Репортаж з районного свята Масляної

У той час, коли зима ще змагається за свої права, не бажаючи передавати естафету весні, коли люди святкують Масляну і Колодія, погода нерідко дарує всілякі сюрпризи. Недаремно ж ці свята майже збігаються в часі зі Стрітенням.

Так сталося і минулої суботи. Хоча небо було вкрите похмурими хмарами, з яких летів доволі густий сніг, це не завадило проведенню свята. На нього прибули делегації територіальних громад району, а також підприємств та установ райцентру, які розгорнули свої презентаційні намети, в повітрі апетитно запахло млинцями, варениками і кашею, далеко навкруги лунала весела музика. Загальновідомо, що оптимістам живеться легше і веселіше, вони в кожній ситуації вміють знаходити позитивні моменти. А масові розважальні заходи і свята додають оптимізму кожному, хто бере в них участь. Та й зовсім не гріх після напруженої праці відпочити і повеселитися. Тож гарному настрою не завадило те, що розпочинати захід довелося під парасольками.

Дивним чином в сценарії свята переплелися мотиви Масляної і Колодія, корені якого сягають древніх часів язичництва. Відголосок поганських вірувань в духів та богів, які населяють навколишній світ, втілився у піснях-веснянках, з віночком яких виступив хоровий колектив Петрівської ДМШ. Відголосок древньої віри українців чувся і у словах ведучої свята Масляної:
-Шановні добродії! Із щирістю нашої петрівської гостини, із свіжим подихом весни, зі співом пташиним, із сонцем Ярилом, із колесом достатку ясним – всіх вітаю зі святом запашним!

Привітали учасників і голова райдержадміністрації Сергій Завалій та голова районної ради Тамара Сакара, побажавши всіляких гараздів, а головне – гарного настрою.

Центральним дійством свята був виступ художнього колективу Олександрівського сільського клубу з театралізованим обрядом Колодія. Після цього учасники свята переглянули велику концертну програму за участі кращих самодіяльних колективів і окремих виконавців району, нагородивши їх щирими оплесками. У концерті взяли участь вокальний колектив «Фієста» Новостародубського СБК, солістки Петрівського РБК Юлія Рева і Юлія Біла, дует «Два куми» Олександрівського СК, солісти Володимирівського СБК Юлія Дерев’янко, Юлія Гілевічус та Ірина Бурмак, народний аматорський колектив «Джерело» Олександрівського СК, народний аматорський колектив «Тополя» Володимирівського СБК, тріо «Козаченьки» Луганського СБК, вокальний гурт «Камертон» Новостародубського СБК.

У програмі свята були конкурси на кращу тещу ра-йону, «Петрівська смакота», спортивна програма «Козацькі забави», дитяча розважальна програма «В колі друзів», інші цікаві моменти. Переможці всіх конкурсів отримали призи, а завершилося свято перемогою Весни – символічним спаленням опудала Зими.

       

Анатолій Рябоконь.

На знімках: фрагменти свята, які зафіксували А.Рябоконь, О.Приходкова, В.Білоус.