Галина ОвдійЯк відомо, розвиток економіки загалом і всіх її галузей зокрема залежить від наявності коштів. Якщо вони є, то економіка розвивається, добробут громадян поліпшується. Якщо ж грошей немає, то спостерігається стагнація, а то і занепад економіки, погіршення життя людей.
Наявність коштів в державному бюджеті і в бюджетах нижчих рівнів залежить від багатьох чинників, зокрема від досконалості законодавчої бази, податкової політики держави, інвестиційного клімату тощо. Та наповнення як державного, так і місцевих бюджетів, залежить, не в останню чергу, від роботи місцевих органів влади, фіскальної та інших служб, ефективності діяльності підприємницьких структур.
Сьогодні про бюджетний процес, виконання його показників і діяльність районних органів влади щодо мобілізації всіх учасників бюджетного процесу на його успішне виконання читачам районки розповідає начальник фінансового управління райдержадміністрації Галина Овдій.

- Отже, Галино Тарапонівно, в минулому році районний бюджет був виконаний успішно, проте нинішній рік дещо відрізняється від минулого. Як проходить бюджетний процес, які показники його виконання у першому півріччі?
- Зведений бюджет району включає 16 бюджетів, а саме: районний, 2 селищних, 13 сільських.
Виконання бюджету - це найважливіший етап бюджетного процесу, що включає заходи щодо виконання доходної і видаткової частин кожного з бюджетів, що входять до зведеного. І від ефективності функціонування місцевих органів влади та державного управління залежать якісні показники соціально-економічного розвитку території, необхідний рівень соціального захисту населення, забезпечення фінансування пріоритетних галузей.
Завдання виконання бюджету покладаються на фінансові та фіскальні органи, місцеві органи влади, підприємства, організації й установи. І кожен з учасників бюджетного процесу наділений відповідними повноваженнями. І від їх співпраці залежить розвиток території, тобто бюджет відображає реальні виробничі відносини. Від щоденної роботи усіх учасників бюджетного процесу залежить своєчасність виплати заробітної плати, пенсій, допомог населенню та інших видатків, передбачених бюджетом.
Що стосується минулого року, то, дійсно, бюджети місцевого самоврядування, у тому числі і районний, виконані успішно. Минулий рік довелося працювати з урахуванням новацій як у бюджетному, так і в податковому законодавстві. Це був складний рік, однак завдяки конструктивній, злагодженій та виваженій роботі усіх учасників бюджетного процесу вдалося досягти позитивних результатів, а саме - забезпечити виплати заробітної плати, оплати за спожиті енергоносії бюджетними установами. А найголовнішим є той факт, що рівень виконання бюджетів дав можливість сформувати достатній обсяг залишків коштів на рахунках загального фонду бюджету. Відтак це сприяло вирішенню проблемних питань діяльності бюджетних установ та здійснення місцевих програм у 2016 році, зокрема,забезпечено співфінансування з районного бюджету у сумі 489,0тис.грн об’єктів, які будуть фінансуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку - близько 5,0 млн.грн у галузях освіти і охорони здоров’я: капітальний ремонт теплосистеми Петрівського НВК, капремонт віконних прорізів (заміна) в Луганській ЗШ І-ІІІ ступенів, інфекційному та головному корпусах центральної райлікарні. Крім того, за рахунок коштів районного бюджету придбано сценічні костюми хоровому колективу РБК (востаннє їх придбавали 15 років тому); виділено частину коштів на капремонт покрівлі районного Будинку культури; закінчено капремонт приміщення територіального центру соціального обслуговування( основні роботи були зроблені у минулому році); забезпечено придбання медичного обладнання, поточний ремонт перев’язувального кабінету поліклінічного відділення райлікарні, рентгенкабінету, цокольного поверху головного корпусу райлікарні, придбання нових газових опалювальних котлів по райлікарні; капремонт покрівлі адмінприміщення районної ради; співфінансування на придбання шкільного автобуса для Новостародубської громади та здійснено інші видатки для функціонування установ і виконання заходів з виконання районних програм.
