інформаційний Звіт 

про роботу Української асоціації районних та обласних рад за січень-квітень 2013 р.

(Закінчення. Поч. у № 38)

  1. Про проекти Законів України

Розглянувши проект Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», доопрацьований робочою групою Національного агентства України з питань державної служби, та проект Закону України «Про засади державної регіональної політики», доопрацьований Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, Правління вирішило взяти до відома інформацію про проведену роботу та вважати, що запропоновані проекти Законів можуть бути взяті за основу, і доручено Секретаріату Асоціації узагальнити висловлені під час обговорення зауваження та пропозиції членів Правління та надіслати їх до Національного агентства України з питань державної служби та Міністерства економічного розвитку і торгівлі України відповідно.

 

  1. Про результати роботи постійних Комісій Асоціації

Обговоривши діяльність постійних Комісій Української асоціації районних та обласних рад, Правління вирішило взяти до відома інформацію про проведену роботу Комісії з питань європейської інтеграції, транскордонного та міжрегіонального співробітництва, а також запропонувати головам постійних Комісій:

  • з питань регіонального розвитку;
  • з питань бюджетної та податкової політики;
  • з питань державного будівництва та місцевого самоврядування;
  • з питань економічного розвитку, комунальної власності та земельних відносин;
  • з питань містобудування та житлово-комунального господарства;
  • з питань охорони здоров’я,

спільно з Секретаріатом Асоціації організувати діяльність зазначених Комісій та визначитись з графіком засідань протягом 2013 року.

  1. Про результати аналізу стану виконання місцевих бюджетів за перший квартал 2013 року та пропозиції щодо їх наповнення

Заслухавши інформацію голови постійної Комісії з питань бюджетної та податкової політики Асоціації, голови Кіровоградської обласної ради Ковальчука М.М. про результати аналізу стану виконання місцевих бюджетів за перший квартал 2013 року та пропозиції щодо їх наповнення, а також розглянувши пропозиції до проекту Основних напрямів бюджетної політики на 2014 рік, Правління вирішило інформацію про результати аналізу стану виконання місцевих бюджетів за перший квартал 2013 року взяти до відома. Правління схвалило пропозиції до Міністерства фінансів України стосовно необхідності вирішення питань місцевих бюджетів на 2013 рік, зокрема:

  • розширити джерела формування доходів ІІ кошика обласних і районних бюджетів за рахунок плати за землю, яка на даний час зараховується до бюджетів місцевого самоврядування, передбачивши її надходження у розмірі 5% від загальної суми – до обласного бюджету та 15% — до районних бюджетів;
  • під час внесення змін до Державного бюджету України на 2013 рік збільшити обсяг додаткової дотації з державного бюджету на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів, з метою забезпечення своєчасних та у повному обсязі розрахунків із виплати заробітної плати та за спожиті енергоносії і комунальні послуги в бюджетній сфері;
  • внести зміни до помісячного розпису асигнувань загального фонду державного бюджет на 2013 рік у частині передбаченої місцевим бюджетам субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій;
  • під час внесення змін до Державного бюджету України на 2013 рік передбачити кошти для погашення кредиторської заборгованості за медичний автотранспорт та медичне обладнання, що були придбані у 2012 році за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам;
  • внести зміни до формули розподілу субвенції з державного бюджету на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах.

Підтримати необхідність зміцнення фінансової основи місцевого самоврядування, розширення і змістовного наповнення розділу Основних напрямів бюджетної політики на 2014 рік, який, відповідно до статті 33 Бюджетного кодексу України, має відображати взаємовідносини державного бюджету з місцевими бюджетами.

Вважати, що проект Основних напрямів бюджетної політики на 2014 рік вимагає доопрацювання з врахуванням пропозицій Асоціації (пропозиції додаються).

Пропозиції

Української асоціації районних та обласних рад до проекту Основних напрямів бюджетної політики на 2014 рік (реєстр. № 2769 від 10.04.2013 р.)

З метою врахування місцевих і регіональних інтересів при підготовці Декларації цілей та завдань Державного бюджету України на 2014 рік, необхідно розглянути та врахувати наступні пропозиції:

Розділ “Взаємовідносини державного бюджету з місцевими бюджетами” доповнити пунктами наступного змісту:

1) Забезпечення в повному обсязі коштами з державного бюджету органів місцевого самоврядування для здійснення видатків на виконання делегованих повноважень.

