Сергій КузьменкоГолова обласної державної адміністрації в ефірі щотижневої підсумкової аналітичної програми «Погляд» каналу «Кіровоград» розповів про завдання та ідеї, над реалізацією яких працює обласна влада, про реформи, що мають бути впроваджені в життя, у тому числі і завдяки дієвій підтримці населення.

– Сергію Анатолійовичу, нещодавно Ви мали зустріч з Президентом України, під час якої обговорювалися різні теми, в тому числі й ситуація в суспільстві. Які настанови під час зустрічі цієї Ви отримали?
– Загалом йшлося про те, що маємо реалізовувати програмні завдання, визначені державою. І, звісно, з огляду на специфіку регіону, працювати над місцевими проблемами. Я інформував Главу держави про ті роботи, які ведуться на Кіровоградщині у різних галузях, зокрема щодо ремонту закладів охорони здоров’я та ремонту доріг. Також ми презентували Президенту України нашу ідею про можливість більш дієво подбати про со-ціальний захист військово-службовців, зокрема про житло для них.

Вітаємо вас з молодим загальнонаціональним святом – Днем дошкілля. Дошкільний вік – особливо важливий і відповідальний період у житті дитини, в цьому віці формується особистість і закладаються основи здоров’я.
Благополучне дитинство і подальша доля кожної дитини залежить від мудрості вихователя, його терпіння, уваги до внутрішнього світу дитини. За допомогою своїх вихователів дошкільнята пізнають секрети навколишнього світу, вчаться любити і берегти свою Батьківщину.
Тож зі святом вас, дорогі працівники дошкільних установ! Здоров’я вам, наснаги і вдячних вихованців.

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Тамара Сакара, голова районної ради

* * *

Шановні працівники галузі дошкільної освіти!

Поздоровляємо вас з Днем дошкілля!
Важко передати словами всю важливість вашої праці. Адже саме в ранньому дитячому віці формуються такі людські якості, як доброта, чесність, порядність, працьовитість, закладаються основи любові до Батьківщини і патріотизму. Ви даруєте малятам – вихованцям дошкільних навчальних закладів свою любов і тепло сердець, створюєте для них атмосферу затишку, передаєте їм основи знань, прищеплюєте навички роботи над собою, дбаєте про їхній гармонійний фізичний розвиток.
Бажаємо вам справжнього людського щастя, добробуту, здоров’я, сімейного благополуччя і щирої вдячності від свої вихованців, яку вони пронесуть через все життя.

Григорій Москалець,начальник відділу освіти райдержадміністрації,
Людмила Горбанець, голова райкому профспілки працівників освіти.

Прийміть щирі вітання з нагоди Всесвітнього дня туризму.
Вітаю з Днем туризму – святом усіх, кого ваблять близькі й далекі мандрівки, активний і змістовний відпочинок. Туризм, який останнім часом набув широкого розвитку – це ціла сфера життя, що охоплює мільйони людей, різні галузі.
Наш край із його неповторними краєвидами, відомими пам’ятками, самобутніми народними звичаями та традиціями, багатою культурною спадщиною та привітними щирими людьми має всі умови для розвитку туристичної індустрії. 
Бажаю Вам, шановні працівники туристичної сфери, міцного здоров’я, добра, щастя, завзяття, вагомих здобутків у роботі, успішних втілень у життя всіх планів і задумів.

Голова обласної ради Олександр Чорноіваненко

* * *

Шановні петрівчани, працівники туристичної сфери!

Вітаємо вас з вашим професійним святом – Всесвітнім днем туризму та Днем туризму в Україні! У сучасному світі туризм є однією з найбільш потужних та динамічних галузей економіки, адже він сам по собі сприяє і стимулює розвиток таких галузей, як транспорт, зв’язок, тор-гівля, будівництво, сільське господарство, виробництво товарів народного споживання тощо.
Щиро бажаємо вам міцного здоров’я, добра, щастя, успішного втілення в життя всіх планів та задумів і, звичайно ж, нових цікавих зустрічей і відкриттів у пізнанні навколишнього світу.

