До уваги водіїв авто- мототранспортних засобів, усіх учасників дорожнього руху!

На жаль, у нашій області останніми днями знову сталося кілька жахливих дорожньо-транспортних пригод, що вкотре змушує  вести мову про посилення уваги до профілактики  ДТП та зосередити увагу водіїв на суворому дотриманні Правил дорожнього руху і режимі безпечного керування авто- та мототранспортнимим засобами.

Зараз, напередодні літніх канікул, особлива увага має приділятися питанням безпеки неповнолітніх або й зовсім маленьких наших громадян, котрі, як відомо, нерідко також стають учасниками або й жертвами дорожньо-транспортних пригод. Адже лише під час травневих свят в області сталося три жахливі аварії, в яких загинули двоє немовлят, а ще троє дітей з тяжкими травмами потрапили до лікарень. Обидва, до речі, смертельні випадки сталися під час поїздки малюків у авто, не обладнаних спеціальними дитячими кріслами, які, в даному разі, могли б запобігти настанню таких тяжких наслідків.

За статистикою, яку маємо на сьогодні, лише 10 відсотків водіїв забезпечують правильне перевезення дітей у своїх транспортних засобах, хоча працівники Державтоінспекції постійно націлюють водіїв на безпечне перевезення малят – з обов’язковим використанням ременів безпеки, а ще краще – спеціального дитячого крісла, аби вберегти їх від лиха.

І, нарешті, ще про один аспект: з настанням літньої спеки загострюється такий чинник безпеки дорожнього руху, як підвищена втомлюваність водіїв, що зумовлює зниження уваги і реакції. Особливо це є актуальним для водіїв так званих «бюджетних» транспортних засобів, не обладнаних системами кондиціювання салону, яких, говоритимемо відверто, на наших шляхах перебуває ще переважна більшість. Слід обов’язково враховувати і таку загрозу та, по можливості, зайвий раз перепочити десь в тіні, аніж намагатися будь-що здолати за один раз усю дистанцію, особливо, якщо вона сягає кількох сотень кілометрів.

Наталія Рудяченко, інспектор ВДАІ, капітан міліції.