2) Удосконалення казначейського обслуговування органів місцевого самоврядування та порядку реєстрації фінансових зобов’язань в органах Державної казначейської служби України.

3) Послідовне підвищення рівня оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування шляхом встановлення посадового окладу спеціаліста найнижчої категорії на рівні не менше двох розмірів мінімальної заробітної плати із збереженням співвідношення в посадових окладах спеціалістів більш високої категорії та керівників.

4) Поетапне  списання заборгованості місцевих бюджетів за середньостроковими позиками, отриманими в минулих роках.

5) Погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню, яка виникла у зв’язку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії та послуг з централізованого водопостачання та водовідведення, тарифам, що затверджувалися або погоджувалися відповідними органами влади.

6) Погашення кредиторської заборгованості органів місцевого самоврядування за здійсненими видатками, які мали фінансуватися за рахунок державних програм, у тому числі щодо здійснення комплексного протипаводкового захисту.

7) Запровадження поетапної компенсації з державного бюджету втрат доходів місцевих бюджетів, що не враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів, внаслідок наданих державою податкових пільг зі сплати земельного податку. Підвищення фінансової спроможності місцевих бюджетів можливе шляхом внесення змін до бюджетного та податкового законодавства шляхом:

віднесення плати за землю до місцевих податків з наданням місцевим радам права регулювати ставки цього податку у визначених законом межах;

запровадження плати за землю на рівні орендної плати для землекористувачів – власників розташованого на земельних ділянках нерухомого майна, що не мають належно оформленого права на землю, а також для землекористувачів, які мають земельні ділянки в постійному користуванні та використовують їх для провадження господарської діяльності;

включення до доходів місцевих бюджетів, що не враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів, частини податку на прибуток підприємств (крім державної та комунальної власності) в обсязі 25%;

збільшення надходжень від туристичного збору шляхом спрощення процедури оподаткування, запровадження ставок залежно від обороту (виручки) за надання послуг з тимчасового проживання, скорочення пільг;

закріплення на рівні 70% відрахування екологічного податку до бюджетів місцевого самоврядування;

спрямування до місцевих бюджетів надходжень від судового збору за місцем розгляду справ, а також звільнення від сплати судового збору органів місцевого самоврядування.

8) Встановлення для регіонів річних розрахункових обсягів надходжень податку на прибуток підприємств і акцизного податку на підставі формульних розрахунків.

9) Включення до видатків, що враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів:

для бюджетів міст обласного значення – видатків на позашкільну освіту.

для обласних та районних бюджетів, а також бюджетів міст обласного значення – видатків на утримання центрів матері та дитини та центрів соціально-психологічної допомоги.

10) Врахування в місцевих бюджетах під час розрахунку видатків на охорону здоров’я:

в усіх місцевих бюджетах – мінімального гарантованого рівня медикаментозного забезпечення та витрат на харчування і утримання одного хворого в день.

в обласних бюджетах – цільових видатків на лікування хворих з хронічною нирковою недостатністю (методом гемодіалізу) та на утримання перинатальних центрів.

11) Затвердження в установленому порядку типових нормативів щодо мережі та чисельності працюючих в галузі “Культура і мистецтво” з урахуванням кількості населення, яке обслуговується.

12) Внесення змін до статті 103-1 Бюджетного кодексу України та постанови Кабінету Міністрів України від 07 вересня 2011 року № 972 «Деякі питання розподілу обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах», визначивши, що на формульній основі обов’язково здійснюється розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах лише до рівня бюджету Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських бюджетів, інших бюджетів місцевого самоврядування, для яких у державному бюджеті визначаються міжбюджетні трансферти.

  1. Про звернення Асоціації до Кабінету Міністрів України

Заслухавши інформацію постійної Комісії Асоціації з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, Правління вирішило схвалити звернення до Кабінету Міністрів України щодо відповідності вимогам чинного законодавства наказу Міністерства юстиції України від 02.04.2013 № 607/5 «Про заходи щодо взаємодії органів державної реєстрації прав та їх посадових осіб» (додається).

ЗВЕРНЕННЯ

Української асоціації районних та обласних рад
до Кабінету Міністрів України щодо відповідності вимогам чинного законодавства наказу Міністерства юстиції України від 02.04.2013 № 607/5 «Про заходи щодо взаємодії органів державної реєстрації прав та їх посадових осіб»

Всупереч вимог Регламенту Кабінету Міністрів України, яким передбачено обов’язкове погодження питань, які стосуються діяльності та розвитку місцевого самоврядування з всеукраїнськими асоціаціями місцевого самоврядування, Міністерством юстиції України 2 квітня 2013 року прийнято та зареєстровано наказ № 607/5 «Про заходи щодо взаємодії органів державної реєстрації прав та їх посадових осіб», додатком до якого є Порядок взаємодії органів державної реєстрації прав та їх посадових осіб.