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Тамара Сакара, голова районної ради

Напевне, серед тих, кому доводиться читати нашу районку в електронному вигляді, небагато таких, хто звернув увагу, що електронна адреса сайту трохи змінилася. І це не дивно, адже візуально простежити таку різницю досить складно: раніше було ts.petrovo.net, а стало tspetrovo.net. Тобто зникла лише одна крапка, що стояла після літер ts.
Водночас, така непринципова для пересічного обивателя відмінність, насправді для тих, хто розуміється на тонкощах Інтернет-простору, є доволі суттєвою. Адже, фактично, здійснено перехід з домена третього рівня на домен другого рівня, який значно розширює технічні можливості сайту. Зокрема, однією з переваг такої зміни адреси стане значно краща індексація сайту пошуковими системами. Крім того, здійснено перехід на протокол https, при якому дані передаються в зашифрованому вигляді (це стало можливим внаслідок розширення попереднього протоколу http). Таким чином, написання повної адреси сайту зараз має наступний вигляд: https://tspetrovo.net/ 
Тепер дамо відповідь на можливе і цілком логічне запитання: чи не викличуть ці зміни якихось незручностей при користуванні сайтом? Хочемо заспокоїти: суттєвих незручностей це не завдасть, адже навіть якщо ви шукатимете в Інтернеті районку за старою адресою, ваш запит буде автоматично перенаправлено на нову адресу, так що звичайні користувачі жодних змін, практично, не відчують.
Не вдаючись до детального переліку технічних переваг нової адреси, які звичайному користувачеві будуть малозрозумілими, повідомимо лише, що, в цілому, такий перехід значно підвищує безпеку користування нашим сайтом.

Ігор Окулов, адміністратор сайту.

уже до початку зимових холодів усі основні корпуси Петрівської ЦРЛ будуть оснащені теплозберігаючими склопакетамиПротягом тривалого періоду Україна, як незалежна держава, намагається побудувати економічно ефективне, соціально захищене, політично стабільне суспільство. У колі цих завдань - охорона здоров’я, як важлива складова со-ціальної сфери держави, посідає чільне місце. Збереження і поліпшення здоров’я є одним з найважливіших пріоритетів нації, метою проведення соціально-економічних реформ. Саме стан здоров’я має стати головним критерієм доцільності й ефективності будь-якої діяльності, а благополуччя кожної людини безпосередньо залежить від стану її здоров’я, рівень якого визначає її роль у розвитку сус-пільства.
Тож недарма керівники району визначили питання галузі медицини серед пріоритетів у своїй роботі. Лише в минулому році на зміцнення і вдосконалення галузі було витрачено близько 2,8 млн. грн. У 2016 році продовжили здійснювати заходи, які забезпечать стабільну роботу закладів медицини та дадуть змогу лікарям працювати в нормальних умовах, а хворим – лікуватися.
На сьогодні завершено реконструкцію водопровідної системи головного корпусу Петрівської ЦРЛ, замінено газові опалювальні котли, відремонтовано перев’язувальний та хірургічний кабінети поліклінічного відділення ЦРЛ, придбане медичне обладнання – центрифуга, мікроскоп, фотометр, електрокардіограф.
Наразі проводиться капітальна реконструкція каналізаційної системи поліклінічного відділення (кошти сільських, селищних рад), капітальний ремонт в рентгенологічному кабінеті та ремонт цокольного приміщення головного корпусу Петрівської ЦРЛ за кошти районного бюджету.

