У контексті складної воєнно-політичної ситуації в Україні вкрай важливим для чоловіків віком від вісімнадцяти до двадцяти п’яти років залишається питання призову до армії. З одного боку, багато хто з них схильний до захисту своєї країни, особливо у важкі для неї часи, і це обумовлено вихованням, оскільки з раннього дитинства в голови вкладалась думка про доблесть і звитягу захисників-патріотів України на усіх етапах її доволі непростої історії. З іншого боку, в епоху ринкових стосунків мало хто згоден просто так віддати своє життя, не отримуючи при цьому якихось матеріальних стимулів. На думку багатьох громадян, кожен повинен займатись своєю справою: лікарі – лікувати, вчителі – навчати, військові – захищати Батьківщину.

Згідно із Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу» призовники, які мають вищу освіту, служать один рік, а ті, хто не має такого диплома – протягом одного року і шести місяців.

З 1 квітня 2017 року в Україні стартувала програма «Доступні ліки», яка дозволить громадянам отримувати низку препаратів безкоштовно або з невеликою доплатою. Програма діє на ліки від серцево-судинних захворювань, цукрового діабету II типу та бронхіальної астми. Нашому району на 2017 рік за програмою «Доступні ліки» урядом було виділено 311500 грн.

На загальнодержавному рівні затверджено перелік з 21 лікарського засобу з міжнародними непатентованими назвами та визначено їх середні відпускні ціни. Також прийнято перелік із 157 торгових назв, в якому зазначається ціна препарату., сума, яку відшкодовує держава, та вартість, яку доведеться сплатити, якщо ціна буде вищою за ту, що відшкодовується державою.

СТОВ «Колос», яким керує Костянтин Миколайович Дорошенко, – одне з найпотужніших господарств на території Зеленської сільської ради. Та й на районному рівні воно вважається досить міцним, з числа тих, що працюють стабільно.

Днями представникам районних засобів масової інформації – районних газет та радіо – випала нагода зустрітися з К.Дорошенком і задати йому кілька запитань. Відтак пропонуємо увазі читачів це невелике інтерв’ю.

- Костянтине Миколайовичу, розкажіть про своє господарство, про те, що вам вдалося зробити в минулому році, які плани на поточний рік.

- Головним напрямком діяльності «Колоса» є рослинництво. У минулому році спрацювали непогано, з прибутком. Це дало змогу придбати два нових трактори, іншу техніку, запастися мінеральними добривами. Людям видали на паї по 10 тисяч гривень, безкоштовно обробляємо городи, видаємо борошно, олію, іншу продукцію.

Міністерство екології та природних ресурсів України в 2017 році продовжує ініціативу Всеукраїнської екологічної акції «Посади дерево миру», яка була започаткована у листопаді 2016 року за ініціативи Мінприроди та Української греко-католицької церкви. Для організації заходу на загальнодержавному рівні пропонується проведення вищезазначеної акції в кожному регіоні нашої держави.
У рамках акції проводяться заходи, спрямовані на налагодження співпраці між різними організаціями та гуртування громад довкола ідеї збереження природи і миру. Акція покликана привернути увагу до питань бережливого ставлення до природного середовища, збереження та примноження скарбів природної спадщини, формування екологічної свідомості та патріотизму, прагнення берегти рідну природу і країну.

До Всесвітнього дня авіації і космонавтики

Вся історія Радянського Союзу пройшла під гаслом «Догнати і перегнати Америку!». Микита Хрущов оголосив, що це завдання буде виконане в 1980 році, на цей же рік була призначена дата побудови комунізму в СРСР.

«Нинішнє покоління радянських людей буде жити при комунізмі!» - проголосив він на ХХ з’їзді партії. Виходить, що рівень розвитку економіки і матеріально-технічної бази СРСР, рівний американському, це і є омріяний багатьма поколіннями радянських людей комунізм? Виходячи з цієї логіки, у США він вже давно побудований! Втім, над цим ніхто не замислювався, бо кінець 50-х – початок 60-х років минулого століття були відзначені небувалим сплеском ентузіазму і віри в те, що до комунізму вже «рукою подати». Цьому сприяв ряд факторів і подій, які нібито свідчили, що СРСР вже дійсно ось-ось наздожене Америку, адже в деяких галузях її вдалося навіть обігнати (хоча, як пізніше з’ясувалося, ціною неймовірних зусиль і жертв). Особливою гордістю радянських людей була космічна епопея. Перший в світі штучний супутник землі, перший в світі «Місяцехід», перша людина в космосі, перша жінка-космонавт, перший груповий космічний політ… Зараз важко навіть уявити той шалений ентузіазм і захоплення, що супроводжували ці події.

