Щиро вітаємо вас із Днем Святого Миколая!

Святий Миколай вважається покровителем усіх дітей, тому склалася добра традиція саме цього дня дарувати подарунки малечі. Всі ми вчимося справжнього милосердя у Святого Миколая, адже щирої уваги, особливо у такі святкові дні, потребують діти-сироти. Кіровоградщина успішно працює на ниві розвитку сімейних форм виховання, адже це не лише завдання Президента України, це наш моральний обов’язок – подбати про сімейний затишок і добробут кожної дитини. 

Багато благодійних акцій проводитиметься з нагоди цього свята, ми закликаємо кожного не бути байдужими і не стояти осторонь дитячих проблем.

І нехай для кожного у цей особливий, сповнений щасливими очікуваннями день, здійсняться найзаповітніші мрії.

Щиро бажаємо здоров’я, успіхів і добра кожній дитині, кожній родині, усій рідній Україні!

Андрій НІКОЛАЄНКО, голова обласної державної адміністрації

Микола КОВАЛЬЧУК, голова обласної ради

Щиро вітаємо вас із Днем Святого Миколая – одним з найсвітліших і найрадісніших християнських свят, що защедрує наші оселі радістю, світлом і добрими сподіванками. З приходом цього дня кожен з нас очікує на маленьке диво, звершити яке під силу лише Святому.

Особливі надії на Миколая покладають діти, а також ті, кого доля обділила своєю прихильністю, бо щиро вірять, що добрий і всесильний покровитель допоможе здійснити давню заповітну мрію.

Шановні дорослі! Пам’ятаймо, що кожен з нас є своєрідним помічником Миколая. Освятімося найкращими людськими чеснотами, чистими помислами і благочестям. Поділімося своєю любов’ю, добром і щедрістю душі з ближніми, допоможімо їм відчути радість свята. 

Сердечно бажаємо вам здоров’я, добра, радості та великої духовної благодаті. Нехай щедрий Святий принесе мир, щастя, злагоду вашим родинам та благополуччя рідній Україні.

Тамара САКАРА, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

Святий Миколай з янголамиДев’ятнадцятого грудня - день святого Миколая. Св. Миколай також відомий під іменами: Міколай, Міклаш, Йоулупуккі, Сейнт Ніколаус, Сантаклос, Фадер Крісмас, Пер Ноель, Сінтер Клаас.

Це найбажаніший день у році для дітлахів. Напередодні свята діти пишуть до нього листи зі своїми побажаннями і вкидають їх у поштову скриньку або кладуть за вікно і моляться до нього, просячи передусім здоров’я собі та батькам. У день перед святом згадують всі свої добрі і злі вчинки, зважують: чого більше. Чи буде подарунок, а чи, можливо, різка? Бо чемні діточки обов’язково знайдуть під подушкою подарунок, а неслухняні – прутик. Ця різочка є своєрідним попередженням дитині, що час задуматися над своєю поведінкою і виправитися.

А в ніч на 19 грудня до кожної дитинки приходить Святий Миколай і кладе під подушку подарунки.

У сучасні часи з’явилась добра традиція – саме у день святого Миколая опікуватись сиротами та знедоленими дітьми, даруючи їм подарунки. 

Колись господарі у цей день варили пиво, скликали гостей, гуляли, веселилися. А по обіді запрягали найкращі коні в «козирки» і з піснями та веселими вигуками їздили навколо села - «бо треба ж знати, чи слизький сніг цього року випав!»

На Харківщині існував звичай святкувати триденні Миколині святки, на які варили кутю і узвар, щоб у наступному році забезпечити врожай на жито й плоди.

Шановні адвокати!

На честь Дня адвокатури прийміть найщиріші привітання, побажання добра, міцного здоров’я, сімейного благополуччя.

Його величність Закон вашими устами повинен сказати рішуче слово, захистити демократичні права громадян, забезпечити їм використання свобод, гарантованих Конституцією. Саме він, а не амбіції можновладців чи мінливі політичні вітри повинні бути дороговказом на професійному шляху, який ви обрали.

