вода з крануЧиста вода - запорука здоров’я

Вода… Життя на нашій планеті немислиме без цього, такого звичного кожному з нас, елемента існування. Нею покрита основна частина суші, вона є головною складовою людського організму, живить все живе на землі, підтримуючи зростання та існування. Однак, такі властивості притаманні далеко не всій, що існує на нашій планеті, воді. Вода володіє різним складом, і нерідко буває непридатною для вживання в тих або інших цілях, особливо для пиття. Саме до питної води слід підходити особливо обережно, тому що при низькій якості вона здатна завдати істотної шкоди здоров’ю.
Які бувають види води і її склад? Що ми знаємо про воду? Не так вже й багато, як здається на перший погляд. Вчені стверджують, що в природі налічується сорок вісім її видів. І кожен з них має унікальну форму і властивості, притаманні лише цьому водному типу енергії. У кристалах будь-якого типу води ніколи не припиняється рух молекул. Також циркуляція безперервно відбувається в живих організмах і стеблах рослин. Вода ж грає в них роль розчинника, в якому відбуваються всі елементарні процеси життєдіяльності організму. Крім того, вона й сама є продуктом обміну речовин, що відбувається в живій клітині. Чим вища концентрація води у складі рідин організму, тим швидше отримують поживні речовини його клітини, йдуть процеси відновлення і активніше поповнюються енергетичні запаси цього організму.