На початку року, в матеріалі, присвяченому знаному колись на Петрівщині учителеві Миколі Володимировичу Шархуну, ми висловлювали сум з приводу того, що він не дожив до часу, коли міг би втішитися успіхами своїх онуків. І ось днями отримали чергове підтвердження справедливості цієї тези: Владислав Чирва – випускник Петрівської гімназії, а нині – студент економічного факультету Запорізького національного університету – став одним з переможців Всеукраїнського конкурсу «Математичні методи, моделі в економіці». Привітаємо нашого земляка, його батьків та учителів, висловивши при цьому сподівання, що саме такі студенти, як Влад, стануть тим потужним інтелектуальним локомотивом, що зрушить, нарешті, нашу країну з позицій тривалої стагнації, корупційної економіки і соціального лузерства. Хочеться вірити, що чекати цього доведеться вже не дуже довго.

Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт за галуззю «Математичні методи, моделі в економіці», який відбувся у Запоріжжі, об‘єднав студентську наукову еліту із 39 вишів України. У місті козацької слави, в стінах Запо-різького національного університету, молоді науковці збираються вже втретє.

Цього року галузева конкурсна комісія з 80 студентських наукових робіт відібрала проекти 20 претендентів, які взяли безпосередню участь у конкурсі-захисті.

Конкурсантів та їх наукових керівників привітали представники державних органів управління Запорізької області та міста Запоріжжя, Запорізького національного університету, члени конкурсної комісії та представники роботодавців.

Кожна дитина має право на виховання в сімейному оточенні незалежно від того, чи може її біологічна родина забезпечити нормальні умови життя та виховання, чи батьки неналежним чином виконують свої обов’язки щодо дітей, які через складні життєві обставини тимчасово не можуть проживати разом з батьками. Тож створюються сім’ї патронатних вихователів та здійснюється патронат над дитиною.

Про всі аспекти влаштування дітей до патронатних сімей, здійснення патронату над дітьми ми спілкуємося з директором районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Оксаною Стулій

- Оксано Анатоліївно, поясніть, будь ласка, що таке патронат над дитиною?

Як запевняють психологи, від лайків, репостів та селфі у соцмережах у людини виробляється «гормон щастя».

Ми прокидаємося за дзвінком будильника в телефоні, виходимо в інтернет раніше, ніж встигли вмитися. Технології все більше проникають у наше життя: з їх допомогою спілкуємося, вчимося, працюємо і розважаємося. Однак численні ґаджети, будучи винайденими для того, щоб економити час і полегшити комунікації між людьми, часто мають цілком протилежний ефект. Чому виникає ґаджет-залежність та де межа між захопленням і манією?

Про формування залежності можна говорити тоді, коли якийсь об’єкт стає для людини єдиним або основним джерелом позитивних емоцій, способом запобігання негативним емоціям. Залежність схожа зі звичкою, яка виражається у прихильності людини до добре знайомих предметів оточення: людина може звикнути до улюбленого крісла, до джинсів. Але залежність, на відміну від звички, являє собою гіпертрофовану і практично необоротну прихильність. Вона супроводжується втратою контролю. Новітні технології несуть не лише комфорт і зручності, а й створюють певні проблеми.

Звіт про результати роботи по боротьбі зі злочинністю, забезпеченню охорони публічного порядку на території Петрівського району за 2016 рік

Протягом 2016 року працівниками Петрівського відділення поліції вживались заходи щодо посилення боротьби зі злочинністю, забезпечення охорони публічного порядку та неухильного додержання конституційних прав і свобод громадян.

Забезпечено реєстрацію звернень та заяв від населення про злочини і події та оперативне реагування на них.

