Найвищою соціальною цінністю є людина, її життя, здоров’я та безпека. Державна політика в галузі охорони праці базується на принципах пріоритету життя і здоров’я працівників, повної відповідальності роботодавця за створення належних, безпечних і здорових умов праці.

28 квітня 2013 року в Україні за ініціативою Міжнародної організації праці для привернення уваги світової спільноти до питань охорони праці та смертності працівників на робочому місці, був відзначений  Всесвітній день охорони праці. Девіз Всесвітнього дня охорони праці у 2013 році за рекомендацією Міжнародної організації праці – Запобігання професійним захворюванням.

Рівень професійної захворюваності є серйозною медико-соціальною та економічною проблемою. Щорічно в світі реєструється близько 260 млн. випадків професійних захворювань. Економічні втрати внаслідок професійних захворювань складають близько 4% національного валового продукту. Проведений аналіз стану професійних захворювань по відділенню виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Олександрійському районі Кіровоградської області за останні три роки показав тенденцію росту встановлення професійних захворювань: 2010 рік – 4 випадки, 2011 рік – 11 випадків, 2012 рік – 14 випадків. В основному профзахворювання реєструються у колишніх шахтарів підприємств з видобутку бурого вугілля: 2010 рік – 4 випадки, 2011 рік – 7 випадків, 2012 рік – 9 випадків. Це пов’язано з тим, що підземні роботи відносяться до робіт з особливо шкідливими і важкими умовами праці, хоча на даний час всі підприємства по видобутку бурого вугілля по місту Олександрії не здійснюють виробничу діяльність.

Зареєстровані професійні захворювання у працівників ПАТ НВО «Етал». На ПАТ НВО «Етал» є виробництва із шкідливими умовами праці - цех з переробки пластмас, гальванічний цех, термічне відділення, електрозварники, відповідно є постійний ризик виникнення професійних захворювань.; 

Періодично реєструються профзахворювання у комунальному закладі «Олександрійський протитуберкульозний диспансер». Працівники протитуберкульозного закладу відносяться до професійної групи із підвищеним ризиком інфікування мікобактеріями туберкульозу, оскільки найближче контактують з хворими. У закладі також існує підвищений ризик виникнення професійних захворювань.

На підприємствах Петрівського району на протязі 2001 – 2012 рр. зареєстровано 2 професійних захворювання, які виникли у працівників сільського господарства (2006 рік – доярка ПСП «Зарічне»; 2011 рік – доярка ПСП «Баштинське»). 

На даний час на обліку у відділенні знаходяться 770 осіб, яким встановлена стійка втрата працездатності (у тому числі 148 осіб за професійними захворюваннями,  22 особи по Петрівському району). За перший квартал 2013 року проведені страхові виплати та надані медико-соціальні послуги на суму 2502,7 тисяч гривень.

В рамках участі з підготовки та проведення у 2013 році Дня охорони праці в Україні  відділенням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві в Олександрійському районі проведено ряд профілактичних заходів, направлених на попередження професійних захворювань: 

- проведені лекції, спрямовані на роз’яснення причин виникнення професійних захворювань та їх запобігання, у навчальних закладах - Олександрійський навчально виховний комплекс (ЗНЗ І-ІІ ст. – ліцей); Петрівська загальноосвітня школа І-ІІІ ст.        

- організовані та проведені семінари з вивченням позитивного досвіду профілактичної роботи в Олександрійському управлінні по експлуатації газового господарства - м. Олександрія; ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» - Петрівський район. У семінарах взяли участь представники Олександріського міжрайонного Управління Головного управління Держсанепідслужби у Кіровоградській області та представники органів місцевого самоврядування м. Олександрії та Петрівського району. На семінарах начальником відділення ВДФСНВ в Олександрійському районі Л.Д.Григораш висвітлювались питання профілактичних заходів щодо запобігання професійним захворювання  та соціального страхування від нещасних випадків та професійних за-хворювань. Спеціалісти служб охорони праці мали можливість ознайомитися з позитивним досвідом профілактичної роботи з охорони праці у ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» та в Олександрійському управлінні по експлуатації газового господарства.

З нагоди Всесвітнього дня охорони праці в Україні почесною грамотою нагороджено генерального директора ТОВ АФ «П’ятихатська» О.Г.Поворознюка.

Страховим експертом з охорони праці відділення Фонду постійно проводиться робота щодо методичноконсультативної допомоги спеціалістам служб охорони праці, керівникам структурних підрозділів під час проведення перевірок підприємств, участі у розслідуваннях професійних захворювань тощо. Одним з найважливіших заходів виявлення перших ознак профзахворювання є якісний медичний огляд працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці, та своєчасне виведення працівника з робіт, що можуть привести до розвитку профзахворювання. Порядок проведення медичних оглядів працівників визначено наказом МОЗ від 21.05.2007 року №246.    

Охорона праці є невід’ємною складовою забезпечення гармонійного розвитку суспільства, а збереження здоров’я та життя працівників залежить від кожного, хто бере участь у трудовій діяльності. Тому важливо пам’ятати, що дотримання законодавства у сфері охорони праці, розвиток культури охорони праці у суспільстві стане запорукою збереження здоров’я працівників та найціннішого – людського життя. Комфортні і безпечні умови праці – один з основних факторів, що впливають на продуктивність праці і врешті-решт на добробут як окремого працівника, так і підприємства в цілому. Саме тому хочеться звернути особливу увагу роботодавців на виконання ст. 13 Закону України «Про охорону праці», згідно з якою роботодавці зобов’язані створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці.

Валентина Несвєтаєва, страховий експерт відділення ВДФСНВ в Олек-сандрійському районі