28 липня 2016 року працівниками Петрівського РВ КВІ УДПтС України в Кіровоградській області, спільно з завідуючою інфекційним відділенням Петрівської центральної районної лікарні, лікарем-інфекціоністом Катериною Сергіївною Мервою, за участю підоблікових осіб, проведено захід до Всесвітнього дня боротьби з гепатитом.
Лікар розповіла, що вірусні гепатити представляють традиційно важку глобальну проблему. За ступенем негативного впливу на здоров’я населення та рівнем захворюваності вірусні гепатити в Україні займають домінуюче місце в структурі інфекційної патології.
Серед багатьох збудників особливе місце належить вірусам гепатитів А, В і С. Відрізняє цих збудників одне від одного не лише будова і шляхи передачі, але й частота виникнення в подальшому хронічного ураження печінки, її цирозу і первинного раку. Ця вірусна інфекція передається: при контакті з кров’ю інфікованої людини (гепатит групи «C»); не тільки через кров, а й інші рідини організму інфікованої людини (гепатит групи «B»); вірус гепатиту групи «A» може передаватися при вживанні забруднених продуктів харчування, зараженої води або при звичайному прямому контакті з інфікованою людиною.
Під час бесіди було підкреслено кілька способів, що допоможуть захиститися від гепатиту. По-перше, можна намагатися уникнути зараження: дотримуватися гігієни (це важливо для захисту від вірусів А і Е), дотримуватися обережності при переливанні крові і статевих контактах (це допоможе вберегтися від вірусів В і С). По-друге, можна зробити щеплення. Як правило, вакцина надійно захищає людину від зараження вірусами А і В. 
Правильне розуміння проблеми і настороженість – гарант захисту не тільки вашого здоров’я, але й здоров’я і безпеки ваших близьких.

Григорій Лось, фахівець з питань соціальної роботи із суб’єктами пробації Петрівського РВ КВІ УДПтС України в Кіровоградській області