СТОВ «Колос», яким керує Костянтин Миколайович Дорошенко, – одне з найпотужніших господарств на території Зеленської сільської ради. Та й на районному рівні воно вважається досить міцним, з числа тих, що працюють стабільно.

Днями представникам районних засобів масової інформації – районних газет та радіо – випала нагода зустрітися з К.Дорошенком і задати йому кілька запитань. Відтак пропонуємо увазі читачів це невелике інтерв’ю.

- Костянтине Миколайовичу, розкажіть про своє господарство, про те, що вам вдалося зробити в минулому році, які плани на поточний рік.

- Головним напрямком діяльності «Колоса» є рослинництво. У минулому році спрацювали непогано, з прибутком. Це дало змогу придбати два нових трактори, іншу техніку, запастися мінеральними добривами. Людям видали на паї по 10 тисяч гривень, безкоштовно обробляємо городи, видаємо борошно, олію, іншу продукцію.

Що можу сказати про цей рік? Будемо працювати, як завжди, сподіватися на врожай, щоб мати змогу розвивати господарство, забезпечувати людей заробітною платою і, як кажуть, не ображати пайовиків.

- Скільки, до речі, у вас працівників і пайовиків, яка середня заробітна плата по господарству?

- Працює в товаристві 14 чоловік, середня зарплата 3500 гривень. Маємо 130 пайовиків, обробляємо 700 га землі.

- Як перезимували ваші посіви, які види на врожай?

Озимина хороша. Ми її підживили, внесли по мерзлоталому грунту по 200кг аміачної селітри на гектар, зараз боронуємо, вносимо під культивацію нітроамофоску і селітру. Зрозуміло, що плануємо отримати хороші врожаї, але не все від нас залежить, бо погода може піднести небажані сюрпризи – синоптики обіцяють в червні засуху.

- Що скажете про стан справ у сільському господарстві, увагу держави до села, яке є основою України?

- Село виживе, якщо держава йому допоможе. Аграрній галузі потрібна і фінансова підтримка, і законодавча. Потрібне ста-більне законодавство, доступні кредити, стимулюючі податки. Поки що з села хочуть тільки брати, давати не поспішають. Хоча б ПДВ залишали, а для нашого господарства це близько мільйона гривень. Якби ці кошти залишилися у нашому розпорядженні, то я міг би придбати новий трактор «Нью Холланд», чи витратити їх на підтримку людей, вагомішою зробити плату за оренду паїв…

Те ж саме і з землею. У нас та інших сільгоспвиробників на території Зеленської сільради незрозуміло чому забрали чималий клин, не дозволили продовжити термін оренди. Виставили на конкурс 69га, але умови конкурсу такі, що нам не під силу його виграти.

- А що можете сказати про співпрацю з сільською радою?

- Звичайно, співпрацюємо, адже ми, на відміну від деяких інших орендарів, живемо на цій землі, є членами нашої територіальної громади. Коли сільрада звертається за допомогою, завжди йдемо назустріч. Розчищаємо вулиці взимку, прибираємо територію, купували новорічні подарунки дітям. Словом, не відмовляємо ні в чому.

- Зараз важко знайти підприємців, сільгосптоваровиробників, які не допомагали б українському війську, воїнам АТО. Ми знаємо, що і ви не залишилися осторонь цієї справи?

- Так, обов’язково допомагаємо. І через громадську організацію «Допоможемо воїнам Петрівщини», якою керує Алла Горністові, і самостійно. Ось нещодавно молодий воїн Максим Громов приїздив з АТО на автомобілі, який потрібно було відремонтувати, ми цим займалися. Крім того, відремонтували для потреб фронту ЗІЛ. Допомагали і нашим землякам, які служили в АТО.

- Дякуємо Вам, Костянтине Миколайовичу, за розмову, бажаємо дощику на сходи, гарної погоди і успіхів.

- Спасибі! Кажуть, що слід просити у Господа не дощу, а врожаю. Тож сподіваємося, що все буде добре.

Анатолій РЯБОКОНЬ.