Крім того, з державного бюджету виділено району цільову субвенцію на соціально-економічний розвиток у сумі 4,0 млн.грн на проведення капітального ремонту ділянки дороги Т-12-15 на в’їзді в селище Петрове. Слід зазначити, що кошти з держбюджету виділені за сприяння народного депутата України Анатолія Кузьменка та завдяки злагодженій роботі голови райдержадміністрації Сергія Завалія і голови районної ради Тамари Сакари.
У поточному році у звітному періоді продовжується позитивна тенденція виконання бюджетів району, зокрема і районного. Забезпечується своєчасне і повне надходження запланованих доходів у цілому і за кожним джерелом, а також своєчасне, повне і безперервне фінансування передбачених бюджетом заходів.
Фінансовий орган здійснює загальну організацію управління виконання бюджету та координацію діяльності учасників бюджетного процесу, здійснює щоденний моніторинг виконання бюджетів району за видами платежів та вносить пропозиції керівництву району щодо вжиття заходів, які забезпечать виконання бюджету.
За перше півріччя затверджені обсяги зведеного бюджету району виконані на 149,8%, у т.ч.: загальний фонд – на 143,9 %, спеціальний фонд – 189,0%. Районний бюджет виконано на 146,6%.
Також спостерігається приріст надходжень доходів загального фонду зведеного бюджету порівняно з першим півріччям 2015 року на 9,0 млн.грн, у тому числі по районному бюджету – 4,3 млн.грн. Основним платежем до ра-йонного бюджету є податок та збір на доходи фізичних осіб, з якого 60% - залишається в районному бюджеті, 15%- надходить до обласного бюджету та 25% - до державного бюджету. Питома вага цього податку у загальному обсязі надходжень районного бюджету становить більше 99,5 відсотків. А 80,0 відсотків надходжень податку складає сплата податку із заробітної плати працівників. Як бачимо видаткова частина районного бюджету залежить саме від суми надходжень податку та збору на доходи фізичних осіб.
Основними надходженнями до бюджетів сіл, селищ є плата за землю, у тому числі орендна, єдиний податок з сільськогосподарських товаровиробників, які стовідсотково надходять до відповідних бюджетів. Зміни до податкового законодавства сприяли підвищенню рівня фінансової забезпеченості саме бюджетів сільських, селищних рад у минулому році ця тенденція продовжується і у 2016 році, про що свідчать показники виконання бюджетів у першому півріччі 2016 року (+4,7млн.грн) та темпи зростання доходів до відповідного періоду минулого року(+4,7млн.грн). Отже, кошти у сільських, селищних бюджетах є.
- Очевидно, є підприємства, які відіграють основну роль в наповненні бюджету району, що можете сказати про співпрацю з ними?
- Основним платником надходжень податку та збору з фізичних осіб (із зарплати) до районного бюджету (до 40%) є ПрАТ «ЦГЗК», бюджетні установи (30%), та сільськогосподарські підприємства (близько 23%).
Із сільськогосподарських підприємств це - СВК «Агрофірма «Маріампольська», ТОВ «Агрофірма П’ятихатська», СФГ «Роксолана», ТОВ «Чечеліївське», ПСП«Зарічне», ПП«Дружба», ПСП«Райпольське», ТОВ«Агрофірма Фортуна»,ТОВ «Агрофірма Маяк»,філія ТОВ«Верес»,СПП «Віза-Агро»,ПСП«Водянське». Це найпотужніші підприємства, які працюють стабільно, ефективно співпрацюють з громадою району не тільки сплачуючи податки, а й беручи активну участь у реалізації різноманітних соціальних програм.
- Як працюють районні органи влади та органи місцевого самоврядування над виконанням бюджетів, чи є резерви поповнення бюджету, яка робота ведеться щодо детінізації економіки?
-Я вже зазначала, що одним з найважливіших джерел наповнення бюджету є податок та збір з доходів фізичних осіб. Він залежить від розміру заробітної плати працівників. Водночас в минулому році в сільському господарстві вона була найнижчою в області. Збільшення її розміру – вагомий резерв поповнення бюджету. Над цим в даний час працює районна влада спільно з територіальними органами. Також активізувала роботу робоча група з питань легалізації тіньової заробітної плати та зайнятості населення. Протягом першого півріччя здійснено 68 обстежень різних суб’єктів господарювання, виявлено 24 «тіньових» робочих місця, які легалізовано, а це 3,8 тис.грн у місяць надходжень до районному бюджету.