Загалом упродовж 2016 року Петрівським відділенням поліції зареєстровано 2857 заяв та повідомлень про вчинення кримінальних правопорушень та інших протизаконних подій на території району, що на 15,8 % більше за аналогічний період 2015 року.

Подія, про яку йтиметься нижче, сталася 17.03.2017 року близько 22 год. 30 хв., в селищі міського типу Петрове. Тут місцевий мешканець, за попередньою змовою зі своєю дружиною, маючи єдиний злочинний умисел на вчинення крадіжки тротуарної плитки, що перебуває на балансі Петрівської селищної ради, прибули до неохоронюваної території будинку № 6, де на даний час проводився капітальний ремонт проїжджої частини. Вказані особи завантажили по п’ять штук тротуарної плитки у мішки, які перед цим взяли з дому, та направилися в напрямку місця свого проживання, після чого були затримані працівниками Петрівського відділення поліції неподалік Петрівського НВК. Своїми злочинними діями, шляхом крадіжки тротуарної плитки, дані особи завдали Петрівській селищній раді матеріальних збитків.

Таким чином правопорушники вчинили таємне викрадення чужого майна (крадіжку), вчинену за попередньою змовою групою осіб, тобто скоїли кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 185 КК України. Санкція даної статті передбачає обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк.

Працівники Петрівського відділення поліції закликають та попереджають про відповідальність усіх та кожного, хто вдається до скоєння протиправних дій, що завдають шкоди благоустрою населених пунктів району.

Прес-служба Петрівського відділення поліції.

Різноманітні боєприпаси ще й досі випадково знаходять на землі у лісі, на полі після розмиву ґрунту дощовими водами, на дні річок, проте частіше - у ґрунті.

Запам’ятайте! Якщо ви випадково виявили вибухонебезпечний предмет, до нього не можна навіть торкатися – це дуже небезпечно.

При виявленні підозрілого предмета, що може виявитися вибухонебезпечним:
- не чіпайте, не відкривайте, не рухайте знахідку;
- відгородіть місце, де знаходиться підозрілий предмет;
- відведіть подалі людей від підозрілої знахідки;
- припиніть будь-які роботи поблизу небезпечного місця;
- організуйте тимчасову охорону небезпечного місця до приїзду спеціально підготовлених фахівців та не допускайте туди сторонніх осіб;
- про знахідку вибухонебезпечного предмета необхідно ТЕРМІНОВО повідомити місцеві органи влади (сільську раду, відділення міліції, районний відділ ДСНС України в області за номером 101).

Андрій Бочаров, провідний інспектор Петрівського РС У ДСНС у Кіровоградській області

З 10 по 14 квітня 2017 року в дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах району відбувся Тиждень знань з безпеки життєдіяльності на тему: «Безпека у твоєму житті!» У ході проведення Тижня основна увага приділялася навчанню дітей теорії попередження випадків виникнення пожеж, правилам користування пічним опаленням та електронагрівальними приладами, а також користуванням газом в побуті, правилам безпечного поводження у разі виявлення вибухонебезпечних предметів, правилам поводження біля води, попередження дитячих пустощів з вогнем тощо. У рамках тижня знань проводилися загальношкільні лінійки, уроки знань, години спілкування, виховні тематичні заходи, бесіди з дітьми відповідно до вікових груп, конкурси малюнків, аплікацій, кросвордів, ребусів, плакатів, стіннівок та інше. Перед учнями загальноосвітніх шкіл з бесідами про дії в разі виникнення надзвичайних ситуацій виступили співробітники Петрівського РС та 32-ої ДПРЧУ ДСНС України в області.

Андрій Бочаров, провідний інспектор Петрівського РС У ДСНС в області.

Усім прихильникам наших команд, які уважно слідкують за їх виступами в чемпіонаті України в Першій та Другій лігах, повідомляємо, що традиційний звіт, у даному разі – про матчі 25-го туру між «Буковиною» та «Інгульцем», а також між «Інгульцем-2» та «Кременем» - буде вміщено в наступному номері газети. Річ у тім, що, у зв’язку з Великодніми святами, номер, який ви зараз тримаєте в руках, довелося сформувати заздалегідь, ще до того моменту, коли зазначені команди вийшли на поле. Також у наступному номері опублікуємо і турнірні таблиці з положенням команд.