Влада області вимагає від керівників територій проінспектувати заклади культури в регіоні, особливо у сільській місцевості, й, де потрібно, зайнятися їхніми ремонтами та модернізацією. Головне завдання – відродити інфраструктуру й зробити усе необхідне, щоб культурне життя на периферії набуло нового змісту.

В облдержадміністрації визнають, що упродовж багатьох років - культурна інфраструктура зазнала змін. Подекуди негативних. Комусь вдалося зберегти клуби і Будинки культури, а в частині сіл вони взагалі щезли. Унаслідок цього тамтешні жителі не лише позбулися якісного дозвілля, а й втратили власну культурну самобутність, бо збиратися стало ніде.

З огляду на вміщену вище інформацію, просимо дати невеличкий коментар з приводу стану культури в районі голову райдержадміністрації Юрія Самохвала. Ось що він повідомив:

- Не можу сказати, що у нас в означеній галузі проблеми зовсім відсутні, однак на загальному тлі маємо стан речей досить пристойний. Як відомо, нам, в цілому, вдалося зберегти мережу закладів культури, а починаючи з 2010 року, відтоді, як народом України було приведено до влади нашу політичну силу, чимало з цих закладів отримали, так би мовити, друге дихання. Знову хочу нагадати про відбудований, фактично, «з нуля» Ганнівський сільський Будинок культури, що, власне, в сучасних реаліях стало чи не єдиним таким прикладом по Україні. А ще здійснено капітальний ремонт Чечеліївського сільського Будинку культури, зараз тривають роботи по реконструкції Олександрівського сільського клубу, змонтовано систему опалення у Володимирівському СБК. Слід зазначити, що у всіх названих закладах це стало можливим завдяки меценатській підтримці генерального директора ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» Олександра Поворознюка, недарма ж бо цими днями у щорічному національному конкурсі «Аграрна еліта України» його було визначено лауреатом у номінації «Соціально відповідальний бізнес» (ми про цю подію плануємо детальніше розповісти в одному з ближчих номерів – Ред.).

Учнів регіону активно оздоровлюватимуть у літніх таборах. В області таких працює сім. Також до літнього відпочинку дітей долучаться й самі школи – їм поставлено завдання упродовж двох тижнів максимально забезпечити дозвілля своїх вихованців. Відтак, у цьому напрямку уже сьогодні триває підготовка. Про її хід говорили на щопонеділковій нараді голови облдержадміністрації.

У департаменті освіти й науки ОДА повідомляють, що основна частина пришкільних таборів свою роботу розпочне у червні, однак деякі з них уже наступного тижня будуть готові прийняти учнів. Крім того, в області діятимуть і вузькопрофільні табори. Відпочиватимуть у них обдаровані діти. Їх у регіоні – близько п’яти тисяч.

Зокрема, уперше на базі Кіровоградського обласного загальноосвітнього навчально-виховного комплексу гуманітарно-естетичного профілю (гімназія-інтернат-школа мистецтв) його директор Анатолій Коротков відкриє табір для кращих учнів Малої академії наук.

Не менш важливе питання – оздоровлення дітей. Сім таборів – «Бригантина», «Дружба», «Жовтень», «Лісова пісня», «Хвиля», «Чайка» і «Сонячний» невдовзі будуть готові прийняти першу зміну.

Керівництво облдержадміністрації наголошує, що питання літнього відпочинку дітей – завдання Президента, тож його потрібно виконати так, як того вимагає Глава держави.

- З одного боку ми повинні запропонувати дітям цікавий відпочинок, і він має бути не на асфальті. Учням із сільської місцевості покажіть наші музеї, проведіть екскурсії, залучіть до цього волонтерів із педагогічного університету… З іншого боку ми повинні подбати про безпеку дітей, про якісне харчування в оздоровчих таборах, забезпечити дієвий контроль за додержанням санітарно-епідеміологічних норм, - наголосив очільник області Андрій Ніколаєнко і додав, що поки залишається час до старту літніх канікул, усі питання мають бути вирішені.

начальнік філії «Петрвський автодор», депутат районної ради В.СубботнійСвого часу філія «Петрівський райавтодор» вважалася одним з найвідсталіших підприємств району. Життя тут ледь жевріло, працювати не було кому і не було на чому – було обмаль техніки і робітників, тож, відповідно, і малі обсяги роботи.

Відродив підприємство Євгеній Іванович Субботній. Розпочав зі створення нормальної виробничо-технічної бази, умов для роботи і відпочинку працівників. Тож невдовзі «Райавтодор» вже було не впізнати. Була впорядкована територія і виробничі приміщення, з’явилася потужна техніка, на порядок зросли обсяги виробництва, а разом з ними - і заробітна плата.