Мудрості вам, лицарі права, мужності й витримки у відстоюванні справедливості, неупередженості і непохитності!

Тамара САКАРА, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

 

Шановні працівники і ветерани органів внутрішніх справ!

Районна державна адміністрація та районна рада від щирого серця вітають вас із професійним святом – Днем міліції!

Це професійне свято людей, яких просто не можна не поважати. У працівників міліції – мужня та почесна професія. Вони оберігають від злочинних зазіхань мир, життя  і здоров’я громадян, їх майно та постійно захищають інтереси держави і суспільства.

Хай тяжкий, але почесний обов’язок озивається лише людською вдячністю, нехай береже вас доля від втрат та негараздів.

Бажаємо вам щастя, міцного здоров’я, родинного тепла та затишку, успіхів у службі, здобутків в ім’я України. Найкращі побажання вашим рідним і близьким, які поділяють труднощі вашого напруженого життя!

Тамара САКАРА, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

керівники району та молоді спеціалісти ПСП «Зарічне» (зліва направо): заступник голови райдержадміністрації Олександр Лукашов, головний бухгалтер Гліб Хомич, виконавчий директор Андрій Давидовський, голова райдержадміністрації Тамара Сакара, головний ветеринарний лікар Роман Романенко, заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета, головний зоотехнік Анатолій Капанейко.В контексті ініціативи  Президента України щодо стимулювання підвищення зайнятості населення та створення нових робочих місць, 10 грудня 2013 року голова районної державної адміністрації Тамара Сакара здійснила робочу поїздку в ПСП «Зарічне», яке активно працює у зазначеному напрямку та сприяє працевлаштуванню на новостворені робочі місця молодих спеціалістів.

Під час поїздки відбулася зустріч з молодими спеціалістами підприємства та керівником господарства Андрієм Давидовським.

Спілкуючись із головним зоотехніком Анатолієм Капанейком та головним ветлікарем Романом Романенком, які є випускниками Білоцерківського національного аграрного університету, а також із, певне, наймолодшим у районі головним бухгалтером Глібом Хомичем, Тамара Вікторівна поцікавилась умовами праці та мотивацією обрання для реалізації здобутих ними в університеті знань саме  в ПСП «Зарічному». 

Головою райдержадміністрації Т.Сакарою підписано розпорядження за № 9-аг від 5 грудня 2013 року «Про перенесення робочих днів у 2014 р.». Ним, зокрема, передбачається, відповідно до статей 6, 41 Закону України «Про місцеві державні адміністрації, статей 67, 73 Кодексу законів про працю України, розпорядження Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2013 року № 920-р та відповідного розпорядження голови Кіровоградської обласної державної адміністрації (№ 592-р від 5 грудня 2013 року) - з метою створення сприятливих умов для святкування 1 січня Нового року та 7 січня Різдва Христового, а також раціонального використання робочого часу: 

перенести працівникам апарату та мало чисельних структурних підрозділів райдержадміністрації, за погодженням з профспілковим комітетом (протокол № 34 від 4 грудня 2013 року) робочі дні з:

(Закінчення. Поч. у №96)

Кожен, хто набрав 10 рентгенів, повинен був писати рапорт, щоб йому підготували заміну зі своєї області. Більше встановленої дози (25 рентген) набирати не дозволялося, водночас а додому не відпускали допоки не приїде заміна.

Коли я набрав 22 рентгени, мене перестали посилати на станцію, намагалися не допустити передозування, щоб не платити додаткових грошей. Щоб не нудьгувати, попросився на роботу у Чорнобиль. Там працював на ремонтних роботах у приміщенні штабу для особливої групи військ до прийому делегації МАГАТЕ».

учасники панахиди14 грудня жителі України, в тому числі  і нашого району, вшанували пам’ять героїв-земляків, тих, хто віддав своє життя, ліквідовуючи наслідки аварії на Чорнобильській АЕС.