Вказаний наказ та Порядок містять розбіжності з положеннями Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 червня 2011 р. № 703.

Так, зазначений Закон до системи органів державної реєстрації прав включає центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері державної реєстрації прав, та структурні підрозділи територіальних органів Міністерства юстиції України, які забезпечують реалізацію його повноважень та є органами державної реєстрації прав.

Згідно з Порядком державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 22.06.2011р. № 703, органи державної реєстрації прав – структурні підрозділи територіальних органів Мін’юсту, що забезпечують реалізацію повноважень Укрдержреєстру.

Пунктом 1 наказу «Про заходи щодо взаємодії органів державної реєстрації прав та їх посадових осіб» встановлено більш широке коло органів, які можуть проводити державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, і змінено процедуру проведення реєстрації, а саме — Укрдержреєстр визначено як орган державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Разом з тим, відповідно до частини сьомої статті 3 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно», державна реєстрація прав власності та інших речових прав проводиться за місцем розташування об’єкта нерухомого майна в межах території, на якій діє відповідний орган державної реєстрації прав.

Згідно з пунктом 2 Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень і Порядку надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, орган державної реєстрації прав проводить державну реєстрацію права власності та інших речових прав на нерухоме майно за місцем розташування такого майна.

Відповідно до статті 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Невідповідність Порядку взаємодії органів державної реєстрації прав та їх посадових осіб вимогам Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень призводить до обмеження повноважень органів місцевого самоврядування.

  1. Про звернення Асоціації до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України

Заслухавши інформацію голови Чернігівської обласної ради Мельника А.І., Правління вирішило схвалити звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо внесення змін:

  • до Кодексу України «Про надра» (додається);
  • до Типового положення «Про бухгалтерську службу бюджетної установи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.01.2011 року №59» (додається).

ЗВЕРНЕННЯ

Української асоціації районних та обласних рад
до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України
щодо внесення змін до Кодексу України «Про надра»

В Україні державна політика базується на принципах гарантованого першочергового забезпечення питною водою населення для забезпечення фізіологічних, санітарно-гігієнічних та побутових потреб.

Разом з тим на підприємствах житлово-комунального господарства, що здійснюють централізоване водопостачання та водовідведення, особливо в районних центрах та містах районного значення, склалась складна економічна ситуація і більшість з них працюють збитково.

Однією з причин такого стану є необхідність вкладання значних коштів (за підрахунками не менш, ніж 1 млн. грн.) для отримання дозволу на користування надрами (використання підземних вод). Зокрема, на геологопошукові роботи — 300,0 тис. грн., затвердження запасів підземних вод (один горизонт — 150,0 тис. грн., два — 300,0 тис. грн.), розробка проекту родовища -60,0 тис. грн., експертиза проекту родовища — 15,0 тис. грн., отримання дозволу на виконання робіт з підвищеною небезпекою — 30,0 тис. грн. та на інші роботи 300-400,0 тис. грн.

При цьому підприємства, які працюють в цій сфері не один десяток років, за відсутності таких дозволів автоматично стають порушниками чинного законодавства про надра, і до них застосовуються штрафні санкції контролюючих служб. Суми збитків обраховуються в сотнях тисяч гривень, які стягуються в судовому порядку. Внаслідок цього підприємства стають банкрутами, оскільки місцеві бюджети також не в змозі їх фінансово підтримати.

Згідно чинного законодавства питні підземні води відносяться до корисних копалин з відновлювальними запасами.

Крім того, майже на всіх водозаборах відсутнє стійке зниження рівнів (формування депресійної лійки) водоносних горизонтів, що експлуатуються і до відновлення початкових рівнів в межах наданих ділянок при припиненні водовідбору проходить менше доби.

Враховуючи це, для розв’язання даної проблеми пропонуємо частину першу статті 23 Кодексу України «Про надра», викласти в такій редакції: «Землевласники і землекористувачі в межах наданих їм земельних ділянок мають право без спеціальних дозволів та гірничого відводу видобувати для своїх господарських і побутових потреб корисні копалини місцевого значення і торф загальною глибиною розробки до двох метрів, підземні води для власних господарсько-побутових потреб, нецентралізованого та централізованого (крім виробництва фасованої питної води) господарсько-питного водопостачання, за умови, що в межах наданої земельної ділянки відсутнє стійке зниження рівнів водоносних горизонтів (до відновлення початкових рівнів при припиненні водовідбору проходить менше доби).»

