святий ПантелеймонУ православних храмах 9 серпня вважається днем пам’яті святого великомученика Пантелеймона-цілителя.
Пантелеймон-цілитель – захисник воїнів. Почитання святого великомученика в Православній церкві знайоме ще з ХІІ ст. Князь Ізяслав (в хрещенні - Пантелеймон) мав образ великомученика на своєму шоломі. Заступництвом святого він залишився живим у війну 1151р. З іс-торії відомо, що в день пам’яті святого війська Русі не раз одержували перемоги над ворогом (1714 р., 1780р. з шведами на морі).
Народився великомученик і цілитель Пантелеймон в м. Никодимії в сім’ї знатного язичника Євсторія і назвали батьки новонародженного Пантелеоном. Мати малюка була християнкою. Вона прагнула виховати в християнстві й сина. Та батько віддав його в язичеську початкову школу. Потім юнак учився лікарській майстерності в знаменитого лікаря Євфросима в Нікодимії, а згодом став відомим імператору Максиміану (284-305р), який захотів бачить його при дворі.
У той час в Нікодимії таємно проживали священномученики, які уціліли після спалення 20 000 християн в Нікодимські церкві язичниками в 303р. Пантелеон нерідко спілкувався з ними щодо віри.
Якось на вулиці юнак побачив мертву дитину, укушену змією, яка іще була поруч. Він почав молитися Господу Ісусу Христу про оживлення дитини і умертвлення змії. Пантелеон твердо вирішив, що якщо Господь виконає його прохання, то й він прийме хрещення. Дитина ожила, змій розсипався на очах у Пантелеона. Після цього чуда юнак і його батько охрестилися.
Юнак охрестився з іменем Пантелеймон. Після смерті батька він присвятив своє життя страждальцям, хворим,убогим і злиденним. Він безкоштовно лікував усіх, хто до нього звертався.
Дізнавшись про християнську доброту від заздрісників, імператор-язичник наказав знищити Пантелеймона. Проте воїни не хотіли страчувати святого, кати також відмовились виконувати волю імператора, але Пантелеймон звелів виконувати імператорський наказ, сказавши, що інакше вони не будуть мати з ним участі в Царстві Небесному. Воїни зі сльозами прощались зі святим, стративши його.
Маємо надію, що і в наш час Пантелеймон залишається захисником знедолених, хворих, воїнів і всіх тих, хто до нього звертається.

Миколай Бойко, протоієрей Свято-Покровської церкви (с.Чечеліївка)

Децентралізація владиДецентралізація – це поштовх розвитку малого і середнього бізнесу в регіонах. З 1 січня 2016 року місцеві бюджети загалом отримали 77 млрд гривень надходжень. Кошти залишаються в регіонах за рахунок розширеної бази оподаткування: ПДФО, акцизи, податок на нерухомість, землю тощо. Отже на місцях є ресурси для розвитку інфраструктурних і со-ціальних проектів. Про це наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко на зустрічі з членами Європейської Бізнес-Асоціації.

учасники наради за роботоюСвяткування відбудеться на належному рівні

Днями у районній державній адміністрації відбулося засідання організаційного комітету з підготовки та відзначення у районі 25-ї річниці від Дня Незалежності України. Головуюча на засіданні – голова районної ради Тамара Сакара закликала учасників наради докласти максимум зусиль, аби, попри досить обмежені бюджетні можливості, зробити усе необхідне, щоб цього-річне святкування не стало формальною процедурою: все ж таки чвертьстолітній ювілей – це визначна віха в історії нашої держави, тож і вшанувати цю дату  маємо належним чином. Зі сценарієм святкових урочистостей учасників засідання ознайомила начальник відділу культури райдержадміністрації Наталія Подкопаєва, інші учасники наради доповіли про стан готовності та робочі плани підпорядкованих служб, управлінь та відділів, були зроблені необхідні корективи та уточнення.
До речі, цього року для мешканців та гостей селища організатори свята готують, окрім Маршу вишиванок, традиційних заходів по вшануванню Державного Прапора, спортивних змагань та інших уже звичних саме до цієї дати елементів святкового дійства, й кілька цікавих несподіванок, зміст яких розкривати поки що не станемо. 

Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Петрівського району працює для людей поважного віку та громадян з обмеженими фізичними можливостями.
Завітавши до нас, можна безкоштовно отримати такі послуги:
- юридичні консультації (первинна юридична допомога);
- медичні (вимірювання тиску, в/м ін’єкції за призначенням лікаря);
- організація дозвілля і відпочинку (клуби за інтересами, Університет третього віку);
- психологічні (в приміщенні територіального центру облаштована кімната психологічного розвантаження, де психолог проводить заняття з музикотерапії, кольо-ротерапії, арт-терапії).

Галина ОвдійЯк відомо, розвиток економіки загалом і всіх її галузей зокрема залежить від наявності коштів. Якщо вони є, то економіка розвивається, добробут громадян поліпшується. Якщо ж грошей немає, то спостерігається стагнація, а то і занепад економіки, погіршення життя людей.
Наявність коштів в державному бюджеті і в бюджетах нижчих рівнів залежить від багатьох чинників, зокрема від досконалості законодавчої бази, податкової політики держави, інвестиційного клімату тощо. Та наповнення як державного, так і місцевих бюджетів, залежить, не в останню чергу, від роботи місцевих органів влади, фіскальної та інших служб, ефективності діяльності підприємницьких структур.
Сьогодні про бюджетний процес, виконання його показників і діяльність районних органів влади щодо мобілізації всіх учасників бюджетного процесу на його успішне виконання читачам районки розповідає начальник фінансового управління райдержадміністрації Галина Овдій.