Простіше кажучи, вода – це базис для організації життєдіяльності і основний учасник провідних біохімічних перетворень в біологічній структурі. Що стосується людського організму, то вона є в кожній його частині – шкірі, м’язах, корі головного мозку і навіть у зубній емалі. Ми постійно маємо потребу в природній воді для пиття, адже зневоднення порушує водно-сольовий баланс, а це загрожує розвитком надзвичайно небезпечних патологій.
джерелоМінеральний склад питної води дуже важливий. Людина, зазвичай, п’є воду, в якій на один літр припадає від 0.02 до 2 грамів мінеральних речовин. Найважливішу роль у біологічних процесах всього організму відграють мінерали та мікроелементи, що входять до складу питної води: йод, кальцій, фтор, хлор, селен та багато інших речовин. Їх недолік або надлишок може створити серйозні проблеми зі здоров’ям.
Дистильована вода для пиття не годиться, тому що вона не містить необхідної кількості мінеральних елементів і може порушити обмін речовин. Не підходить і надмірно жорстка – вона негативно впливає на органи травлення; і сильно м’яка вода, яка створює мінеральний дисбаланс в організмі.
У цілому ж якісна питна вода повинна бути з прісноводних джерел, очищена від механічних домішок, бактеріальних і хімічних забруднень. При цьому вона не повинна містити домішок хлору або якихось інших токсичних речовин.
Водопровідна вода знезаражується хлором, тому в ній завжди містяться сполуки хлору в значних кількостях. Вживання такої води в якості питної, навіть якщо вона прозора на вигляд, вкрай небажано. Швидкої шкоди здоров’ю вона, звичайно, не завдає, але з часом, повільно підточуючи, може спровокувати масу суттєвих захворювань, які при з’єднанні органічних речовин з хлором утворюють канцерогени, що сприяють утворенню клітин раку. Сильна отрута діоксин утворюється і при кип’ятінні хлорованої води. Тому, споживаючи воду з-під крана, слід її неодмінно фільтрувати.
Оптимальним же варіантом, щоб уникнути негативних явищ внаслідок вживання неякісної води вважається мінеральна або бутильована вода кімнатної температури, вона є профілактичним засобом від багатьох захворювань.
формула водиСкільки потрібно пити води? Кожен з нас може розрахувати самостійно. У середньому, її щоденний обсяг складає тридцять – сорок грамів на кожний кілограм ваги тіла людини. Приміром, якщо людина важить шістдесят кілограмів, то вона повинна випивати близько двох з половиною літрів води на день. Одним словом, для того, щоб мінеральний обмін в організмі дорослої людини з нормальною масою тіла та гарним здоров’ям відбувався збалансовано, їй потрібно вживати не менше двох літрів води на добу.
Пити її доцільно не тільки для втамування спраги, а й за певною системою, що дозволяє постачати організму необхідну кількість мінеральних речовин. Орієнтовна схема такого прийому води така: після пробудження вранці випивають близько двох склянок води, вдень – одну склянку за півгодини до їжі, і одну склянку через дві з половиною години після їжі. Перед сніданком, обідом або вечерею пити воду не рекомендується, ос-кільки вона ускладнює процес перетравлення їжі. Краще вживати в цей час якісь кислі напої.
Проблема якості води в Україні з кожним роком стає все більш актуальною. Стан питної води викликає особливе занепокоєння організації охорони здоров’я. Це пов’язано з тим фактом, що 90% захворювань обумовлено вживанням забрудненої води. Основа здоров’я – це чиста вода. Адже людина на 60% складається з води, яка регулює всі функції організму. Ці функції спроможна виконувати лише чиста природна вода. Від того, що ви ще й п’єте кожного дня,залежить ваше здоров’я, а значить, і загальне самопочуття.
До речі, у нашому селищі існує пункт фільтрації та розливу високоякісної питної води, який знаходиться в дев’ятому будинку по вулиці Літвінова.
каплі водиТут перед розливом вода проходить багатоступінчату очистку, мінералізацію та знезараження:
- Поліпропіленовий механічний фільтр з перетином 5 мікрон очищає воду від бруду, іржі, піску, далі вода потрапляє в накопичувальну ємність з антибактеріальним покриттям, де відстоюється;
- Механічний мультиме-дійний фільтр з засипанням активованого вугілля застосовується для очищення води від молекулярного хлору та пестицидів;
- Поліпропіленовий механічний фільтр з перетином отворів 2 мікрони запобігає потраплянню більш дрібних механічних включень на мембрану зворотного осмосу.
- Напівпроникна мембрана зворотного осмосу з розміром отворів 0.001 мікрона, під великим тиском пропускає тільки молекули води. Всі забруднюючі солі,бактерії, віруси та інші шкідливі для нашого організму речовини зливаються в каналізацію.
- Очищена вода за допомогою спеціального дозатора насичується необхідною кількістю корисних речовин, мінеральних солей, затим потрапляє в спеціальну накопичувану ємність з антибактеріальним покриттям.
- Перед розливом вода обробляється короткохвильо-вою ультрафіолетовою лампою.
«Здорова вода» має оптимальний вміст солей (100 – 250 мг/л), при її кип’ятінні не утворюється накип, що робить її особливою для приготування напоїв, їжі, лікарських настоїв, також для використання у косметичних цілях. Також така вода містить наступні основні компоненти: калій – необхідний для нормалізації обміну речовин в організмі людини і сприяє налагодженій роботі серцево-судинної системи та зменшенню набряклості; магній – регулює роботу нервової системи, обмін вуглеводів і енергетичний обмін, покращує роботу серця і жовчовиділення, володіє антисептичною дією; натрій – бере участь у процесах регуляції кров’яного тиску, водного обміну, активізації травних процесів.
Вода питна негазована структурована має такий хімічний склад(мг/дм3):
Калій + натрій – 40-80; Кальцій не більше 5; Магній 10-30; Хлориди 30-100; Сульфати – не більше 5; загальна мінералізація 0.1 – 0.25 г/дм3.
Як правильно зберігати питну воду:
-температура повітря бажано від 0 до +22 градусів С0;
-ємність має бути закритою;
-в місці зберігання не має бути прямих сонячних променів;
-слід уникати зберігання ємності з водою біля нагрівальних пристроїв;
-уникати доступу домашніх тварин до тари з водою;
-час від часу міняти бутилі на нові.
Будьте здорові!

Підготувала Олена Приходкова.