А напередодні у Свято-Покровському храмі з героями-ліквідаторами, представниками районної організації «Союз-Чорнобиль» зустрілися перший заступник голови райдержадміністрації І.Дементьєв, заступники голови райдержадміністрації Т.Панета,  О.Лукашов та начальник управління соціального захисту населення В.Сибіра для того, щоб вшанувати пам’ять загиблих та помолитися за упокоєння їх душ під час панахиди.

Згадати своїх товаришів на поминальній літургії прийшли: Г.А.Штефан, В.М.Тузніченко, А.І.Погорєлий, О.М. Богуславський, В.С. Свіріков, С.Г.Устимчук, Ю.В.Юрченко, М.Д.Тайдаков, В.М.Попіль, Г.М.Мілюк.

Після молитви благочинний району, настоятель Свято-Покровської церкви смт Петрове ієрей Дмитро Городецький сказав дуже правильні та теплі слова вдячності на адресу ліквідаторів, побажав усім миру, благополуччя та терпіння. 

Яна БОЙКО

На знімку: учасники панахиди.

Тамара Сакара вручає Подяку Нелі БоцманДля вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АС того ж дня у Новостародубському  загальноосвітньому  навчальному закладі відбулася зустріч з ними керівництва району та учнівської молоді. У тематично оформленому залі звучить «Реквієм» В. Моцарта. До цієї дати, яка відзначається з 2006 року, учні і вчителі підготували змістовну програму. Діти представили хронологію тих трагічних подій за допомогою документальних матеріалів та назвали героїв, котрі першими приборкували реактор. Серед них був учень Новостародубської школи, штурман спецвертольота Володимир Ткаченко, нагороджений орденом «Знак пошани». Авторська пісня учителя школи Лариси Бондаренко, у виконанні колеги Ірини Калмикової, була присвячена саме йому. На превеликий жаль, Володимир, як і третина інших ліквідаторів аварії з нашого району, вже відійшов за межу життя. Присутні вшанували їх пам’ять хвилиною мовчання. 

переможці районного етапу конкурсу «Учитель року-2013» під час зустрічі з головою райдержадміністрації. Відрадно відзначити, що останніми роками нарешті стають реально відчутними зусилля держави по відродженню престижу учительської професії. Звичайно, поки що ще не тими темпами, як це хотіли б бачити самі педагоги, та все ж, якщо порівняти рівень матеріальної і моральної підтримки сьогоднішніх освітян і, скажімо, їх колег (тобто здебільшого – їх же самих, але ще десяток років тому), то прогрес, безумовно, помітний. Щоправда, як запевняють самі педагоги, - й працювати на освітянській ниві стає з кожним роком важче й відповідальніше: зростає обсяг додаткових функцій, обов’язків, часом, не завжди логічно вмотивованих. Разом з тим, учнівський контингент теж  не порівняти, й цьому є як об’єктивні, так і суб’єктивні причини: сьогодні в школах суттєво зріс відсоток дітей, чиї батьки свого часу змушені були, на шкоду родинному вихованню, мандрувати по світах в пошуку заробітків.

Анатолій ПаскевичГерой моєї розповіді Анатолій Паскевич народився у трагічному 1941 році за 17 днів до початку Великої Вітчизняної війни. Батько Василь Никифорович з перших днів пішов на фронт. Мама Тетяна Петрівна лишилася з крихітним Толиком, дворічною Ніною та трирічним Миколкою. Сподівалися, що тато швидко переможе німчаїв, повернеться в родину і заживуть щасливим життям. Та загинув любий чоловік і тато у квітні 1942 року.

Неймовірна убогість в оселі солдатської вдови засіла на багато років. Трохи полегшало, коли Микола у 16 років пішов працювати причіплювачем, а потім трактористом на гусеничному тракторі. Згодом до тракторної бригади піде й Анатолій. Братам поталанило, що бригадиром був учасник двох воєн, орденоносець Микола Павлович Рева – їх рідний дядько. Він учив їх сумлінно трудитися, не ледарювати, не красти, оминати десятою дорогою сивуху і тютюн.

