Репортаж з районного свята Масляної

У той час, коли зима ще змагається за свої права, не бажаючи передавати естафету весні, коли люди святкують Масляну і Колодія, погода нерідко дарує всілякі сюрпризи. Недаремно ж ці свята майже збігаються в часі зі Стрітенням.

Так сталося і минулої суботи. Хоча небо було вкрите похмурими хмарами, з яких летів доволі густий сніг, це не завадило проведенню свята. На нього прибули делегації територіальних громад району, а також підприємств та установ райцентру, які розгорнули свої презентаційні намети, в повітрі апетитно запахло млинцями, варениками і кашею, далеко навкруги лунала весела музика. Загальновідомо, що оптимістам живеться легше і веселіше, вони в кожній ситуації вміють знаходити позитивні моменти. А масові розважальні заходи і свята додають оптимізму кожному, хто бере в них участь. Та й зовсім не гріх після напруженої праці відпочити і повеселитися. Тож гарному настрою не завадило те, що розпочинати захід довелося під парасольками.

(із сесії районної ради)

Чергова чотирнадцята сесія районної ради сьомого скликання, яка відбулася наприкінці минулого тижня, розпочалася з приємних процедур. Спочатку депутати привітали бурхливими оплесками свого колегу Івана Дулю, який саме в день проведення сесійного засідання відзначав день народження, а потім так само оплесками підтримали інформацію про кар’єрне зростання ще одного, точніше – однієї своєї колеги: нещодавно головою обласної державної адміністрації було підписане розпорядження про призначення заступника голови Петрівської районної державної адміністрації Тетяни Григорівни Панети першим заступником голови РДА.

А далі депутати перейшли до розгляду питань черги денної. Першим у переліку питань значився звіт про діяльність голови ра-йонної ради та про здійснення державної регуляторної політики виконавчим апаратом районної ради. Зупинятися конкретно на показниках статистики, оприлюдненої Тамарою Сакарою, не станемо, адже те, що в районі останнім часом відбувається чимало справді позитивних змін – є й так очевидною річчю, до того ж районка неодноразова розповідала про них на своїх сторінках. Разом з тим, на наш суб’єктивний погляд, з нинішнім складом районної ради справді значно легше вирішувати гострі й невідкладні питання життєдіяльності району, адже навіть попри деякі ідеологічні розходження, загалом депутати налаштовані на продуктивну і конструктивну роботу, тоді як їх попередники чимало часу і зусиль витратили на відверте політиканство, на взаємопоборювання, а то й неприховані спроби тиснути на владу, намагаючись вирішувати якісь свої, говоритимемо відверто -досить далекі від інтересів громади питання. У даному випадку, здається, і скорочення чисельності депутатського корпусу відіграло свою позитивну роль. Принаймні в депутатському корпусі стало явно менше так званих тіньових груп впливу, які, на жаль, у раді попереднього скликання так і не зуміли дійти консенсусу в стосунках одна з одною, а відтак їх діяльність надовго запам’ятається хіба що постійними демаршами, спробами блокувати роботу сесії, намаганням вирішувати свої відверто меркантильні забаганки.

Одним із основних питань під час проведення комплексу весняно- польових робіт є захист сільськогосподарських культур від шкідливих організмів.

Приймаючи до уваги погодно - кліматичні умови осінньо - зимового періоду, можна стверджувати, що всі зимуючі стадії шкідників та хвороб перезимували добре, тож в 2017 році слід чекати їх високої шкодочинності.

Усі роботи з пестицидами повинні проводитись з дотриманням санітарних вимог та техніки безпеки. Люди, які працюють з пестицидами, обов’язково повинні пройти медичний огляд, навчання з техніки безпеки та отримати допуски і посвідчення до роботи з пестицидами. Допущення до роботи з пестицидами людей, які не мають допуску, є порушенням ЗУ «Про захист рослин» ст.18, ст.21.
Відповідальність за до-тримання техніки безпеки та охорону праці при роботі з пестицидами покладається на керівників господарств і організацій, які виконують їх. У підприємствах наказом повинна бути призначена людина, відповідальна за проведення робіт по хімічному захисту рослин.

Лише у серпні минулого року в парку нашого мальовничого селища було встановлено тренажерний майданчик під відкритим небом. Його можуть відвідувати всі бажаючі – і діти, і молодь, і батьки з малюками, і пенсіонери. Теплої пори року щодня можна було спостерігати, як дівчата та жінки, займаючись на тренажерах, вдосконалювали свою фігуру, а юнаки «будували» гарну статуру та зміцнювали м’язи.

Велика вдячність районному керівництву та Володимиру Григоровичу Деркачу за такий гарний подарунок мешканцям селища.

Та як же прикро, коли бачимо, що у новеньких тренажерів уже почали зникати комплектуючі деталі та легкозйомні елементи. Просто цікаво: невже комусь у домашньому побуті справді такі вже необхідні були гумові ручки від тренажерів, що їх чомусь поздирали? Соромно, дорогі земляки. Не піддається жодному логічному поясненню той факт, що для нас, петрівчан, був зроблений такий щедрий подарунок, а ми самі ж його й знищуємо!

Хочеться звернутися до наших громадян з проханням берегти те, що будується для нас та наших дітей. Адже своїм прикладом ми навчаємо їх жити в цивілізованому суспільстві і зберігати та передавати наступним поколінням те, що було створено для нас!

Олена Приходкова.