Юрій СкобєлєвДерево - матеріал, який найчастіше українці використовували у побуті. Вже за часів Київської Русі серед предметів домашнього вжитку широко відомими були різноманітні дерев’яні вироби, миски, ложки, ковші, бочки, прикрашені різьбою та інкрустацією різноколірними породами дерев, металом, склом. Відомо також, що давні слов’яни на території нашої держави прикрашали скульптурою та різьбленням екстер’єри та інтер’єри свого житла.
Робота з деревом - це захоплююче заняття для справжніх чоловіків. Воно потребує неабиякої вправності, зосередженості, терпіння а інколи й сили. Більшість майстрів займаються цим задля комерційної вигоди, але є й такі, що працюють з деревом для душі. До них належить і Юрій Скобєлєв. Тривалий час чоловік виготовляє меблі, статуетки, панно, пише картини, оздоблює інтер’єр житла.
- Люблю працювати з деревом, у ньому є якась магія. Сам розробляю ескізи, орнаменти, тому жодна моя річ не повторюється. Хоча малюванню ніде не навчався. У ті часи і можливості такої не було. Хоча у нашій родині я першим почав займатися таким видом мистецтва, як обробка дерева та живопис.
Юрій Олександрович говорить, що працює для душі, майстерня допомагає йому поринути у свій світ творчості, натхнення та фантазії.
Основне його місце роботи - на кар’єрі ПАТ «ЦГЗК», що, звичайно, забирає більшість часу. Раніше свої роботи просто дарував знайомим, деякі вироби навіть вивезли до Німеччини, а зараз хочеться, щоб це заняття стало і прибутковим.

28 липня 2016 року працівниками Петрівського РВ КВІ УДПтС України в Кіровоградській області, спільно з завідуючою інфекційним відділенням Петрівської центральної районної лікарні, лікарем-інфекціоністом Катериною Сергіївною Мервою, за участю підоблікових осіб, проведено захід до Всесвітнього дня боротьби з гепатитом.
Лікар розповіла, що вірусні гепатити представляють традиційно важку глобальну проблему. За ступенем негативного впливу на здоров’я населення та рівнем захворюваності вірусні гепатити в Україні займають домінуюче місце в структурі інфекційної патології.
Серед багатьох збудників особливе місце належить вірусам гепатитів А, В і С. Відрізняє цих збудників одне від одного не лише будова і шляхи передачі, але й частота виникнення в подальшому хронічного ураження печінки, її цирозу і первинного раку. Ця вірусна інфекція передається: при контакті з кров’ю інфікованої людини (гепатит групи «C»); не тільки через кров, а й інші рідини організму інфікованої людини (гепатит групи «B»); вірус гепатиту групи «A» може передаватися при вживанні забруднених продуктів харчування, зараженої води або при звичайному прямому контакті з інфікованою людиною.
Під час бесіди було підкреслено кілька способів, що допоможуть захиститися від гепатиту. По-перше, можна намагатися уникнути зараження: дотримуватися гігієни (це важливо для захисту від вірусів А і Е), дотримуватися обережності при переливанні крові і статевих контактах (це допоможе вберегтися від вірусів В і С). По-друге, можна зробити щеплення. Як правило, вакцина надійно захищає людину від зараження вірусами А і В. 
Правильне розуміння проблеми і настороженість – гарант захисту не тільки вашого здоров’я, але й здоров’я і безпеки ваших близьких.

Григорій Лось, фахівець з питань соціальної роботи із суб’єктами пробації Петрівського РВ КВІ УДПтС України в Кіровоградській області

вода з крануЧиста вода - запорука здоров’я

Вода… Життя на нашій планеті немислиме без цього, такого звичного кожному з нас, елемента існування. Нею покрита основна частина суші, вона є головною складовою людського організму, живить все живе на землі, підтримуючи зростання та існування. Однак, такі властивості притаманні далеко не всій, що існує на нашій планеті, воді. Вода володіє різним складом, і нерідко буває непридатною для вживання в тих або інших цілях, особливо для пиття. Саме до питної води слід підходити особливо обережно, тому що при низькій якості вона здатна завдати істотної шкоди здоров’ю.
Які бувають види води і її склад? Що ми знаємо про воду? Не так вже й багато, як здається на перший погляд. Вчені стверджують, що в природі налічується сорок вісім її видів. І кожен з них має унікальну форму і властивості, притаманні лише цьому водному типу енергії. У кристалах будь-якого типу води ніколи не припиняється рух молекул. Також циркуляція безперервно відбувається в живих організмах і стеблах рослин. Вода ж грає в них роль розчинника, в якому відбуваються всі елементарні процеси життєдіяльності організму. Крім того, вона й сама є продуктом обміну речовин, що відбувається в живій клітині. Чим вища концентрація води у складі рідин організму, тим швидше отримують поживні речовини його клітини, йдуть процеси відновлення і активніше поповнюються енергетичні запаси цього організму.