Кілька років тому Євгеній Іванович передав управлінську естафету синові Вадиму. На щастя, виявилося, що передав не лише посаду, а і ставлення до роботи, навички справжнього керівника, вміння ефективно налагодити виробничий процес.

Сьогодні Вадим Субботній відповів на кілька запитань, які хвилюють, в першу чергу, жителів райцентру  та і решти населених пунктів району.

Він дуже любив це свято

День Перемоги було встановлено Указом Президії Верховної Ради СРСР 8 травня 1945 року (ще до підписання акту про капітуляцію Німеччини) як було сказано в документі: «…на згадку про переможне завершення Великої Вітчизняної війни радянського народу проти німецько-фашистських загарбників». Та у 1948 році Сталін вирішив, що святкувати нічого, адже наслідки перемоги виявилися надто жахливими, тож це свято було скасоване і 9 травня знову стало звичайним робочим днем. Статус державного свята День Перемоги повторно отримав аж у 1965 році.

З того часу 9 травня стало одним з найулюбленіших свят усього народу. Впродовж багатьох років святкові колони сяяли блиском орденів і медалей фронтовиків-переможців. Та з плином часу їх ставало все менше і менше, голови тих, хто залишався в строю, все дужче сивішали. Нині ж справжніх фронтовиків залишилося зовсім мало. А цими днями, а саме 16 травня, пішов з життя ще один з них – Іван Степанович Васюта.

Найвищою соціальною цінністю є людина, її життя, здоров’я та безпека. Державна політика в галузі охорони праці базується на принципах пріоритету життя і здоров’я працівників, повної відповідальності роботодавця за створення належних, безпечних і здорових умов праці.

28 квітня 2013 року в Україні за ініціативою Міжнародної організації праці для привернення уваги світової спільноти до питань охорони праці та смертності працівників на робочому місці, був відзначений  Всесвітній день охорони праці. Девіз Всесвітнього дня охорони праці у 2013 році за рекомендацією Міжнародної організації праці – Запобігання професійним захворюванням.

сухе деревоЧого чекаємо?

До редакції звернулися жителі будинку №6, що по вулиці Літвінова в райцентрі, з проханням вирішити питання ліквідації сухого дерева, яке стоїть під їхніми вікнами. Вони занепокоєні, що дерево може впасти і пошкодити будівлю (принаймні, побити шибки у вікнах), або і травмувати когось. На зауваження, що цим мала б зайнятися селищна рада, відповіли, що зверталися туди, але безрезультатно.

Ну що ж, єдине, чим можемо зарадити, - опублікувати фото злощасного дерева і запитати: «Хто і чого чекає? Падіння дерева із сподіванням, що обійдеться без неприємних наслідків?».

Фото Анатолія РЯБОКОНЯ.

 

 

 

 

До уваги водіїв авто- мототранспортних засобів, усіх учасників дорожнього руху!

На жаль, у нашій області останніми днями знову сталося кілька жахливих дорожньо-транспортних пригод, що вкотре змушує  вести мову про посилення уваги до профілактики  ДТП та зосередити увагу водіїв на суворому дотриманні Правил дорожнього руху і режимі безпечного керування авто- та мототранспортнимим засобами.

Зараз, напередодні літніх канікул, особлива увага має приділятися питанням безпеки неповнолітніх або й зовсім маленьких наших громадян, котрі, як відомо, нерідко також стають учасниками або й жертвами дорожньо-транспортних пригод. Адже лише під час травневих свят в області сталося три жахливі аварії, в яких загинули двоє немовлят, а ще троє дітей з тяжкими травмами потрапили до лікарень. Обидва, до речі, смертельні випадки сталися під час поїздки малюків у авто, не обладнаних спеціальними дитячими кріслами, які, в даному разі, могли б запобігти настанню таких тяжких наслідків.

інформаційний Звіт 

про роботу Української асоціації районних та обласних рад за січень-квітень 2013 р.

(Закінчення. Поч. у № 38)

  1. Про проекти Законів України

Розглянувши проект Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», доопрацьований робочою групою Національного агентства України з питань державної служби, та проект Закону України «Про засади державної регіональної політики», доопрацьований Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, Правління вирішило взяти до відома інформацію про проведену роботу та вважати, що запропоновані проекти Законів можуть бути взяті за основу, і доручено Секретаріату Асоціації узагальнити висловлені під час обговорення зауваження та пропозиції членів Правління та надіслати їх до Національного агентства України з питань державної служби та Міністерства економічного розвитку і торгівлі України відповідно.

Добряк Сергій МиколайовичВід щирого

серця вітаємо з ювілеєм

дорогого чоловіка, тата, дідуся

Добряка Сергія Миколайовича

 з 50-річчям!

За роком рік життя невпинно лине,

Дарує весен веселковий час.

У цю прекрасну ювілейну днину

Вітання щирі ти прийми від нас.

Хай доля тобі шле добро і щастя,