Одним із основних питань під час проведення комплексу весняно- польових робіт є захист сільськогосподарських культур від шкідливих організмів.

Приймаючи до уваги погодно - кліматичні умови осінньо - зимового періоду, можна стверджувати, що всі зимуючі стадії шкідників та хвороб перезимували добре, тож в 2017 році слід чекати їх високої шкодочинності.

Усі роботи з пестицидами повинні проводитись з дотриманням санітарних вимог та техніки безпеки. Люди, які працюють з пестицидами, обов’язково повинні пройти медичний огляд, навчання з техніки безпеки та отримати допуски і посвідчення до роботи з пестицидами. Допущення до роботи з пестицидами людей, які не мають допуску, є порушенням ЗУ «Про захист рослин» ст.18, ст.21.
Відповідальність за до-тримання техніки безпеки та охорону праці при роботі з пестицидами покладається на керівників господарств і організацій, які виконують їх. У підприємствах наказом повинна бути призначена людина, відповідальна за проведення робіт по хімічному захисту рослин.

Тривалість робочого дня при роботі з високотоксичними пестицидами – 4 години, з іншими – 6 годин.

Підприємство, яке відповідає за проведення робіт, забезпечує всіх осіб, які працюють з пестицидами, засобами індивідуального захисту та аптечками, необхідними для надання першої долікарняної допомоги при отруєнні.

Хімічна обробка посівів та інших об’єктів повинна проводитися тільки після попереднього обстеження посівів с/г культур спеціалістом із захисту рослин та встановлення доцільності проведення хімічної обробки.

Санітарно – захисна зона між оброблюваним об’є-ктом та житловими приміщеннями повинна бути при наземному обприскуванні не менше 300 метрів, при авіаційному – 1000 метрів. Забороняється також авіаобприскування рослин в радіусі менше 1 км від населених пунктів і тваринницьких ферм, а також в радіусі 2 км від водоймищ рибогосподарського використання.

Для хімічного захисту рослин повинні застосовуватись тільки ті пестициди, які зареєстровані та дозволені «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Всі хімічні обробки посівів, багаторічних насаджень та сільськогосподарських угідь обов’язково повинні реєструватись в шнуровій книзі застосування отрутохімікатів.

З метою попередження отруєнь пестицидами, згідно санітарних правил ДСанПіН 8.8.1.2.001-98 розділ 6. п.6.1. пп 6.1.7. попередньо, але не менш ніж за 2 доби перед початком проведення кожної, зокрема хімічної обробки, адміністрація господарств сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів, а також бджолярів про місця, строки і методи застосування пестицидів.

Відповідно до ст. 15 того ж Закону фізичні та юридичні особи розміщують пасіки на земельних ділянках, які належать їм на правах власності або користування, відповідно до ветеринарно-санітарних правил. Розміщення пасік на земельних ділянках інших власників або користувачів здійснюється за їх згодою.

Забороняється проводити хімічні обробки садів та с/г культур при наявності в них квітучих рослин.

Всі роботи з пестицидами слід проводити в ранкові і вечірні години. В похмурі і прохолодні дні допускається, як виняток, проведення їх в денні години.

Контроль за дотриманням встановлених регламентів та правил зберігання, транспортування та застосування пестицидів покладається на ГУ Держ-продспоживслужби в Кіровоградській області.

УПРАВЛІННЯ ФІТОСАНІТАРНОЇ БЕЗПЕКИ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В КІРОВОГРАДСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Контактні телефони: 0673773186.