Найкраще середовище для життя й розвитку дитини – сім’я. Якби це було можливо, то кожна дитина зростала б в сімейному оточенні, в атмосфері любові, бо лише так повною мірою забезпечуються її потреби, створюються оптимальні умови для гармонійного розвитку, успішної соціалізації.

Кожна дитина має право на виховання в сімейному оточенні незалежно від того, чи може її біологічна родина забезпечити нормальні умови життя та виховання, чи батьки неналежним чином виконують свої обов’язки. Щодо дітей, які за певних життєвих обставин залишились без батьківського піклування, то обов’язок забезпечення їхнього розвитку й виховання бере на себе держава шляхом створення прийомних сімей.

Про всі аспекти влаштування дітей до прийомних сімей ми спілкуємося з директором районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Оксаною Стулій.

(Початок у № 15)

Ще Л. Бердяєв назвав Леніна “гением бранной речи”. Відомі його примітки на полях статті Р. Люксембург , як то: “идиотка”, “дура”, “чокнутая”. Був Ілліч і абсолютним безбожником, але агіткою є нав’язана думка про нього, як повністю ігноруючого спиртне. Вже побачили світ документи щодо грандіозних банкетів, які Ленін влаштовував у Кремлі в умовах масового голоду. А покинути пити вимушений був аж у 21-му, коли заявили про себе перші симптоми хвороби, яка вже 22-го зробила Леніна напівовочем. Його заповіти писалися іншими, в основному Троцьким, який був найбільше наближеним до Крупської.

Багато міфів існувало, та й зараз не без цього, навколо хвороби, смерті і подальшого ритуального поклоніння Леніну.

Щодо причин хвороби, яка у 22-му призвела до втрати пам’яті й мови, то довгий час Ілліча лікували від сифілісу. В сім’ї не було дітей в силу безплідності Крупської (однопартійці жартували, що Ленін одружився з Крупською заради її каліграфічного почерку). Та вождь мав п’ятирічний роман з Інесою Арманд, і саме з нестабільною в інтимності коханкою й пов’язують сифілісну історію. Але за часів Брежнєва була проведена високофахова перевірка цього діагнозу, з вивченням збережених ленінських мізків. Внаслідок неї дослідники дійшли висновку про відсутність такої “слизької” теми в причинах смерті.

Лункі скелі

У Франції, в Бретані, є скелі Гільдо, що звучать. Найбільший дзвінкий камінь завдовжки 6,5 м та 7 м в обхваті, його вага близько 75 тисяч кг. Коли вдарити по ньому, він видає звук, подібний луні великого дзвону. Два камені, що сусідять з ним, також звучать, але не так гучно. Цікаво, що на узбережжі Бретані чимало по-дібних лунких скель.

Рибалки уже швидко вгадують, яка скеля звучатиме, а яка ні, та коли піде звук. Скелі, що співають, за кольором сіро-сріблясті, «німі» ж темно-сірі. В останніх набагато менше залаза, тому вони й «мовчазні»… мов камені.

5 цікавих фактів про макарони

Милу, любу матусю, бабусю ЛІДІЮ ЮХИМІВНУ БІЛУ.

Роки відлітають птахами у вирій,
В далекі краї - за обрій летять.
А тобі, люба, на ниві життєвій
Сьогодні уже вісімдесят!
Низько вклоняємось тобі, мамо, бабусю.
Міцного здоров’я з роси і води.
Нехай твої добрії руки
Любов і тепло нам приносять завжди.
Нехай стане реальним усе те,
Що мрією і сном здавалось.
Щоб щастя прикрасило твій дім.
А серце радістю налилось.
Нехай життя буде чудовим
Як та казка, ніжна, щаслива, легка і прекрасна!

З любов’ю донька Віта, зять Іван, онуки Яночка і Діма, Максим і Женя, правнуки Єrop і Ваня.

Спортивні новини

Саме такого висновку дійшли представники команд Прем’єр-ліги, тож, за домовленістю з президентом клубу «Інгулець» Олександром Поворознюком, чиїми коштами і зусиллями було зведено цю чудову спортивну арену, тепер у Володимирівці деякі офіційні матчі проводитимуть футболісти дублюючого складу кропивницької «Зірки» (U-21). Зокрема, минулої суботи кропивничани приймали на газоні стадіону ім.. О.Поворознюка дублерів дніпровського «Дніпра». На жаль, представники нашого обласного центру поступилися гостям з рахунком 0:2, щоправда, не без допомоги арбітра, який вирішив, що останні 25 хвилин матчу одинадцятьом дніпровцям вистачить опору дев’яти гравців «Зірки», вилучивши одного за одним двох її футболістів.

А вже 10 березня до Володимирівки для гри з кропивничанами завітають дублери київського «Динамо». Погодьтеся: подія для колись занепалого і, здавалося, вже зовсім безперспективного села – просто фантастична. І, напевне, це ще далеко не останній сюрприз, якою потішить своїх земляків Олександр Григорович, за що петрівчани, і, передусім, футбольні уболівальники йому щиро вдячні.

Володимир Кіфенко.

Назви сімейних зв’язків, або хто з родичів ким доводиться.

Чоловік — чоловік по відношенню до жінки, з якою він одружився.

Дружина — жінка по відношенню до чоловіка, з яким вона одружилась.

Свекор — батько чоловіка.

Свекруха — мати чоловіка.

Тесть — батько дружини.

Теща — мати дружини.