Законодавством у 2016 році знижено ставку нарахування на заробітну плату і встановлено для підприємств усіх форм власності у розмірі 22% (було 36,3 -42). Це зроблено з метою збільшення фонду оплати праці, але такого росту не відбулося. Особливо це прослідковується по фермерських господарствах, які часто у звітності показують заробітну плату на рівні мінімальної і, відповідно, користуються податковою соціальною пільгою. Також є питання і щодо кількості фактично зайнятих працівників у фермерських господарствах та сплати податку одноосібниками.
Крім роботи органів влади та інших структур щодо детінізації робочих місць і заробітної плати, самі громадяни нарешті повинні зрозуміти, що значно вигідніше працювати легально і отримувати зарплату не «в конвертах». Адже той, хто працює нелегально, втрачає ряд соціальних пільг, не заробляє трудовий стаж.
Отже, чим більші будуть заробітні плати, чим більший відсоток сплачуватиметься за користування паями, тим більші надходження до бюджету, тим кращими і своєчаснішими будуть послуги для населення (зарплата, пенсії, допомоги).
-Галино Тарапонівно, давайте зупинимося на соціальному аспекті бюджетного процесу, адже наповнення бюджетів - не самоціль, а засіб поліпшення добробуту людей.
-Так, видатки місцевих бюджетів є джерелом забезпечення безкоштовних суспільних послуг, покращення добробуту населення. Тобто ефективність використання бюджетних коштів залежить від управління видатками, визначення їх пріоритетності, кошти мають витрачатися раціонально, оптимально для одержання максимального ефекту.
Розпорядники бюджетних коштів використовують кошти у межах затверджених їм радою бюджетних призначень. В першу чергу - це оплата праці та оплата за спожиті енергоносії.
Продовжується соціальне спрямування видатків бюджету. Доволі висока питома вага цих видатків: заробітна плата, допомоги, пільги, субсидії. Забезпечується своєчасна виплата заробітної плати працівникам бюджетних установ. У поточному році керівництвом району прийнято рішення щодо виплати надбавки за престижність педпрацівникам у розмірі 20% посадового окладу (далеко не всі райони забезпечують цю виплату у повному розмірі).
Хоча у цілому є проблема з оплатою праці працівникам освіти і охорони здоров’я, які фінансуються за рахунок субвенції з державного бюджету, саме помісячного її розпо-ділу. Субвенція помісячно розподілена пропорційно, без урахування видатків на відпускні педагогам у літній період та оплату за енергоносії в опалювальний сезон, що змусило чи не вперше за десятиліття повернутися до виплати нарахованих обсягів помісячно, а не у загальній сумі, та перенести терміни виплати заробітної плати. За спожитий природний газ розрахувалися лише у червні.
Необхідно відмітити, що освітньої і медичної субвенції виділеної з державного бюджету, недостатньо на фінансування закладів цих галузей. Щоб виплачувати заробітну плату за всіма її видами, не вистачає, за оперативними розрахунками, 6,8 млн.грн, у тому числі по освітянській галузі – 3,8 млн.грн, охороні здоров’я –3,0 млн. грн. Крім того, на енергоносії також потрібно майже 1,0 млн.грн.
Для вирішення цього питання (частково) на сесії районної ради, яка відбулася 29 липня поточного року, виділено з районного бюджету, за рахунок додаткових надходжень, у першому півріччі цим установам 2,1 млн.грн для виплати надбавки за престижність педпрацівникам та матеріальної допомоги на оздоровлення педагогічним та медичним працівникам.
Слід сказати, що відповідальність за виплату заробітної плати повністю покладена на місцеві органи влади. Нестача коштів на утримання закладів охорони здоров’я та ос-віти також має покриватися за рахунок місцевих бюджетів.
У поточному році приділена увага щодо відшкодування вартості витрат на житлово-комунальні послуги учасникам АТО ( у розмірі 50%).
Державним бюджетом з 2016 року передбачені кошти на безкоштовне харчування учнів 1-4 класів лише пільговій категорії.
