Юрій СкобєлєвДерево - матеріал, який найчастіше українці використовували у побуті. Вже за часів Київської Русі серед предметів домашнього вжитку широко відомими були різноманітні дерев’яні вироби, миски, ложки, ковші, бочки, прикрашені різьбою та інкрустацією різноколірними породами дерев, металом, склом. Відомо також, що давні слов’яни на території нашої держави прикрашали скульптурою та різьбленням екстер’єри та інтер’єри свого житла.
Робота з деревом - це захоплююче заняття для справжніх чоловіків. Воно потребує неабиякої вправності, зосередженості, терпіння а інколи й сили. Більшість майстрів займаються цим задля комерційної вигоди, але є й такі, що працюють з деревом для душі. До них належить і Юрій Скобєлєв. Тривалий час чоловік виготовляє меблі, статуетки, панно, пише картини, оздоблює інтер’єр житла.
- Люблю працювати з деревом, у ньому є якась магія. Сам розробляю ескізи, орнаменти, тому жодна моя річ не повторюється. Хоча малюванню ніде не навчався. У ті часи і можливості такої не було. Хоча у нашій родині я першим почав займатися таким видом мистецтва, як обробка дерева та живопис.
Юрій Олександрович говорить, що працює для душі, майстерня допомагає йому поринути у свій світ творчості, натхнення та фантазії.
Основне його місце роботи - на кар’єрі ПАТ «ЦГЗК», що, звичайно, забирає більшість часу. Раніше свої роботи просто дарував знайомим, деякі вироби навіть вивезли до Німеччини, а зараз хочеться, щоб це заняття стало і прибутковим.

Майстер бере активну участь у місцевих та виїзних виставках традиційного народного та декоративно-прикладного мистецтва, де неодноразово був нагороджений грамотами, дипломами та подяками за досягнуті успіхи у відродженні, збереженні та популяризації самобутнього народного промислу та етнографії рідного краю.

Олена Приходкова.

полка з дерева макет полки

мистецтво робота майстра

На знімках: майстер і його роботи.