ЗВЕРНЕННЯ

Української асоціації районних та обласних рад
до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України,
про внесення змін до Типового положення про бухгалтерську службу бюджетної установи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 січня 2011 року № 59.

Відповідно до Типового положення про бухгалтерську службу бюджетної установи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 січня 2011 року № 59, головний бухгалтер (особа, що претендує на посаду головного бухгалтера) повинен мати повну вищу освіту в галузі економіки та фінансів, стаж роботи за фахом не менш як три роки, досвід роботи на керівних посадах не менш як два роки.

На сьогодні існує проблема заповнення в сільських, селищних радах посад головних бухгалтерів. Після оголошень конкурсів на заміщення цих вакантних посад, заяви від претендентів не надходять. Пошуки працівників через службу зайнятості також результатів не дають.

Враховуючи зазначене, вважаємо за доцільне внести зміни до пункту 11 Типового положення про бухгалтерську службу бюджетної установи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 січня 2011 року № 59, передбачивши окремі вимоги до головного бухгалтера (особи, що претендує на посаду головного бухгалтера) бюджетної установи, яка розташована в сільській місцевості. Зокрема, пропонуємо виключити вимогу щодо наявності стажу роботи за фахом для спеціаліста, який має повну вищу освіту відповідного професійного спрямування за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра, спеціаліста.

Такий підхід дозволить вирішити проблему забезпечення

інформаційний Звіт 

про роботу Української асоціації районних та обласних рад за січень-квітень 2013 р.

бюджетних установ сільської місцевості бухгалтерськими кадрами. Водночас, буде сприяти вирішенню загальнодержавної проблеми працевлаштування молодих спеціалістів та залучення їх до роботи в сільській місцевості.

  1. Про кошторис надходжень та видатків Асоціації за 2012 рік

Заслухавши інформацію Голови Секретаріату Української асоціації районних та обласних рад Андрійчука Ю.М. щодо фінансово-господарської діяльності Асоціації, Правління вирішило взяти до відома інформацію про затвердження Президією звіту щодо виконання кошторису надходжень та видатків Асоціації за 2012 рік та звернути увагу окремих рад — членів Асоціації про недотримання ними вимог п. 3, ст. 4.6.2 Статуту Асоціації, що призвело до невиконання затвердженого кошторису доходів та видатків Асоціації на суму 785,211 тис. грн., та неможливості реалізації в повному обсязі запланованих на 2012 рік заходів.

  1. Про представників від УАРОР до CEMR як членів української делегації в Комітет по політичних питаннях і членських внесках України в CEMR

Заслухавши інформацію Президента Української асоціації районних та обласних рад, голови Харківської обласної ради Чернова С.І. про прийняття Асоціації до CEMR та звернення CEMR щодо формування української делегації в Комітет по політичних питаннях і членських внесках України в CEMR, Правління вирішило погодити кандидатури до складу делегації в Комітет по політичних питаннях і членських внесках України в CEMR:

  • Гончаренко Олексій Олексійович – заступник голови Одеської обласної ради;
  • Дідух Василь Степанович – голова Тернопільської ра-йонної ради Тернопільської області;
  • Дятлов Ігор Сергійович – голова Миколаївської обласної ради;
  • Ковальчук Микола Михайлович – голова Кіровоградської обласної ради.
  • Скрипченко Наталія Миколаївна – голова Томаківської районної ради Дніпропетровської області.
  • Чернов Сергій Іванович – голова Харківської обласної ради;

Правління також доручило Президії Асоціації опрацювати питання щодо внесення змін до Кошторису Асоціації на 2013 рік та передбачити в ньому видатки на членські внески до CEMR та, у разі необхідності, вносити зміни щодо кандидатур до складу делегації в Комітет по політичних питаннях і членських внесках України в CEMR.

  1. Про затвердження Плану роботи Правління та Секретаріату Асоціації на 2013 рік

Розглянувши проект плану роботи Правління та Секретаріату Української асоціації районних та обласних рад на 2013 рік, Правління вирішило затвердити план роботи Правління та Секретаріату Асоціації на 2013 рік. Також доручено Президії Асоціації у разі необхідності вносити зміни та доповнення до плану роботи Правління та Секретаріату Асоціації на 2013 рік.