Райдержадміністрацією, спільно з органами місцевого самоврядування та депутатським корпусом районної ради, прийнято рішення щодо безкоштовного харчування усіх учнів 1-4 класів із залученням коштів місцевих бюджетів: районний бюджет – 295,0 тис.грн, сільські, селищні - 452,3 тис.грн. Проблема закрита лише по навчальний рік. З вересня поточного року необхідно знову вирішувати дане питання спільним фінансовим ресурсом. Адже, наприклад, діти Балахівської школи, де відсутній додатковий фінансовий ресурс, повинні харчуватися так, як і діти Зеленської школи.
Також у 2016 році лягли на плечі місцевих бюджетів видатки на пільгове перевезення окремих категорій населення . Пільги законодавством не скасовані, проте кошти з державного бюджету не виділяються. Та це питання в ра-йоні вирішується: затверджено відповідну районну програму та порядок компенсації збитків перевізникам за перевезення пільгових категорій пасажирів. Виділяються кошти з районного бюджету та бюджетів сіл, селищ.
За рахунок коштів районного бюджету та бюджетів сіл, селищ здійснюється оздоровлення дітей в стаціонарних таборах у літній період. Використано 261,87 тис.грн (65 путівок).
Як бачимо,в районі здійснюється оперативне управління і контроль за формуванням і цільовим використанням коштів.
Щоб забезпечити функціонування установ соціально-культурної сфери районного бюджету до кінця бюджетного року, необхідно, спільно з органами місцевого самоврядування, вжити заходів у першу чергу, з підготовки установ і організацій до роботи в осінньо-зимовий період (ремонти, оплата енергоносіїв). Тож необхідно консолідувати фінансовий ресурс усіх рівнів бюджетів району, щоб у всіх школах, ФАПах, амбулаторіях, стаціонарних відділеннях райлікарні було тепло, затишно і, відповідно, отримувати якісні послуги.
-Яку участь в бюджетному процесі беруть структурні підрозділи райдержадміністрації, територіальні органи центральних відомств?
Фіскальні (податкові) органи здійснюють контроль за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування і сплати податків та інших обов’язкових платежів до місцевих бюджетів:
- ведуть облік податків та інших обов’язкових платежів, які зараховуються до місцевих бюджетів, забезпечують правильність обчислення і своєчасність надходження цих податків і платежів;
- забезпечують застосування та своєчасне стягнення до місцевих бюджетів сум фінансових санкцій, передбачених чинним законодавством за порушення податкового законодавства, а також стягнення адмінштрафів;
- проводять перевірки фактів приховування і заниження сум податків та інших платежів до місцевих бюджетів.
Крім того, податковими органами району протягом звітного періоду проводилася роз’яснювальна робота щодо впровадження електронних сервісів на підприємствах та використання в роботі електронних ключів для покращення обміном інформації та подання звітності, забезпечувався кваліфікований і своєчасний розгляд звернень громадян відповідно до вимог Закону України «Про звернення громадян». Відслідковувалися звернення платників податків, які надходили на сервіс «Пульс» та запити щодо отримання публічної інформації. Протягом півріччя надано 9547 консультативних та інформаційних послуг, у т.ч. 637 адміністративних.
Податковою службою постійно організовуються та проводяться семінари з платниками, на веб-сайті райдержадміністрації розміщується інформація для публічного інформування платників з питань податкового, митного законодавства та особливостей нарахування та сплати єдиного внеску.
-Управління соціального захисту населення райдержадміністрації забезпечує реалізацію державної соціальної політики на території району, як за рахунок коштів державного бюджету, так і місцевого, згідно, затвердженими районними програмами. А це тисячі громадян та мільйони коштів і взаємодія з підприємствами, організаціями, установами, які надають конкретні послуги: постачальники електроенергії, природного газу, житлово-комунальних послуг, охорони здоров’я, освіти.
Ефективному вирішенню завдань соціального захисту населення в районі певною мірою сприяє робота «Мо-більного соціального офісу». До основних функцій мобільного офісу входить інформування населення з питань діючого законодавства та здійснення консультаційно-роз’яснювальної роботи з питань соціальної політики, що хвилюють населення. Саме тому до групових виїздів, згідно затвердженого графіка, залучаються представники всіх со-ціальних служб району, що забезпечує комплексний роз-гляд питань, які порушуються людьми.
Впродовж І-го півріччя 2016 року мобільним соціальним офісом здійснено 20 виїздів на території сільських та селищних рад. Прийнято 225 громадян, отримали роз’яснення 138 осіб, вирішено питань позитивно - 87 особам.
