монтаж радіощоглиЗ серпня місяця припинило мовлення районне радіо. До редакції газети, до її кореспондентів звертаються жителі району з запитанням: «Чому в Петровому мовчить радіо?».
Тож чому в Петровому мовчить радіо? Це питання ми переадресували в.о. головного редактора Радіо «Голос Петрівщини», членові Національної спілки журналістів України - О.Догі. Ось що він розповів.
Початок 90-х років минулого століття ознаменувався подією світового масштабу – розвалом «радянської імперії». З розвалом Радянського Союзу розвалився і винахід імперської політики - мережа проводового мовлення. Певне, більшість із нас ще пам”ятають, як в кожній оселі, впродовж майже століття, тихенько собі жебоніло радіо, найдоступніший та найбільш поширений свого часу засіб масової інформації.
Сьогодні на зміну йому приходить ефірне мовлення: долаючи перепони та труднощі, Українське радіо поступово повертається до своїх шанувальників в ефірному форматі.

«Укрчастотнагляд» розпочав прорахунок частот для окремих областей та районів, Нацрада з питань телебачення та радіомовлення, відповідно до ЗУ «Про телебачення та радіомовлення», на певних умовах виставляє частоти на конкурс.
У червні 2012 року була прорахована частота 105,5Мгц і для нашого Петрівського району.
З цього моменту і розпочалася історія ефірного мовлення в районі, складна і непроста, як і історія усієї нашої держави.
Об’єм робіт, що його потрібно було виконати - надзвичайно великий і фінансово затратний, тож, відповідно до розпорядження голови райдержадміністрації від 25.04.2013р. №159-р/10-гр «Про організацію роботи по створенню студійного комплексу та перехід на FM-мовлення КП «Редакція газети та радіомовлення Петрівського району», сім територіальних громад району надали субвенцію районному бюджету на придбання антенно-фідерного обладнання та передавача.
невдовзі радіосигнал поширюватиметься у найвіддаленіші куточки ПетрівщиниЗа рахунок спонсорських коштів сільгосппідприємств району - СФГ «СВС» (керівник - В.Деркач), СФГ «Сім Вітрів» (керівник - І.Великий), ТОВ «Верес» (керівник - В.Осовський), ТОВ «Малинівське» (керівник - В.Мірошніченко), ТОВ «Агрофірма «Маяк» (керівник - В.Кузнєцов) була придбана каналоформуюча апаратура.
А в Києві в цей час вирував Майдан, на який прибувало все більше і більше людей з усієї України. Відбулася Революція Гідності, затим - анексія Криму, розпочалася неоголошена війна Росії на Донбасі. Складне сьогодення внесло свої корективи в організацію роботи по переходу радіо на ефірне мовлення. Та роботи не припинялись: в липні 2014 року було отримано Дозвіл на використання радіочастотного ресурсу держави, інші регуляторно-дозвільні документи щодо роботи редакції радіо в правовому полі, довелося працювати не тільки над розширенням інформаційного простору, а й над його захистом.
Та найголовніше - була придбана частина апаратури для виробництва власного інформаційного продукту. Щоб це стало можливим, ми отримали безповоротну фінансову допомогу від генерального директора ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська», депутата районної ради Олександра Поворознюка, Чечеліївської та Новостародубської сільських рад (голови сільських рад - Сергій Дяченко та Віктор Заїка), сільгосппідприємця Катерини Миколаївни Галуган. Завдячуючи цьому, з’явились повноформатні передачі та програми: «Щоденник волонтера», «Монологи», репортажі з значимих подій в житті району, музична програма «Таланти Петрівського краю», духовна програма «Азбука православ’я», «Школа для батьків» та інші.
