Найкраще середовище для життя й розвитку дитини – сім’я. Якби це було можливо, то кожна дитина зростала б в сімейному оточенні, в атмосфері любові, бо лише так повною мірою забезпечуються її потреби, створюються оптимальні умови для гармонійного розвитку, успішної соціалізації.

Кожна дитина має право на виховання в сімейному оточенні незалежно від того, чи може її біологічна родина забезпечити нормальні умови життя та виховання, чи батьки неналежним чином виконують свої обов’язки. Щодо дітей, які за певних життєвих обставин залишились без батьківського піклування, то обов’язок забезпечення їхнього розвитку й виховання бере на себе держава шляхом створення прийомних сімей.

Про всі аспекти влаштування дітей до прийомних сімей ми спілкуємося з директором районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Оксаною Стулій.

- Оксано Анатоліївно, поясніть, будь - ласка, що таке прийомна сім’я?

-Прийомна сім’я- сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно, за плату, взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Діти, уражені ВІЛ-інфекцією, можуть влаштовуватися для виховання та спільного проживання у прийомній сім’ї за наявності відповідних висновків органів опіки та піклування і закладів охорони здоров’я, а їх загальна кількість не повинна перевищувати чотирьох осіб.

- Кого слід вважати прийомними батьками?

-Прийомні батьки - подружжя або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, котрі взяли на виховання та спільне проживання дітей-сиріт чи дітей, позбавлених батьківського піклування.

- А, чи враховується вік батьків під час влаштування дітей в родину?

-Влаштування дітей у прийомну сім’ю проводиться з урахуванням віку прийомних батьків та дітей, щоб на час досягнення обома прийомними батьками пенсійного віку всі прийомні діти досягли віку вибуття з прийомної сім’ї. У разі досягнення пенсійного віку одним з прийомних батьків - час перебування дітей визначається за віком молодшого з батьків. В окремих випадках, за згодою сторін, прийомна сім’я може функціонувати і після досягнення прийомними батьками пенсійного віку, але не більше ніж протягом п’яти років.

- Оксано Анатоліївно, які документи необхідні для створення прийомної сім’ї?

-Кандидати у прийомні батьки подають до органу, який утворює прийомну сім’ю, такі документи:
заяву кандидатів у прийомні батьки про утворення прийомної сім’ї із зазначенням інформації про наявність або відсутність кредитних зобов’язань;
копії паспортів кандидатів у прийомні батьки;
довідка про склад сім’ї (форма N 3);
копію свідоцтва про шлюб;
довідку (висновки) про стан здоров’я кандидатів у прийомні батьки та членів сім’ї, які проживають разом з ними (довідку про відсутність хронічних захворювань, обстеження (сертифікати) від нарколога, венеролога, психіатра);
довідку про доходи потенційної прийомної сім’ї за останні шість місяців або довідку про подану декларацію про майновий стан і доходи;
довідку про наявність/відсутність виконавчого провадження стосовно боргових зобов’язань;
довідку про відсутність судимості;
довідку про проходження навчання кандидатів у прийомні батьки і рекомендацію обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді щодо включення їх у банк даних про сім’ї потенційних усиновителів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів;
письмову згоду всіх повнолітніх членів сім’ї, які проживають разом з кандидатами у прийомні батьки, на утворення прийомної сім’ї, засвідчену нотаріально;
документи про наявність житла;

Кандидатури у прийомні батьки та кандидатури дітей, які передаються на виховання, погоджуються з органами опіки та піклування.

- А що означає термін «соціальне супроводження», який зустрічається під час влаштування дітей в прийомну родину?

- Соціальне супроводження прийомних сімей здійснюється центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, що передбачає надання соціальних послуг, спрямованих на створення належних умов функціонування прийомної сім’ї.

Соціальне супроводження прийомної сім’ї здійснюється постійно.

Для здійснення соціального супроводження за прийомною сім’єю закріплюється соціальний працівник центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, який пройшов спеціальну підготовку за програмою, затвердженою наказом Мінсоцполітики. Соціальний працівник проходить навчання не рідше ніж один раз на п’ять років.

У разі відсутності за місцем проживання прийомної сім’ї центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, соціальне супроводження здійснює міський або обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

- Розкажіть, хто проводить навчання для прийомних батьків?

Обласні центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді із залученням спеціалістів з питань психології, педагогіки, медицини тощо періодично, але не рідше ніж раз на два роки, організовують навчання для прийомних батьків з метою підвищення їх виховного потенціалу. Курс підготовки проводиться за програмою, затвердженою наказом Мінсоцполітики.

- Яким чином здійснюється матеріальне забезпечення прийомних сімей?

-Розмір щомісячної державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку.

Одному з прийомних батьків виплачується грошове забезпечення.

Порядок призначення і виплати грошового забезпечення визначається Кабінетом Міністрів України.

Якщо вас зацікавила інформація щодо створення прийомної сім”ї звертайтеся за адресою: смт. Петрове, вулиця Центральна, 38 за телефоном 9-72-63.

Спілкувалася Любов Узлова, психолог РЦСССДМ.