У районі діє Програма соціального захисту малозабезпечених верств населення на 2016 рік, згідно з якою станом на 01.07.2016 року 1570 чоловік отримали різноманітні соціальні допомоги на загальну суму 13488,1 тис.грн. Крім того, своє право на користування безготівковою субсидією для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива реалізував 1871 житель ра-йону, на ці потреби використано 21507,5 тис.грн. Загалом, станом на 01.07.2016 року, в управлінні соціального захисту населення райдержадміністрації перебуває 5490 громадян, які мають право на пільги за різними статусами, передбаченими законами України.
Забезпечуючи реалізацію державної політики у сфері соціально-трудових відносин, оплати і належних умов праці впродовж першого півріччя 2016 року, продовжувалася робота по здійсненню контролю за станом виплати заро-бітної плати в районі. Заборгованість з її виплати відсутня. Станом на 01 квітня поточного року середньомісячна заробітна плата штатних працівників району склала 3004 грн (статистично), що на 27% більше минулорічного показника. Розмір середньомісячної зарплати станом на 01 липня становить 3187 грн. (розрахунково). У сільському господарстві цей показник складає 3163 грн.
Плідною є співпраця з управлінням Пенсійного фонду України в Петрівському районі. Основною функцією цієї структури є призначення, перерахунок та виплата пенсій громадянам, які мають на це право.
Одним із першочергових завдань управління є наповнення бюджету Фонду. З початку року від платників району надійшло власних коштів 13,7 млн.грн: 49,3 – це кошти бюджетних установ, 36,5% – надходження від сільськогосподарських підприємств, решта – 14,2% - від інших підприємств та приватних підприємств. Заборгованість зі сплати страхових внесків та по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій станом на 01 червня поточного року відсутня.
Спеціалістами управління забезпечується обробка первинної звітності та ведення Держреєстру застрахованих осіб, здійснюється аналіз завантажених звітів страхувальників, взаємодія з Петрівським відділенням Олександрійської ОДПІ щодо аналізу звітів платників, достовірності їх показників та зворотного зв’язку із страхувальниками по виправленню помилок. В результаті забезпечено актуалізацію щомісячної звітності в середньому 267 страхувальників по 4000 застрахованих осіб.
Станом на 1 липня 2016 року на обліку в управлінні ПФУ перебувало 6682 пенсіонерів. Середній розмір пенсії по району становить 1537,73 проти 1417,16 на 1 січня 2015 року.
-Що можете сказати з приводу виконання бюджетних показників?
-У 2016 році забезпечується виконання доходної частини бюджетів сіл, селищ, крім Червонокостянтинівського. При ситуації, що склалася, в цій територіальній тгромаді, є сумніви щодо повноти надходжень до кінця року у запланованих обсягах, що може поставити під загрозу виплату зарплати працівників на даній території та оплату енергоносіїв. Для цього необхідно виконавчому комітету, депутатському корпусу сільської ради, підприємствам, одноосібникам, всім платникам податків та платежів проаналізувати причини невиконання запланованих показників та визначити шляхи вирішення проблеми.
-Зі сказаного Вами, Галино Тарапонівно, я зрозумів, що робота над бюджетним процесом багатьох працівників органів влади, різних установ, яких часто називають дещо зневажливо і незаслужено «чиновниками», є непомітною для пересічних громадян, жителів району. Але ця повсякдення робота є важливою, адже її результатом стає наповнення бюджетів, а, відтак, можливість реалізації соціальних програм, поліпшення життя і добробуту людей. Тож останнє запитання: який Ваш прогноз щодо виконання бюджетних показників у поточному роцї?
- Очікуємо виконання запланованих показників як зведеного бюджету району, так і відповідних місцевих бюджетів, а також завершити роботи по об’єктах, які намітили у цьому році, та зробити запас фінансового ресурсу на 2017 рік, що зумовить покращення економічної і соціальної ситуації в районі. Отже від співпраці усіх учасників бюджетного процесу залежить добробут і достаток кожного жителя району.
- Що ж, ми вдячні Вам за розмову і бажаємо всім учасникам бюджетного процесу плідної праці.

Спілкувався Анатолій РЯБОКОНЬ.