святий ПантелеймонУ православних храмах 9 серпня вважається днем пам’яті святого великомученика Пантелеймона-цілителя.
Пантелеймон-цілитель – захисник воїнів. Почитання святого великомученика в Православній церкві знайоме ще з ХІІ ст. Князь Ізяслав (в хрещенні - Пантелеймон) мав образ великомученика на своєму шоломі. Заступництвом святого він залишився живим у війну 1151р. З іс-торії відомо, що в день пам’яті святого війська Русі не раз одержували перемоги над ворогом (1714 р., 1780р. з шведами на морі).
Народився великомученик і цілитель Пантелеймон в м. Никодимії в сім’ї знатного язичника Євсторія і назвали батьки новонародженного Пантелеоном. Мати малюка була християнкою. Вона прагнула виховати в християнстві й сина. Та батько віддав його в язичеську початкову школу. Потім юнак учився лікарській майстерності в знаменитого лікаря Євфросима в Нікодимії, а згодом став відомим імператору Максиміану (284-305р), який захотів бачить його при дворі.
У той час в Нікодимії таємно проживали священномученики, які уціліли після спалення 20 000 християн в Нікодимські церкві язичниками в 303р. Пантелеон нерідко спілкувався з ними щодо віри.
Якось на вулиці юнак побачив мертву дитину, укушену змією, яка іще була поруч. Він почав молитися Господу Ісусу Христу про оживлення дитини і умертвлення змії. Пантелеон твердо вирішив, що якщо Господь виконає його прохання, то й він прийме хрещення. Дитина ожила, змій розсипався на очах у Пантелеона. Після цього чуда юнак і його батько охрестилися.
Юнак охрестився з іменем Пантелеймон. Після смерті батька він присвятив своє життя страждальцям, хворим,убогим і злиденним. Він безкоштовно лікував усіх, хто до нього звертався.
Дізнавшись про християнську доброту від заздрісників, імператор-язичник наказав знищити Пантелеймона. Проте воїни не хотіли страчувати святого, кати також відмовились виконувати волю імператора, але Пантелеймон звелів виконувати імператорський наказ, сказавши, що інакше вони не будуть мати з ним участі в Царстві Небесному. Воїни зі сльозами прощались зі святим, стративши його.
Маємо надію, що і в наш час Пантелеймон залишається захисником знедолених, хворих, воїнів і всіх тих, хто до нього звертається.

Миколай Бойко, протоієрей Свято-Покровської церкви (с.Чечеліївка)