Старший брат аж до виходу на пенсію так і лишився трудягою-дизелістом. Анатолій же починав причіплювачем у Миколи. У 17 років отримав трудову книжку колгоспника і за перший рік виробив 403 трудодні, за десять місяців наступного – 481. А у вересні 1960 року пішов служити в армію.

«За одинадцять місяців поточного року від платників Петрівського району  до зведеного бюджету України надійшло 86 млн.475,1 тис. грн. Це на 13 млн.365,4 тис. грн. більше, ніж за аналогічний період 2012 року », - повідомив заступник начальника – начальник Петрівського відділення Олександрійської ОДПІ ГУ Міндоходів у Кіровоградській області  Петро Легун. 

У свою чергу до місцевого бюджету надійшло 60 млн.981,1 тис. грн., що на  5,3 % від запланованого та на 8,8% більше надходжень за відповідний період минулого року

До державного бюджету надійшло за січень - листопад 2013 року  25 млн. 494,0 тис. грн., що на 49,3% більше минулорічних надходжень і на 11,1 % від запланованого. 

Таких результатів вдалося досягти за допомогою низки заходів.

Петрівське відділення Олександрійської ОДПІ ГУ Міндоходів у Кіровоградській області.

Новий порядок заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення ) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів, затверджений наказом Міндоходів України від 22.10.13 р. №609, прийшов на зміну аналогічному документу  від 07.07.12 р. №817.Відмінність порядку №609 від попереднього, це наявність порад щодо заповнення платіжок на сплату єдиного внеску та митних платежів. Крім того, є ще декілька нюансів щодо  заповнення поля «Призначення платежу». Так в полі №3 фіксують один із реквізитів: 

- код клієнта за ЄДРПОУ (якщо він має менше восьми цифр, то доповнюється нулями зліва);

- реєстраційний номер облікової картки  платників податків – фізособи (десять цифр) або серія та номер паспорта громадянина України (для тих, хто відмовився від ідентифікаційного номера та має про це відмітку в паспорті);

Якщо юридична особа перераховує кошти за відокремлений підрозділ, то друкують код за ЄДРПОУ відокремленого підрозділу.

Увага! Під час оформлення полів пропуски між словами та службовими знаками недопустимі.

Петрівське відділення Олександрійської ОДПІ ГУ Міндоходів у Кіровоградській області.

Законом про Держбюджет на 2013 р. встановлено такі розміри мінімальної заробітної плати:

- з 01.01.2013 р. – 1147 грн.;

- з 01.12.2013 р.  по 31.12.2013 р. – 1218 грн.

Відповідно до п. 5 частини першої ст. 1 Закону про ЄСВ мінімальний страховий внесок для платника єдиного податку визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на 34,7 %. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу.

Приватні підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, сплачують єдиний соціальний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.  

Джерелами сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу платника податків є будь – які власні кошти. Таку сплату можна здійснити і за рахунок надміру сплачених сум такого платежу (без заяви платника) або за рахунок помилково чи надміру сплачених сум з інших платежів (на підставі  відповідної  заяви платника) до відповідних бюджетів.

Петрівське відділення Олександрійської ОДПІ ГУ Міндоходів у Кіровоградській області.

З метою попередження корупційних правопорушень в органах Міндоходів постійно проводяться різноманітні заходи профілактичного характеру – це проведення лекцій, економічних занять, перевірка виконавської дисципліни тощо. «У Міндоходах України активно працюють над питаннями етичної поведінки працівників податкових інспекцій. Таким чином очікується зменшити правопорушення податківців», - повідомив заступник начальника – начальник Петрівського відділення Олександрійської ОДПІ ГУ Міндоходів у Кіровоградській області  Петро Легун. 

Крім того, постійно працює в Міністерстві доходів і зборів України  антикорупційний інтерактивний сервіс „Пульс” (044) 284-00-07. За вказаним телефоном приймаються звернення громадян щодо можливих протиправних дій посадових осіб органів Міндоходів області та  проводиться перевірка такої інформації. 

Лінія працює цілодобово.  Дзвінки зі стаціонарних телефонів безкоштовні.

