такий зовнішній вигляд будівлі дитячої обласної лікарні став ще однією з окрас обласного центруУ Кропивницькому триває системна реконструкція дитячої обласної лікарні

На минулому тижні в дитячій обласній лікарні в м. Кропивницькому відбувся прес-тур для журналістів ЗМІ Кіровоградщини з метою представити громадськості та звітувати про хід масштабної реконструкції головного дитячого лікувального закладу області, що був здійснений впродовж 2015-2016 років.

Реконструкція ця, як відомо, відбувається на виконання ініційованого головою облдержадміністрації Сергієм Кузьменком проекту розвитку дитячої медицини «Здоров’я наших дітей». Така масштабна реконструкція в даному закладі відбувається вперше за понад 30 років, і бюджетні витрати на її здійснення обґрунтовуються і розглядаються як інвестиції в здоров’я наших дітей, а значить - в майбутнє усієї нашої країни.

Голова районної державної адміністрації Сергій Завалій, голова районної ради Тамара СакараГолова районної державної адміністрації Сергій Завалій, голова районної ради Тамара Сакара, заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета та начальник відділу освіти райдержадміністрації Григорій Москалець днями побували в Луганській ЗШ І-ІІІ ступенів, де відбувся урочистий захід з нагоди завершення енергозберігаючого проекту по заміні вікон та дверей в приміщенні навчального закладу.
Гостей на порозі школи зустріли хлібом-сіллю, а в фойє їх вже чекали схвильовані і веселі школярі. Захід пройшов цікаво та дотепно, з використанням елементів флеш-мобу. Педагоги та працівники школи, учні висловили щиру подяку за те, що віднині в приміщенні тепло і затишно.
Тепер вікна в нас надійні -
Будемо вчитись на «відмінно»!

Правила, задачі, що влітають в вуха,
Протягом не витягне -
Щось таке у мозку може і зависне,– жартували діти. А ще вони співали, танцювали, дарували гостям квіти.

зустріч військових з волонтерами нашого районуНапередодні Дня захисника України та свята Українського козацтва в районі побував комбат 17 окремого мотопіхотного батальйону територіальної оборони, полковник Олександр Щербина.
В щільному графіку перебування на Петрівщині командир знайшов час для короткого спілкування з місцевими ЗМІ.
-Олександре Олександровичу, розкажіть, будь ласка, про вашу співпрацю з Петрівським районом.
-У нашому 17 батальйоні з Петрівського району служило 20 чоловік. На даний момент на службі знаходиться 5 воїнів: двоє - з першої хвилі мобілізації, троє - з четвертої. Троє були нагороджені орденами «За мужність» третього ступеня, один нагороджений медаллю «Захисник Вітчизни».
Петрівський район славиться тим, що хлопці, які воювали, завжди трималися пліч-о-пліч і були дуже дружними.

Понад двісті спортсменів у складі восьми команд брали участь у фінальних спортивних іграх серед усіх верств сільського населення, проведених у середині жовтня Кіровоградською обласною організацією Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос» АПК України на гостинній землі смт Олександрівки.
Вони виборювали першість у легкоатлетичній естафеті, конкурсі спортивних родин, захоплюючих і напружених змаганнях з волейболу, армспорту та перетягування канату.

Іван Кіндратович ЦаренкОкупація і неволя - гіркий відбиток в пам’яті на все життя

Спогади жителя Нового Стародуба Івана Кіндратовича Царенка

Народився Іван Кіндратович у Новому Стародубі 17.06.1926 року в сім’ї колгоспників. Батько, Царенко Кіндрат Ілліч - працював комірником, а мати, Анастасія Федорівна - дояркою.
- Коли мені було 6 років, батька забрала міліція, а потім його засудили на 12 років за невиконання плану. То були страшні часи Голодомору. Так і розпочалися мої нелегкі роки без батьківського плеча. Навчався у школі, допомагав пасти корів. Потім мати привела у хату приймака, у якого ще на плечах сиділо двоє таких як я. Та так і жили.
З початком війни і окупацією села доводилося, як раніше, пасти худобу, доїти корів, збирати картоплю німцям, орати кіньми землю. Вони спочатку не звертали на мене уваги, я був невисоким, худорлявим хлопчиною, що й ледве десять років даси. Бувало, як прийде поліцай з німцем до двору, мати мене дерев’яним коритом накриє, німець покричить «kinder, kinder», а я заховався, німець походить біля хати, та й іде в інший двір.
Проте як не ховався, та все ж таки староста мене побачив вдома, і 28 серпня 1943 року віддав повідомлення, що мені потрібно пройти комісію в Петровому. Знав вже, куди везтимуть, бо по селу ходили чутки, що відвозять до Німеччини. Тож з хлопцями, які теж збиралися їхати, задумали по дорозі, десь поблизу Олександрівки, повтікати з підводи. Але сподівання виявилися марними: тільки виїхали за село, як побачили, що біля кожного повороту, через кожні 70-100 метрів стоїть поліцай, і так аж до самого Петрового.

