми започатковуємо цикл статей, присвячених 25-річчю виведення Радянських військ з Афганістану, які міститимуть розповіді та спогади воїнів-інтернаціоналістів – учасників бойових дій на територіях інших держав

25 років тому в Афганістані закінчилася десятилітня військово-політична спецоперація Радянського Союзу, участь у якій взяли понад 160 тисяч солдатів і офіцерів з України. Життя 3280 наших співвітчизників забрала ця війна. Понад 8 тисяч повернулися пораненими, понад 6 тисяч стали інвалідами.

Згодом війну в Афганістані керівництво тодішнього СРСР визнало політичною помилкою, однак це аж ніяк не применшує особистого подвигу тих, хто став прикладом самопожертви та вірності військовій присязі.

Афганська кампанія залишила невиліковну рану в душах та серцях тих, хто пройшов вогненними гірськими стежками, хто втратив друзів, синів чи батьків.

Офіційно афганська війна тривала з 25 грудня 1979 до 15 лютого 1989 року, тобто 2 тисячі 238 днів. 14 квітня 1988 за посередництва ООН у Швейцарії міністрами закордонних справ Афганістану і Пакистану були підписані Женевські угоди про політичне врегулювання навколо ситуації в Афганістані. Радянський Союз зобов’язався вивести свій контингент у 9-місячний термін, починаючи з 15 травня. США і Пакистан, зі свого боку, повинні були припинити підтримувати моджахедів.

За уточненими даними, всього в афганській війні Радянська Армія втратила загиблими і зниклими безвісти 14 тис. 427 чоловік, КДБ - 576 чоловік, МВС - 28 чоловік. Поранено, контужено і травмовано було більше 53 тисяч чоловік.

Президент України Віктор Янукович нещодавно підписав указ «Про проведення в 2014 році в Україні Року учасників бойових дій на території інших держав». Це рішення Глава держави ухвалив на підтримку ініціативи ветеранської громадськості з числа учасників бойових дій на території інших держав, яких в Україні сьогодні проживає близько 270 тисяч оcіб.

Підписання Главою держави акта про оголошення в Україні 2014 Роком учасників бойових дій на території інших держав свідчить про значну увагу Президента до вирішення проблем учасників локальних війн і військових конфліктів, насамперед, до ветеранів-афганців.

Відповідну постанову «Про відзначення в Україні 25-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану» 20 червня 2013 р. прийняла Верховна Рада України.

Згідно з цими документами, уряду і місцевим державним адміністраціям доручено вжити заходів щодо підвищення рівня соціального захисту та медичного обслуговування учасників бойових дій на території інших держав, сімей загиблих та померлих учасників таких бойових дій.

Також передбачено доручення центральним і місцевим органам влади проведення урочистостей та заходів меморіального характеру в пам’ять полеглих, які виконували військовий обов’язок на території інших держав.

Президент доручив приділити велику увагу патріотичному вихованню підростаючого покоління на героїчних прикладах старшого покоління, а також проведенню військово-спортивних та культурно-мистецьких акцій.

Облдержадміністрацією взято до виконання завдання, визначені у вищезазначених указі та постанові, відповідно до затвердженого Плану організації виконання цих документів.

До виконання документів активно включилася райдержадміністрація, де наприкінці минулого тижня відбулося  чергове засідання оргкомітету з проведення заходів до пам’ятної дати. 

- Обов’язок держави і влади дбати про людей, які трагічно пережили найцінніше у своєму житті – молоді роки, проте, незважаючи ні на що, залишились молодими та завзятими духом. Адже саме такі люди здатні досягнути консенсусу довкола розв’язання важливих і складних питань. Багато з них загинули на війні, тому ми повинні зробити все щоб пам’ять про них не згасла», - зазначила на засіданні оргкомітету заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета. 

Валентина РЯБОКОНЬ.