переможці районного етапу конкурсу «Учитель року-2013» під час зустрічі з головою райдержадміністрації. Відрадно відзначити, що останніми роками нарешті стають реально відчутними зусилля держави по відродженню престижу учительської професії. Звичайно, поки що ще не тими темпами, як це хотіли б бачити самі педагоги, та все ж, якщо порівняти рівень матеріальної і моральної підтримки сьогоднішніх освітян і, скажімо, їх колег (тобто здебільшого – їх же самих, але ще десяток років тому), то прогрес, безумовно, помітний. Щоправда, як запевняють самі педагоги, - й працювати на освітянській ниві стає з кожним роком важче й відповідальніше: зростає обсяг додаткових функцій, обов’язків, часом, не завжди логічно вмотивованих. Разом з тим, учнівський контингент теж  не порівняти, й цьому є як об’єктивні, так і суб’єктивні причини: сьогодні в школах суттєво зріс відсоток дітей, чиї батьки свого часу змушені були, на шкоду родинному вихованню, мандрувати по світах в пошуку заробітків.

Тож матеріально своїх дітей забезпечили, і подекуди – зовсім непогано, а от що стосується виховання – тут, як мовиться, - прогалини доводиться усувати педагогам. Як їм вдається справлятися з цією місією – тема окремої розмови. А тим часом наприкінці минулого тижня голова райдержадміністрації Тамара Сакара зустрілася з тими учителями, хто по праву може вважатися елітою освітянського товариства – переможцями районного етапу конкурсу «Учитель року». Ними цьогоріч стали представниці прекрасної статі з двох педагогічних колективів: Петрівського НВК та Петрівської ЗШ І-ІІІІ ст. (с. Петрівське). Крім того, «хуторяни», здається, чи не вперше в історії існування районного етапу конкурсу, привели до вінця переможців одразу двох представниць родинної учительської династії: кращими в своїх номінаціях стали директор Петрівської ЗШ Лідія Григорівна Гнатюк (до речі, конкурс на право вважатися найкращим директором школи теж цього року проводився вперше) та її донька Тетяна Борисівна Теренюк, котра визнана кращим педагогом-організатором 2013 року. Ще одна представниця потужного педколективу «хутора» - Олена Валеріївна Плис – перемогла в номінації «Кращий учитель початкових класів». Традиційно серед кращих за професією районний етап конкурсу представлений і представниками педколективу райцентрівського НВК. Цього року переможцями в своїх номінаціях стали досвідчений педагог Ніна Іванівна Ваніна, як кращий на сьогодні географ району, та її молодша колега Альона Сергіївна Жигунова, котра, незважаючи на свій доволі ще «юний» педагогічний стаж – 6 років, довела, що молодість і завзяття також є гарною передумовою, аби домагатися успіху: Альона визнана переможцем в номінації «Кращий вчитель світової літератури».

Привітавши жіноцтво з творчим успіхом, Тамара Вікторівна висловила жаль, що плеяда переможців не представлена жодним представником сильної половини людства, яких сьогодні так бракує нашим школам. Натомість начальник відділу освіти Г.Москалець пояснив, що цьогорічні номінації (за винятком, хіба що звання кращого директора) взагалі виявилися підібрані таким чином, що в усі часи вважалися переважно жіночою сферою педагогічної діяльності.

В ході теплого і щирого спілкування голова району зізналася, що з втіхою і радістю налаштована співпрацювати з такими педагогічними колективами, які працюють творчо і наполегливо, де простежується  значущий виховний і на-уковий потенціал. Дуже важливо, вважає Тамара Вікторівна, що діти тягнуться до педагога з душею, до того, що намагається працювати творчо, з любов’ю, прагне приділити якомога більше уваги кожному учневі. Підтримав Т.Сакару і Г.Москалець, зазначивши, що допоки в школах працюють такі небайдужі, ініціативні і творчі педагоги, доти й школи наші матимуть перспективу.

Наостанок Тамара Вікторівна побажала переможцям районного етапу конкурсу успіхів та удачі в наступному обласному етапі, а поки що відзначила кожну номінантку матеріальною винагородою – премією в розмірі посадового окладу, після чого усі разом сфотографувалися на згадку  про  теплу і щиру зустріч.

Володимир КІФЕНКО.

На знімку: переможці районного етапу конкурсу «Учитель року-2013» під час зустрічі з головою райдержадміністрації.