  1. Про кошторис надходжень та видатків Асоціації на 2013 рік

Заслухавши інформацію голови Секретаріату Української асоціації районних та обласних рад Андрійчука Ю.М. щодо кошторису надходжень та видатків Асоціації на 2013 рік, Правління вирішило взяти до відома інформацію про затвердження Президією кошторису надходжень та видатків Асоціації на 2013 рік від 23 січня 2013 року а також доручено Секретаріату та Президії Асоціації внести зміни до кошторису надходжень та видатків Асоціації на 2013 рік з врахуванням затвердженого Правлінням плану роботи Правління та Секретаріату Асоціації на 2013 рік.

Крім цього Правління доручило Секретаріату Асоціації покращити взаємодію та інформування членів Асоціації про її діяльність, а також посилити контроль за станом сплати членських внесків та їх ефективним використанням.

  1. Про склад делегації Української асоціації районних та обласних рад на сесію Національного конгресу місцевого самоврядування

Заслухавши інформацію Президента Української асоціації районних та обласних рад, голови Харківської обласної ради Чернова С.І. про необхідність формування складу делегації Української асоціації районних та обласних рад на сесію Національного конгресу місцевого самоврядування у кількості 100 делегатів відповідно до Угоди про співпрацю і взаємодопомогу між Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України», Всеукраїнською асоціацією сільських та селищних рад та Українською асоціацією районних та обласних рад у форматі Національного конгресу місцевого самоврядування, Правління вирішило затвердити склад делегації Української асоціації районних та обласних рад на чергову сесію Національного конгресу місцевого самоврядування.

  1. 16. Про Пілотну програму обміну досвідом між обласними радами на 2013 рік

Заслухавши інформацію радника Української асоціації районних та обласних рад з правових питань, головного редактора газети «Місцеве самоврядування» Козіної В.В. щодо реалізації пілотної програми обміну досвідом між обласними радами на 2013 рік та затвердження організаційно-регламентуючих документів програми, Правління вирішило вважати за доцільне проведення Пілотної програми обміну досвідом між обласними радами на 2013 рік і затвердити положення пілотної програми обміну досвідом між обласними радами на 2013 рік.

ПОЛОЖЕННЯ

про Пілотну програму обміну досвідом між обласними радами на 2013 рік

  1. Засновники та учасники

Пілотна програма обміну досвідом між обласними радами на 2013 рік (далі – Програма) проводиться відповідно до рішення Правління Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування “Українська асоціація районних та обласних рад” (далі — УАРОР).

Засновник Програми – УАРОР. Реалізацію Програми забезпечує Оргкомітет.

Учасники Програми — обласні ради України, які виявили бажання направити своїх представників для участі у Програмі шляхом подання заявок на участь у порядку, визначеному цим документом.

Представники — посадові особи місцевого самоврядування (особи, які обіймають керівні посади та спеціалісти) обласних рад, направлені для участі у Програмі обласними радами — Учасниками Програми.

Оргкомітет — згідно з додатком 1 до Положення.

  1. Актуальність проекту

Спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст в Україні представляють районні та обласні ради. На рівні цих органів місцевого самоврядування накопичується, обробляється та аналізується інформація про загальні потреби жителів районів та областей у сфері охорони здоров’я, освіти, культури, розвитку територіальних громад тощо. Узагальнюючи інформацію про спільні проблеми та потреби мешканців районів та областей, керівники та фахівці обласних рад можуть виконувати функцію менеджерів, розробляти проекти та програми, за допомогою яких реалізуються потреби місцевого населення цілих регіонів.

Водночас законодавство у сфері місцевого самоврядування потребує серйозного вдосконалення. Зокрема, є прогалини в окремих сферах права, існує проблема дублювання повноважень органів місцевого самоврядування органами виконавчої влади. Також слід відзначити, що вітчизняна система місцевого самоврядування сьогодні не задовольняє потреби суспільства. Функціонування місцевого самоврядування у значній частині територіальних громад та їх об’єднань не забезпечує створення та підтримку сприятливого життєвого середовища, необхідного для всебічного розвитку людини, захисту її прав, свобод та законних інтересів, надання якісних адміністративних та соціальних послуг. Це призводить до невдоволення громадян діяльністю органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб, оскарження їх рішень, дій чи бездіяльності до суду та правоохоронних органів.

