дівчина з прапором УкраїниНещодавно дослідники з Вісконсинського університету в Медісоні (США) провели цікаве дослідження, в ході якого встановили, що однією з причин прискореного статевого дозрівання і дівчат, і хлопців є калорійна їжа.
Посилаючись на статистичні дані за останні 150 років, дослідники заявили, що вік статевого дозрівання у жінок знизився на чотири роки. Таким чином, тепер менструація трапляється в 8 років, а не в 12, як це було раніше.
Щоб перевірити давно поширену в науковому світі гіпотезу про те, що калорійна їжа безпосередньо впливає на прискорене дорослішання, дослідники провели спеціальний експеримент на лабораторних макаках.
Кілька молодих макак вчені посадили на різну дієту. Одних - на збагачену калоріями, а інших - на звичайну.
Коли тварини вступили в період статевого дозрівання, у тих, хто протягом всього часу харчувався більше норми, воно зайняло від 6 до 7 місяців. У свою чергу, у тих тварин, які сиділи на звичайній дієті – від 12 до 14 місяців.
За словами дослідників, при цьому їм вдалося зафіксувати, що велика кількість калорій стимулювала збільшення гормонів соматомедину і синтез гормонів лептину, які, як відомо, відповідають за нарощування м’язів, жирову і кісткову тканини. Щоправда, прискорене статеве дозрівання не супроводжується таким же прискоренням у розвитку нервової системи. Таким чином, саме це може бути основною причиною психологічних розладів та неадекватної поведінки у жертв акселерації.

Підготувала Олена Приходкова.