Об’єднання сільських, селищних територіальних громад, відповідно до перспективного плану, дає можливість новоутвореній громаді отримати новий правовий статус територіальної громади з повноваженнями міст обласного значення та прямі міжбюджетні трансфертні відносини з Державним бюджетом.
Важливим стимулом до об’єднання, відповідно до перспективного плану,, є положення Бюджетного кодексу України, яким визначено склад доходів бюджетів об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із Законом та перспективним планом формування територій громад, і який значно відрізняється від складу доходів інших місцевих рад.
Закон встановлює, що держава здійснює фінансову підтримку добровільного об’єднання територіальних громад сіл, селищ шляхом надання об’єднаній територіальній громаді коштів у вигляді субвенцій на формування відповідної інфраструктури згідно з планом соціально – економічного розвитку такої територіальної громади у разі, якщо її межі повністю відповідають межам, визначеним перспективним планом формування територій громад області.
Загальний обсяг фінансової підтримки визначається законом про Державний бюджет України і розподіляється між бюджетами об’єднаних територіальних громад, пропорційно до площі об’єднаної територіальної громади та кількості сільського населення у такій територіальній громаді з рівною вагою обох цих факторів.
Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час позачергового засідання Уряду для розгляду проекту Закону про Державний бюджет представив основні макроекономічні показники бюджету на 2017 рік.
Одним з головних пріоритетів наступного року Володимир Гройсман назвав продовження децентралізації. За його словами, розмір державної підтримки у рамках Державного фонду регіонального розвитку збільшується до 9 млрд грн. З них 1 млрд грн буде спрямований на розвиток інфраструктури  об’єднаних територіальних громад.

За матеріалами Інтернет-ресурсів

ремонт комунальних дорігВислів: «Дороги – це обличчя держави», загальновідомий і дуже влучний. Аби зрозуміти, в якому стані перебуває держава, можна не аналізувати економічні показники, основи соціальної політики тощо, варто тільки подивитися на її дороги.
Можна твердити, що дороги – один із чинників, який зробив Сполучені Штати Америки тим, чим вони є сьогодні. Бо в часи Великої Депресії президент Рузвельт підняв економіку країни з допомогою двох великих програм: розвиваючи птахівництво, нагодував американців дешевим курячим м’ясом, а з допомогою програми дорожнього будівництва забезпечив роботою мільйони людей, ліквідувавши безробіття.
Про українські дороги не писав тільки лінивий. Та ми не будемо вдаватися у загальнодержавні проблеми, зупинимося на тому, що робиться задля поліпшення ситуації.
Філія «Петрівський райавтодор», виконуючи завдання облавтодору, ряд робіт виконує за межами нашого району. Впродовж січня – серпня виконано наступний обсяг робіт (у м2): автодороги Знам’янка – Луганськ – Ізварине – 1298; Глинськ – Олександрія – Петрове – 4222,5; Петрове – Червонокостянтинівка – межа Дніпропетровської області (Петрівський РАД) – 1909,5; Петрове – Червонокостянтинівка – межа Дніпропетровської області (Новгородківський РАД) – 6354,17; Малинівка – вихід на автодорогу Т-12-15 – 352,5; вул. Шкільна, Клубна в с.Йоси-півка – 608; вул.Шкільна в с.Чечеліївка – 190; вул.Сонячна, Молодіжна в с.Олександрівка – 190; капітальний ремонт автодороги Йосипівка – вихід на автодорогу т-12-10 – 1500; поточний ремонт автодороги Йосипівка – вихід на автодорогу Т-12-10 – 553,5.

заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета вручає директору ЦДЮТ Валентині Бойко сертифікат на 50 тисяч гривень для розвитку позашкільної освітиСеред соціальних інститутів виховання й розвитку підростаючого покоління особлива роль належить позашкільному навчальному вихованню. Центр дитячої та юнацької творчості є невід’ємною частиною соціуму, що сприяє реалізації індивідуальних, психофізичних і соціальних потреб особистості, розкриттю її творчого потенціалу, формуванню соціально значущих якостей. На сьогоднішній день  в ЦДЮТі працює 38 гуртків (71 група), зокрема у нашому селищі: гурток вокального співу «Соловейко» (керівник - В.В. Блоха); декоративно-ужиткового мистецтва «Барвінок», бісероплетіння «Плетінка» (керівник  - Д.О. Бранець); екологічний центр «Жайворонок» (керівник - Н.П.Тимченко); авіамодельний гурток «Юні пілоти» (керівник - О.В.Кашевєров); гурток м’якої іграшки «Капітошка», вишивання «Вишиванка» (керівник - Т.С.Добровольська); гурток виробів із шкіри «Дивосвіт» та гурток образотворчого мистецтва «Мальва» (керівник -  Н.С.Носова); математичний гурток «Інтелектуали»  (керівник - Н.С.Сидоренко), гурток комп’ютерного моделювання «Макрос» (керівник - О.Я.Царук); гурток військово-патріотичної підготовки «Джура» (керівник - В.В.Кампо), спортивний гурток (волейбол) «Сокіл» (керівник - В.М.  Палян). За всіма напрямками позашкільної освіти в районі охоплено 1199 дітей, що становить 60% від загальної кількості дітей шкільного віку.

