Об’єднання сільських, селищних територіальних громад, відповідно до перспективного плану, дає можливість новоутвореній громаді отримати новий правовий статус територіальної громади з повноваженнями міст обласного значення та прямі міжбюджетні трансфертні відносини з Державним бюджетом.
Важливим стимулом до об’єднання, відповідно до перспективного плану,, є положення Бюджетного кодексу України, яким визначено склад доходів бюджетів об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із Законом та перспективним планом формування територій громад, і який значно відрізняється від складу доходів інших місцевих рад.
Закон встановлює, що держава здійснює фінансову підтримку добровільного об’єднання територіальних громад сіл, селищ шляхом надання об’єднаній територіальній громаді коштів у вигляді субвенцій на формування відповідної інфраструктури згідно з планом соціально – економічного розвитку такої територіальної громади у разі, якщо її межі повністю відповідають межам, визначеним перспективним планом формування територій громад області.
Загальний обсяг фінансової підтримки визначається законом про Державний бюджет України і розподіляється між бюджетами об’єднаних територіальних громад, пропорційно до площі об’єднаної територіальної громади та кількості сільського населення у такій територіальній громаді з рівною вагою обох цих факторів.
Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час позачергового засідання Уряду для розгляду проекту Закону про Державний бюджет представив основні макроекономічні показники бюджету на 2017 рік.
Одним з головних пріоритетів наступного року Володимир Гройсман назвав продовження децентралізації. За його словами, розмір державної підтримки у рамках Державного фонду регіонального розвитку збільшується до 9 млрд грн. З них 1 млрд грн буде спрямований на розвиток інфраструктури  об’єднаних територіальних громад.

За матеріалами Інтернет-ресурсів