монтаж радіощоглиЗ серпня місяця припинило мовлення районне радіо. До редакції газети, до її кореспондентів звертаються жителі району з запитанням: «Чому в Петровому мовчить радіо?».
Тож чому в Петровому мовчить радіо? Це питання ми переадресували в.о. головного редактора Радіо «Голос Петрівщини», членові Національної спілки журналістів України - О.Догі. Ось що він розповів.
Початок 90-х років минулого століття ознаменувався подією світового масштабу – розвалом «радянської імперії». З розвалом Радянського Союзу розвалився і винахід імперської політики - мережа проводового мовлення. Певне, більшість із нас ще пам”ятають, як в кожній оселі, впродовж майже століття, тихенько собі жебоніло радіо, найдоступніший та найбільш поширений свого часу засіб масової інформації.
Сьогодні на зміну йому приходить ефірне мовлення: долаючи перепони та труднощі, Українське радіо поступово повертається до своїх шанувальників в ефірному форматі.

відвідали ветеранів селища Петрового, вручили їм квіти та продуктові набориДень визволення України від фашистських загарбників -  свято,  яке  відзначається  в  Україні   щорічно 28 жовтня, в день остаточного вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України.

Ця страшна війна залишила слід у житті, практично, кожної української родини. 21 жовтня 1943 року війська Другого Українського фронту визволили від німецько-фашистських загарбників Петрове – перший районний центр Кіровоградщини, двома днями раніше (19 жовтня) – село Зелене.
Жорстокі бої за кожен населений пункт на землях Петрівщини тривали до 6 березня 1944 року. За визволення району загинуло близько 10306 воїнів.
Про це ми і наші нащадки маємо завжди пам’ятати і шанувати тих небагатьох ветеранів, яких залишилося в районі лише 15, оточувати їх турботою і увагою. Для них це багато вартує, а для нас - це маленька плата ветеранам за подарований мир і спокій.

Перше коло наближається до фінішу

Минулий футбольний уїк-енд для петрівських уболівальників видався вже не таким розпачливим, як в попередньому турі, щоправда, програму максимум, тобто завоювати такі жадані три очки, які б нам було бажано  привезти із Сум – виконати не вдалося. Втім, очко, здобуте у виїзному поєдинку з командою, що перебуває в турнірній таблиці  на три рядки вище від «Інгульця», все ж можна вважати задовільним результатом. Хоча відчуття розчарування до певної міри знову ж таки присутнє, адже, виходячи з перебігу гри, в якій, не дивлячись на рідні для ФК «Суми» стіни, більшу частину часу беззаперечно до-мінували гравці «Інгульця», рахунок  мав би бути на нашу користь. Однак, переграючи суперника майже за всіма компонентами футбольного мистецтва, ми знову не реалізуємо цю свою перевагу в конкретний результат. Уже на перших хвилинах гри відзначитися у воротах господарів мав Келвін Нвамора. Однак, перекидаючи навісним ударом головою голкіпера сумчан, що не надто вдало вийшов на перехоплення, наш нападник перекинув і поперечину воріт, тож м’яч влучив у сітку, але впавши на неї згори. До середини першого тайму «Інгулець» ще кілька разів небезпечно атакував, але, як це, на жаль, нерідко стало траплятися з нашою командою, несподівано пропустив гол у власні ворота: ледь не в першій атаці сумчан в лінії оборони «Інгульця» знову з’явилися прикрі провали, що дозволило господарям вивести на ударну позицію Івана Брікнера. Удар останнього за точністю і потужністю виявився бездоганним, тож дорікнути Єгору Поповичу (саме він цього дня захищав ворота «Інгульця») в пропущеному м’ячі, мабуть, навряд чи хто зважиться. На щастя, наші футболісти зуміли досить швидко відігратися: вже за півтори хвилини позиційна атака «Інгульця» увінчалася успіхом: потужним ударом в нижній кут воріт Семен Даценко змусив капітулювати голкіпера сумчан, який, до того ж, і не бачив момента удару, адже був закритий власними захисниками, тож зреагувати на удар просто не зміг.

проведено захід до Дня визволення України від фашистських загарбників28 жовтня 2016 року працівниками Петрівського РВ КВІ УДПтС України в Кіровоградській області, за участю підоблікових осіб, проведено захід до Дня визволення України від фашистських загарбників з метою уславлення воїнів-переможців, ушанування пам’яті мільйонів полеглих за визволення української землі, людей, які загинули на окупованій території, у концтаборах, на фашистській каторзі.
Друга світова війна принесла з собою таку безліч трагедій, віроломства і зруйнованих доль, що до цих пір все людство із сумом і гіркотою згадує про ті далекі події, які торкнулися, практично, всіх на нашій спільній землі. Є суд історії. Вже майже досконально вивчені всі масштаби цієї згубної війни. Її причини, її наслідки. Перемога. Це була перемога зі сльозами на очах. Це були сльози радості і одночасно сльози горя. Це не можна описати простими словами. Не можна висловити те, що відчували наші батьки і діди, матері і бабусі, на очах яких відбувався весь жах однієї з найкривавіших воєн на нашій планеті.
За підрахунками істориків, у ході воєнних дій на території України загинуло близько трьох мільйонів радянських воїнів, понад два мільйони українців було вивезено для примусової праці до Німеччини під час окупації.