Зараження свиней вірусом АЧС виявлено ще в 1903 р. в Південній Африці.
- Скільки часу проходить з моменту зараження тварини до прояву клінічних ознак хвороби?
Інкубаційний період може тривати від 3 до 15 діб. При гострому перебігу хвороби – 5-9 діб.
- Які клінічні ознаки є характерними для хворих на АЧС свиней?
Це надзвичайно заразна вірусна хвороба свиней усіх вікових груп, що характеризується здебільшого гострим перебігом та проявляється лихоманкою, значними крововиливами, синюшністю та змертвінням шкіри, враженнями внутрішніх органів та високою смертністю, що призводить до значних економічних збитків.

Дотримуйтесь правил риболовлі

Кіровоградрибоохорона нагадує, що для збереження та охорони популяції раків з 1 серпня по 30 вересня в Україні діє літньо-осіння заборона на вилов раків. У зазначений час відбувається період другої линьки раків.
Друга линька раків триває від кількох годин до доби. Проте період формування та зміцнення нового панцира – 1-1,5 місяця. Саме в цей час і діє заборона на вилов раків.
За порушення правил рибальства браконьєрам загрожує адміністративна відповідальність у вигляді штрафу, розмір якого коливається від 34 до 680 гривень. Крім того, за кожен екземпляр виловлених раків доведеться заплатити 25,5 гривень компенсації. Після закінчення терміну заборони на вилов раків рибалці за добу дозволяється виловити не більше 30 штук. Забороняється ловити раків у темний час доби з використанням підсвітки.

Олександр Володимирович Логвиненко, начальник відділу охорони водних біоресурсів Кіровоградрибоохорони.

котикиКішки давно вже вважаються невіддільною частиною нашого життя. Але як багато ви знаєте про них? У цій добірці ми спробуємо розкрити їх з такого боку, про який ви навіть і не підозрювали. Тож почнемо…
Що нам треба знати про котів?
*Коти, зазвичай, копають ямки лівою лапкою, кішки - правою.
*Кігті у кішок влаштовані таким чином, що вони не можуть злазити з дерева вниз головою.
*Кішки здатні виробляти до ста різноманітних звуків.
*Кішки здатні відчувати емоції, а їх мозок дуже близький до людського.
*Домашні кішки здатні розвивати швидкість до 50 км/год, але утримувати її можуть лише нетривалий час.
*Коли кішка крутиться навколо ваших ніг, вона позначає вас своїм запахом, а зовсім не лащиться, як вважає багато хто.
*Практично всі господарі домашніх кішок розмовляють зі своїми вихованцями.
*Багато вчених всерйоз вважають кішок інопланетними створіннями, оскільки їм приписуються унікальні здібності, яких немає більше ні у одної земної тварини.
*Улюбленим місцем для сну у кішок є не тепле ліжко, як вважає багато хто, а аркуш паперу, що шурхотить.

дівчина з прапором УкраїниНещодавно дослідники з Вісконсинського університету в Медісоні (США) провели цікаве дослідження, в ході якого встановили, що однією з причин прискореного статевого дозрівання і дівчат, і хлопців є калорійна їжа.
Посилаючись на статистичні дані за останні 150 років, дослідники заявили, що вік статевого дозрівання у жінок знизився на чотири роки. Таким чином, тепер менструація трапляється в 8 років, а не в 12, як це було раніше.
Щоб перевірити давно поширену в науковому світі гіпотезу про те, що калорійна їжа безпосередньо впливає на прискорене дорослішання, дослідники провели спеціальний експеримент на лабораторних макаках.
Кілька молодих макак вчені посадили на різну дієту. Одних - на збагачену калоріями, а інших - на звичайну.
Коли тварини вступили в період статевого дозрівання, у тих, хто протягом всього часу харчувався більше норми, воно зайняло від 6 до 7 місяців. У свою чергу, у тих тварин, які сиділи на звичайній дієті – від 12 до 14 місяців.
За словами дослідників, при цьому їм вдалося зафіксувати, що велика кількість калорій стимулювала збільшення гормонів соматомедину і синтез гормонів лептину, які, як відомо, відповідають за нарощування м’язів, жирову і кісткову тканини. Щоправда, прискорене статеве дозрівання не супроводжується таким же прискоренням у розвитку нервової системи. Таким чином, саме це може бути основною причиною психологічних розладів та неадекватної поведінки у жертв акселерації.

