(із сесії районної ради)

Чергова чотирнадцята сесія районної ради сьомого скликання, яка відбулася наприкінці минулого тижня, розпочалася з приємних процедур. Спочатку депутати привітали бурхливими оплесками свого колегу Івана Дулю, який саме в день проведення сесійного засідання відзначав день народження, а потім так само оплесками підтримали інформацію про кар’єрне зростання ще одного, точніше – однієї своєї колеги: нещодавно головою обласної державної адміністрації було підписане розпорядження про призначення заступника голови Петрівської районної державної адміністрації Тетяни Григорівни Панети першим заступником голови РДА.

А далі депутати перейшли до розгляду питань черги денної. Першим у переліку питань значився звіт про діяльність голови ра-йонної ради та про здійснення державної регуляторної політики виконавчим апаратом районної ради. Зупинятися конкретно на показниках статистики, оприлюдненої Тамарою Сакарою, не станемо, адже те, що в районі останнім часом відбувається чимало справді позитивних змін – є й так очевидною річчю, до того ж районка неодноразова розповідала про них на своїх сторінках. Разом з тим, на наш суб’єктивний погляд, з нинішнім складом районної ради справді значно легше вирішувати гострі й невідкладні питання життєдіяльності району, адже навіть попри деякі ідеологічні розходження, загалом депутати налаштовані на продуктивну і конструктивну роботу, тоді як їх попередники чимало часу і зусиль витратили на відверте політиканство, на взаємопоборювання, а то й неприховані спроби тиснути на владу, намагаючись вирішувати якісь свої, говоритимемо відверто -досить далекі від інтересів громади питання. У даному випадку, здається, і скорочення чисельності депутатського корпусу відіграло свою позитивну роль. Принаймні в депутатському корпусі стало явно менше так званих тіньових груп впливу, які, на жаль, у раді попереднього скликання так і не зуміли дійти консенсусу в стосунках одна з одною, а відтак їх діяльність надовго запам’ятається хіба що постійними демаршами, спробами блокувати роботу сесії, намаганням вирішувати свої відверто меркантильні забаганки.

Що ж, демократія має як позитивні, так і відверто ризиковані, непередбачувані сторони. Однак втішно, що поступово ми таки вчимося успішно користуватися її можливостями. Нехай і не одразу так, як би цього хотілося, і все ж, з огляду на функціональну спроможність нинішнього складу районної ради, маємо визнати, що цього разу, обираючи своїх делегатів до районного парламенту, ми припустилися уже значно менше помилок.

Наступними питаннями розгляду сесії стали зміни та доповнення до районної програми забезпечення безпеки дорожнього руху та звіт про виконання бюджетної програми районного фонду охорони навколишнього природного середовища на 2016 рік. Інформувала з цих двох питань начальник відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Світлана Заєць. Після того, як депутати підтримали зміни та доповнення та прийняли інформацію про звіт до відома, Світлана Вікторівна представила основні тези вже нової програми районного фонду охорони навколишнього природного середовища на 2017 рік. Оскільки детально положення програми були розглянуті на засіданні профільної комісії, то депутати, за рекомендацією колег, прийняли її без обговорення.

Так само, без обговорення, внаслідок роз-гляду профільної комісії були прийняті до відома районна програма соці-альної підтримки учасників АТО і членів їх сімей, сімей загиблих учасників АТО та вшанування пам’яті загиблих на 2015-2016 роки, а також звіт про виконання районної програми соціального захисту малозабезпечених верств населення району на 2016 рік, які представила начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Валентина Сибіра.

Цілий блок економічних питань виніс на розгляд сесійної зали начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації Геннадій Горбанець. Серед них, зокрема: звіт про виконання програми фінансової підтримки комунальних підприємств, що є об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ Петрівського району на 2014-2016 роки, та представлення програми фінансової підтримки комунальних підприємств та закладів на 2017-2020 роки; звіт про виконання програми енергоефективності Петрівського ра-йону на 2014-2016 роки та представлення програми енергоефективності та енергозбереження на 2017-2020 роки; затвердження переліку об’єктів та майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ району, що пропонуються на приватизацію у 2017 році та ряд інших.

Сесією було розглянуто ще кілька питань, одне з яких також не обійдемо увагою: це створення нової комунальної установи «Петрівський районний сервісний центр по обслуговуванню закладів освіти» Петрівської ра-йонної ради Кірово-градської області. Як зазначив начальник відділу освіти райдерж-адміністрації Григорій Москалець, до переліку функцій і повноважень новоствореної установи відійде значна частина тих, що їх раніше здійснював відділ освіти. Тепер же за відділом освіти залишиться лише контролююча функція, тоді як усі необхідні для повноцінного забезпечення навчального процесу дії виконуватиме орган, підпорядкований територіальній громаді (в особі Петрівської ра-йонної ради, яка і стане його засновником та представлятиме в його діяльності спільні інтереси територіальних громад сіл і селищ Петрівського району).

І, безумовно, важливим, хоча й таким, що носить уже цілком формально технічний характер, з огляду на відповідну урядову постанову, стало питання підвищення тарифних розрядів педагогічним працівникам закладів та установ освіти. Воно стосується оплати праці працівників саме тих установ, що фінансуються з місцевих бюджетів. Про це та про ряд змін і доповнень до рішення районної ради від 22 грудня 2016 року № 225 «Про районний бюджет на 2017-й рік розповіла начальник фінуправління райдержадміністрації Галина Овдій.

Сесією було розгляну також ряд інших питань.

Володимир Кіфенко.

На знімках: президія сесії; депутати та запрошені учасники сесійного засідання за роботою.