Петрівське відділення Олександрійської ОДПІ ГУ Міндоходів у Кіровоградській області.

переможціМинулої суботи в спортивній залі Петрівського НВК відбулися районні змагання з міні-футболу на Кубок голови районної державної адміністрації, в яких взяли участь команди Іскрівської, Ганнівської та Петрівської сільських рад, а також районної державної адміністрації та РВ УДСНС. На змаганнях в якості почесних гостей були присутні голова райдержадміністрації Т.Сакара, її заступники І.Дементьєв (який крім того, був членом команди РДА), Т.Панета і О.Лукашов, начальник відділу освіти РДА Г.Москалець (також член команди РДА). Суддями змагань були О.Агафонов, який відповідав за адміністративні питання та О.Хрокало – польовий арбітр.

Тамара Вікторівна, відкриваючи змагання, привітала учасників, побажала всім вдалої гри і перемоги.

Всі команди виявилися добре підготовленими, футболісти демонстрували неабияку технічну майстерність, а головне – наполегливість і волю до перемоги. Та у відповідності до спортивної мудрості, яка нагадує, що м’яч круглий, а удача посміхається не всім, хтось-таки залишав поле переможцем, а хтось - переможеним. 

На протязі грудня працівниками ДПРЧ-32 У ДСНС в області в селах Володимирівці, Іванівці, Чечеліївці та смт Петровому проведено рейдові перевірки житлових секторів щодо дотримання громадянами правил пожежної безпеки під час користування пічним опаленням, електронагрівальними приладами та на льоду. З жителями району проведено інструктажі і надано наочну агітацію.

Незабаром розпочинаються Новорічні та Різдвяні свята. Саме їх з нетерпінням очікують як діти, так і дорослі. Бенгальські вогники, серпантин, запах хвої, передчуття чогось нового. Довкола царює атмосфера радості та гарного настрою. Здавалося б - ніщо не може віщувати ніякої біди, проте навіть одна помилка чи секундний недогляд може не лише зіпсувати настрій, а й  позбавити вас даху над головою, а також   здоров’я та життя. Тож, аби горе не постукало до вашої оселі, не забувайте прості істини правил пожежної безпеки, і тоді ваш домашній затишок буде збережено. 

Рятівники ДСНС  нагадують основні правила та вимоги:

- Повітронагрівальні й опалювальні прилади повинні розміщуватися так, щоб до них був вільний доступ для огляду й очищення.

- Печі та інші опалювальні прилади повинні мати протипожежні розділки (відступки) від горючих конструкцій, що відповідають вимогам будівельних норм.

Якщо ви стали свідком виявленої мужності і героїзму або безпосереднім учасником рятування людей, ліквідації пожежі, аварії чи стихійного лиха, просимо надавати інформацію за телефонами: (022) 22-15-42, 22-09-90 або за адресою: відділ роботи із ЗМІ та громадськістю У ДСНС України у Кіровоградській області, вул. Пашутінська, 1,    м. Кіровоград, 25015.

Підсумки підбиваються напередодні Дня рятівника. Учасники, які стають лауреатами, нагороджуються державною службою з надзвичайних ситуацій відзнакою “Герой-рятувальник року”.

Чекаємо ваших листів і повідомлень!

30 неймовірних фактів про Україну, які ніхто не знав

(Продовження. Поч. у № 91, 93)

Цікаві історії та особистості

Пабло Пікассо був у захопленні від робіт української художниці Катерини Білокур (1900-1961). Коли в 1954 р. він побачив її роботи на виставці, то сказав, що вони геніальні і порівняв Катерину Білокур з відомою всьому світові художницею Серафін Луіс.

*** 

Одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень — це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. На Youtubе різні виконання «Щедрика» набирають мільйони переглядів.

Кіровоградський обласний навчально-виховний комплекс

(гімназія-інтернат – школа мистецтв)

ЗАПРОШУЄ

учнів 9 класів загальноосвітніх шкіл області взяти участь у конкурсних випробуваннях