Головною перешкодою для повноцінної роботи редакції радіо весь цей час було не скільки непристосоване приміщення студії, стільки віддаленість на кілька кілометрів від ретранслятора, двічі на день потрібно було будь-якої пори року, відповідно до сітки мовлення, доставляти запис передачі на ретранслятор. З призначенням на посаду голови Петрівської РДА Сергія Завалія та обранням головою районної ради Тамари Сакари (а саме районна рада і є засновником редакції радіо) зрушилося з місця комплексне вирішення питань щодо завершення робіт по переходу районного радіо на формат FM – мовлення. За сприяння Сергія Володимировича редакція отримала ще один комп’ютер для архівації програм та створення фонотеки.
Незважаючи на великий об’єм робіт, фінансові затрати по ремонту об’єктів соціальної сфери району, запровадження енергозберігаючих технологій та інші нагальні питання і проблеми - питання завершення робіт по переходу районного радіо на ефірне мовлення та проблеми функ-ціонування засобів масової інформації не залишилось поза увагою керівників району.
Підтримуючи бажання колективу КП «Редакція районної газети та радіомовлення Петрівського району» взяти участь в першому етапі роздержавлення друкованих ЗМІ, в березні 2016р. рішенням районної ради підприємство було реорганізоване шляхом виділення в окрему юридичну особу редакції радіо, вирішене питання щодо місця розташування апаратної та студійного комплексу. Виділено кошти на проведення цих робіт.
Було розроблено проектно-кошторисну документацію на встановлення уже власної радіощогли, проведено її експертизу, отримано інші дозвільні документи, залучені спеціалісти міст Кропивницького, Долинської, Жовтих Вод. Та на дату монтажу і демонтажу радіощогли постало питання: де знайти спеціальний кран зі стрілою не менше 35м?
Такий кран віднайшли в м. Кривий Ріг, за послуги якого потрібно було оперативно сплатити чималі кошти, щоб одночасно виконати ці роботи. На допомогу, як завжди, в складних ситуаціях, прийшов Олександр Григорович Поворознюк. Зваживши всі «за» і «проти», оцінивши важливість цього питання, оперативно перерахував кошти, а в день монтажу радіощогли особисто відстежував хід робіт.
Добрих справ, в яких у якості спонсора чи мецената взяв участь О.Поворознюк та які приносять користь всьому району - не перелічити.
З роси і води Вам і Вашій родині, шановний Олександре Григоровичу, щедрих врожаїв «Агрофірмі «П’ятихатській», влучних м’ячів у ворота супротивників ФК «Інгулець».
21 жовтня антенно-фідерне обладнання було демонтоване з телеретранслятора та встановлене на будівлі, в якій віднині буде розташовуватися студійний комплекс районного радіо, на стадії завершення переоформлення ліцензії Нацради з питань телебачення і радіомовлення. На черзі денній - ремонт студійного комплексу, тож комплексний підхід до вирішення проблеми завершення робіт з переходу на ефірне мовлення для колективу редакції радіо та радіослухачів має суттєві переваги:
- Передавальна та студійна апаратура знаходяться в одному місці, тобто трансляція власних програм йде прямо зі студії, ще одна перевага – організація інтерактивних програм (живий ефір);
- Редакція самостійно обслуговує обладнання та несе особисту відповідальність за його роботу. Переваги такої організації - очевидні.
А головне - узгоджено з Національною радою з питань телебачення і радіомовлення, Національною радіокомпанією, Петрівською районною радою умови в входження в ефір району програм УР-1, обумовлена спільна сітка мовлення.
КЗ «Редакція Петрівського районного радіо» (Радіо «Голос Петрівщини») - така сьогодні повна назва редакції ра-йонного радіо. Тож на хвилі 105,5 Радіо «Голос Петрівщини» радіослухачі нашого району незабаром знову матимуть змогу слухати новини району, області, всієї України.
Працюючи в правовому полі, маючи надійну матеріально-технічну базу, несучи відповідальність за якість трансляції та ретрансляції програм власного виробництва програм УР-1 та підтримки влади району, територіальних громад, врешті зникне запитання «Чому мовчить Петрівське радіо?».

Олександр Дога, в.о. головного редактора радіо «Голос Петрівщини».

На фото: монтаж радіощогли, з якої невдовзі радіосигнал поширюватиметься у найвіддаленіші куточки Петрівщини.