З 1 квітня 2017 року в Україні стартувала програма «Доступні ліки», яка дозволить громадянам отримувати низку препаратів безкоштовно або з невеликою доплатою. Програма діє на ліки від серцево-судинних захворювань, цукрового діабету II типу та бронхіальної астми. Нашому району на 2017 рік за програмою «Доступні ліки» урядом було виділено 311500 грн.

На загальнодержавному рівні затверджено перелік з 21 лікарського засобу з міжнародними непатентованими назвами та визначено їх середні відпускні ціни. Також прийнято перелік із 157 торгових назв, в якому зазначається ціна препарату., сума, яку відшкодовує держава, та вартість, яку доведеться сплатити, якщо ціна буде вищою за ту, що відшкодовується державою.

Для того, щоб отримати препарати за цією програмою, потрібно звернутися до лікаря (в даному разі - до лікаря-терапевта, невропатолога та карділога Петрівської ЦРЛ, Луганської та Балахівської лікарських амбулаторій), отримати рецепт із зазначенням діючої речовини, прийти до аптеки, що бере участь у програмі, та отримати обрані ліки.

Держава компенсує вартість найдешевшого лікарського препарату, який подав заявку на участь в програмі «Доступні ліки». Тобто, такий препарат пацієнт матиме змогу отримати безкоштовно.

Дорожчий препарат, ціна на який не перевищує граничну референтну (оптово-відпускну), пацієнт може отримати, доплативши різницю між мінімальною ціною та роздрібною ціною обраного препарату.

На даний час в даній програмі задіяна аптека № 54, яка знаходиться за адресою: смт. Петрове, вул. Літвінова, 9.

Геннадій Кім, головний лікар КЗ «Петрівський РЦПМСД» Петрівської районної ради