Підготувала Олена Приходкова.

Збирати гриби необхідно лише в екологічно чистій місцевості. Не збирайте пошкоджених, перестиглих чи невідомих вам грибів; не дозволяйте їх збирати і вживати дітям. Чистити, мити, готувати плоди слід у день їх збирання. Перед приготуванням гриби необхідно обов’язково відварити у підсоленій воді протягом 15 хвилин і процідити.
У випадку отруєння грибами перші ознаки недуги проявляються від двох годин до трьох діб і засвідчуються нудотою, підвищенням слиновиділення, болем у животі, проносом.
А найкраще вживати гриби лише промислового вирощування, на які є відповідний сертифікат.
Тож бережіть своє життя і здоров’я!

Володимир Малюта, начальник Петрівського РС У ДСНС у Кіровоградській області

Двостволка

Давно це було. Працював я колись у колгоспі «Дружба» художником-оформлювачем. Стоїмо удвох, з нині покійним Василем Наумовичем Штаньком, біля автобуса. Василь Наумович чекає водія. У нього - рушниця, одностволка. Зібралися їхати в банк по зарплату. Роздивляюся його рушницю. Хвалить він її: «Хороша, - каже, - і бій відмінний, але хотів би придбати двостволку. Чи не знаєш, де можна купити?» - запитує мене. «А в магазині», - раджу йому. «Немає. Одностволок багато, а двостволок - жодної».
«То яка проблема? - знічев”я вирішив пожартувати, - купіть ще одну одностволку, скрутіть їх обидві алюмінієвим дротом, і матимете двостволку». Василь Наумович робить паузу, здивовано дивиться на мене. «Чи ти дурень, чи прикидаєшся?» - ніби трішки ображено запитує мене і відходить вбік. Мені стало ніяково, що, здається, трохи невдало покепкував над старшою за віком людиною. Але, як згодом з”ясувалося, він, на щастя, на мене не образився.

Чучело

Після декількох кілометрів, пройдених по ріллі, втомившись, лежимо за Новоселівкою на траві горілиць і дивимося в небо. Тиша... Ген у вишині кружляє великий птах. «Хлопці, - просить Володя Мовчан (старший), - застрельте мені цього орла. Я хочу зробити з нього собі чучело». «Навіщо воно тобі? - запитую його. - Ось проживеш ще років 10-15, перевалить тобі за сімдесят, постарієш і сам станеш на чучело схожий». «І дійсно», - сміючись, підтримав мене Саша Бурковський. Ось так веселий жарт зберіг пернатому хижакові життя.

Мара

Заходимо у невеличкий ліс, що розтягнувся вздовж вибалку, де колись було село Снігурівка. Домовилися зійтися на старій греблі давно висохлого ставка. Через деякий час поволі сходимось. Збираємось обідати, а нашого бригадира Валерія Гончаренка все ще немає. Набираємо номер мобільного: «Де ти?», - питаємо. «Та тут я, вже іду», - відповідає. Ще досить довго чекаємо. Нарешті з’являється бригадир. «Де тебе носило?» - запитуємо у нього. «Хлопці, не повірите, але я заблукав. Абсолютно тверезий, сотні разів ходив тут, а це сам не розумію, що сталося? Ішов, ішов і вийшов з того самого кінця лісу, у який заходили. Не збагну, як так могло статися? Нехай би ніч, а то ж білий день». Посміялися ми з Валерія, покепкували, але кожен з нас десь у душі зробив для себе висновок: «А таки є на світі щось таке, чого ми, часом, не можемо збагнути. Мара та й годі».

Григорій Василів