Усі ці проблеми проблеми призводять до неоднозначного розуміння окремих норм права, відсутності спільного для усіх регіонів України підходу до реалізації тих чи інших повноважень органів місцевого самоврядування та єдиного порядку вирішення спірних питань. У зв’язку з цим посадові особи місцевого самоврядування притягаються до різних видів відповідальності.

Реалізація програми обміну досвідом між обласними радами, зокрема керівним складом та фахівцями зазначених рад, сприятиме не лише накопиченню інформації, узагальненню та аналізу проблем, обумовлених недоліками чинного законодавства та складностями практичної реалізації окремих положень законів. Програма може стати платформою для створення єдиного інформаційного простору для керівників та спеціалістів місцевих рад вищого рівня,сприятиме поширенню позитивного досвіду, дозволить проаналізувати типові помилки, яких посадові особи місцевого самоврядування припускаються під час поточної діяльності, змоделювати варіанти правильної поведінки та покаже напрямки вдосконалення роботи.

Результати Програми у подальшому можна буде поширити на всю територію України, екстраполювати на рівень районних рад.

  1. Мета й завдання

Мета Конкурсу: Сприяти обміну досвідом між фахівцями та особами, які займають керівні посади в органах місцевого самоврядування обласного рівня, з метою підвищення знань та професійних навичок, посилення ролі районних та обласних рад у системі місцевого самоврядування в Україні. Започаткувати платформу, на якій посадові особи місцевого самоврядування районного та обласного рівня зможуть оперативно обмінюватись професійною інформацією.

Завдання Конкурсу: Підвищити рівень кваліфікації та практичних навичок керівників та спеціалістів обласних рад, ознайомити їх з сучасними підходами до організації роботи та управління проектами, сприяти формуванню менеджерського підходу до вирішення завдань, поставлених перед органами місцевого самоврядування. Сприяти розширенню ділових зв’язків посадових осіб місцевого самоврядування з колегами з інших регіонів для покращення взаємодії місцевих рад з територіальними громадами, місцевими органами виконавчої влади, органами та посадовими особами місцевого самоврядування.

  1. Умови реалізації Програми

4.1. У Програмі можуть прийняти участь керівники структурних підрозділів та спеціалісти обласних рад, які спеціалізуються з наступних питань:

4.1.1. організаційно-правова та кадрова робота (особливо важливий напрямок — підготовка пленарних засідань сесій рад, організація діяльності депутатських комісій та фракцій, робота з депутатським корпусом);

4.1.2. управління спільним майном територіальних громад;

4.1.3. розробка та супровід програм, проектів та заходів, які фінансуються з місцевих бюджетів, залучення коштів для реалізації місцевих та регіональних програм (робота з іноземними донорами, державними та регіональними фондами, благодійними організаціями тощо);

4.1.4. взаємодія з громадськістю та висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування у ЗМІ.

4.2. Програма реалізується у другому півріччі 2013 року. Термін проведення виїзних навчань — з серпня по грудень 2013 року.

4.3. Програма складатиметься з чотирьох блоків, поділених за тематикою згідно з Орієнтовним графіком проведення семінарів (додаток 2 до Положення). Програма кожного семінару та точний час проведення виїзних навчань визначаються Оргкомітетом і доводяться до кожної обласної ради шляхом направлення повідомлення, а також шляхом оприлюднення на офіційному веб-сайті УАРОР не пізніше, ніж за 1 місяць до початку кожного навчального блоку.

4.4. Для участі у програмі відповідна обласна рада — Учасниця Програми подає секретарю Оргкомітету заявку встановленого зразка (додаток 3 до Положення), у якій зазначаються найменування посади, ПІБ представника (представників), яких відповідна обласна рада делегує для участі у Програмі. Кінцеві строки подання заявок визначаються Оргкомітетом та доводяться до кожної обласної ради шляхом направлення повідомлення, а також шляхом оприлюднення відповідних рішень на офіційному веб-сайті УАРОР.

4.5. Для участі у одному блоці навчань (одному виїзному семінарі) обласна рада — Учасниця Програми може направити не більше 2 (двох) представників.

4.6. Витрати на проїзд та проживання Представників, обумовлені участю у виїзних навчаннях, а також добові сплачуються за рахунок коштів обласної ради — Учасниці Програми, яка делегувала цих Представників для участі у Програмі.

4.7. Формат проведення окремих заходів Програми та інші питання реалізації Програми визначаються Оргкомітетом, а за необхідності погоджуються з членами Правління УАРОР шляхом проведення опитування.