Децентралізація владиДецентралізація – це поштовх розвитку малого і середнього бізнесу в регіонах. З 1 січня 2016 року місцеві бюджети загалом отримали 77 млрд гривень надходжень. Кошти залишаються в регіонах за рахунок розширеної бази оподаткування: ПДФО, акцизи, податок на нерухомість, землю тощо. Отже на місцях є ресурси для розвитку інфраструктурних і со-ціальних проектів. Про це наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко на зустрічі з членами Європейської Бізнес-Асоціації.

Геннадій ЗубкоЗа його словами, зростання доходів місцевих бюджетів з 2015-го до 2016 року склало 45%. «Маємо такий показник за рахунок того, що збільшено базу оподаткування. Лідери місцевого самоврядування зрозуміли, що, збираючи справедливі податки, вони дають можливість розвитку малому і середньому бізнесу і загалом дають стимул розвитку територій», — наголосив Геннадій Зубко.Віце-прем’єр-міністр  впевнений, що децентралізація демонструє реальні результати. Місцеві громади отримали можливості планувати бюджети на наступні роки. Місцевий бізнес зростає швидше у регіонах, які визначили стратегію регіонального розвитку, визначили перспективні кластери. «Громада, визначивши 10 перспективних кластерів, починає змагатися за інвестора», — наголосив Геннадій Зубко.
Він відзначив, що наразі області показують помітний результат за рахунок переведення на місцевий рівень повноважень ДАБІ та можливості залучення інвестицій. «Це Тернопіль, Дніпро, Харків, Волинь. Остання, до речі, у 2015-му здобула першість у залученні інвестицій. Це – західний кордон, із серйозними можливостями для логістики. Бюджетна децентралізація дозволяє отримати кошти, які можуть бути залучені на інфраструктурні проекти і якісну підготовку спеціалістів», — зауважив Геннадій Зубко.