Влада області вимагає від керівників територій проінспектувати заклади культури в регіоні, особливо у сільській місцевості, й, де потрібно, зайнятися їхніми ремонтами та модернізацією. Головне завдання – відродити інфраструктуру й зробити усе необхідне, щоб культурне життя на периферії набуло нового змісту.

В облдержадміністрації визнають, що упродовж багатьох років - культурна інфраструктура зазнала змін. Подекуди негативних. Комусь вдалося зберегти клуби і Будинки культури, а в частині сіл вони взагалі щезли. Унаслідок цього тамтешні жителі не лише позбулися якісного дозвілля, а й втратили власну культурну самобутність, бо збиратися стало ніде.

- Президент поставив нам завдання приділити максимум уваги цьому питанню. Відродження клубів і Будинків культури – його принципова позиція. А тому, як ми впораємося з завданням – буде дуже показовим. Голови районів, міські та селищні голови повинні детально проаналізувати ситуацію на своїх територіях, з’ясувати гострі моменти і разом зі спеціалістами визначити, що необхідно зробити, - говорить очільник області Андрій Ніколаєнко.

Він підкреслює, що клуби завжди були культурними осередками соціальної активності населення, тож влада – і обласна, і місцева – не повинна закривати очі на існуючі проблеми, а активно шукати можливості і ресурси для їхнього вирішення.

- На жаль, не всі об’єкти, які потребують нашої уваги, внесені в програму розвитку «Центральний регіон-2015». А це означає, що не всюди керівництво територій спрацювало належним чином. Тому це питання теж потрібно доопрацювати, - наголошує голова облдержадміністрації.

Сьогодні в області існує понад 1200 закладів культури. Левова частка – у селах. Практично, усі об’єкти будувалися ще за радянських часів, а тому у більшій чи меншій мірі практично кожен із них має проблеми: це зношеність фондів, відсутність опалення, потреба у ремонтах, у тому числі, капітальних.

Уже цьогоріч, обіцяють у департаменті культури, туризму та культурної спадщини ОДА, ремонти розпочнуться у багатьох Будинках культури. Фінансування залучатимуть як із бюджетів різних рівнів, так і проситимуть підтримки у спонсорів – соціально-відповідального бізнесу.

А поки жителів сіл розважають кіровоградські заклади культури. Щомісяця туди виїздять на гастролі два театри – музично-драматичний і ляльковий, а також артисти обласної філармонії.