впорядкування прибудинкових територійСумною прикметою останніх десятиліть стало таке сумне явище, коли чимало об’єктів і будівель, які свого часу були окрасою райцентру, лише занепадали і руйнувалися. Ще й досі сумно дивитися на колишній торговельний центр селища, де раніше вирувало життя.
Та нарешті ситуація поволі поліпшується, адже, незважаючи на економічну кризу і війну, капітально відремонтовано міст, проведено реконструкцію стадіону, парку відпочинку, набережної, облаштовано територію, прилеглу до відділення Пенсійного фонду, нового й привабливого вигляду набула будівля колишньої райспоживспілки, нині - чудове і сучасне кафе «Зодіак». А ще триває впорядкування прибудинкових територій, зокрема біля будинку №5, по вулиці Літвінова, що можна побачити на цих знімках.

оновлена територія

Фото Анатолія Рябоконя.

1 липня 2016 року Олександрійський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги відзначив першу річницю роботи центру.  Рік видався досить напруженим, адже все нове потребує відповідних вмінь, знань, навичок.  Але працівники центру успішно справились з поставленими завданнями, центр на протязі року входив до десятки кращих серед 100 центрів України. Під юрисдикцію Олександрійського МЦ підпадають Олександрійський, Петрівський, Олександрівський, Знам’янський, Світловодський, Онуфріївський райони, міста Олександрія, Знам’янка та Світловодськ, що становить третину населення Кіровоградської області. За рік було проведено значну роботу : зареєстровано 1790 звернень клієнтів; надано 1318 консультацій і роз’яснень з правових питань різного характеру; видано 360  доручень адвокатам для захисту інтересів осіб, які звернулись до центру, в судовому порядку. Найбільше громадян зверталися до центру по вирішенню сімейних, земельних, договірних і спадкових питань.
З ініціативи і за участю центру проведено десятки робочих зуст-річей, круглих столів, семінарів та інших заходів, направлених на співпрацю з органами державної влади і органами місцевого самоврядування, громадськими та волонтерськими організаціями з метою забезпечення надання громадянам правової допомоги, можливості захисту їх прав і свобод, організовано роботу виїзних консультаційних пунктів, підготовлено методичні рекомендації для різних категорій громадян з найбільш актуальних проблем.

Останнім часом у засобах масової інформації розповсюджуються недостовірні відомості про переслідування значної кількості військовослужбовців, які брали участь у проведенні АТО.
Головна військова прокуратура роз’яснює та повідомляє, що всі кримінальні провадження про самовільне залишення військовослужбовцями місця служби зареєстровані виключно на підставі письмових повідомлень про це командування, частин і підрозділів, відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу України.
Самовільне залишення військової частини або місця служби (стаття 407 Кримінального кодексу України) становить закінчений склад злочину з моменту залишення військової частини і триває протягом усього періоду, поки особа, щодо якої командування повідомило правоохоронні органи, не буде затримана або не з’явиться із зізнанням.
Переховуючись від слідства, військовослужбовець не зможе уникнути кримінальної відповідальності за скоєний військовий злочин. Більше того, продовжуючи свою протиправну поведінку, така особа з кожним днем лише обтяжує свою вину і моделює ситуацію, яка в подальшому може унеможливити застосування судом більш м’яких заходів кримінального впливу у межах передбаченої законом санкції, більш м’якого покарання, ніж передбачене законом, або звільнення від кримінальної відповідальності.

На адресу Петрівської районної ради та безпосередньо до депутатів Петрівської районної ради надходили багаточисельні звернення жителів району щодо забезпечення скрапленим газом. На даний час в районі залишилися негазифікованими 25 населених пунктів. Забезпечення скрапленим газом також не відбувалося централізовано з червня місяця 2015 року по всій Кіровоградській області, через його відсутність та нерентабельність постачання.
З даного питання було прийнято рішення, яке підтримали всі депутати районної ради, про звернення до:

про підсумки роботи із зверненнями громадян, що надійшли до районної державної адміністрації упродовж І півріччя 2016 року порівняно з відповідним періодом минулого року

Районна державна адміністрація проводить роботу із зверненнями громадян відповідно до вимог Закону України «Про звернення громадян», Указу Президента України від 07 лютого 2008 року № 109 «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування» (далі – Указ) та інших нормативних актів.
Протягом січня-червня 2016 року районною державною адміністрацією забезпечено умови для звернення громадян в письмовому вигляді, на особистих та особистих виїзних прийомах, шляхом здійснення телефонного дзвінка, використання електронної пошти тощо.
Відповідно до перспективного плану роботи райдержадміністрації на 2016 рік, питання щодо роботи із зверненнями громадян двічі розглядалося на засіданнях колегії райдержадміністрації.
Перше засідання відбулося 24 лютого 2016 року, видано розпорядження голови райдержадміністрації від 03 березня 2016 року №62-р. Друге засідання пройшло 29 червня 2016 року.

Управління соціального захисту населення Петрівської районної державної адміністрації надає відповіді на найбільш актуальні питання щодо прийнятої постанови Кабінету Міністрів України від 08.06.2015 року № 352 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 року №509» та №365 « Про деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам»
Стосовно термінів дії довідок внутрішньо переміщених осіб.
Довідки, що були видані внутрішньо переміщеним особам з 13 січня 2016 року (включно), є дійсними та діють безстроково, незважаючи на відсутність відповідної відмітки ДМС, крім довідок, дію яких було скасовано з підстав, передбачених статтею 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».
Довідки, що були видані внутрішньо переміщеним особам до 13 січня 2016 року , і які були дійсними на момент набрання чинності Закону України « Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», то такі довідки також є чинними та діють безстроково, крім довідок, дію яких було скасовано з підстав, передбачених статтею 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».

учениця Петрівського НВК Анна Лугова з примірником щойно виданої книгиЛітературний дебют юної письменниці

Наш степовий край здавна славився людьми творчими, талановитими, зокрема й тими, хто прагне реалізувати свій мистецький потенціал на літературній ниві.
А нещодавно когорта шанувальників художнього слова Петрівщини поповнилася новим іменем – можливо, майбутньою літературною «зірочкою» Анною Луговою, яка, незважаючи на доволі юний вік (14 років), уже видала свою першу книгу – детективний роман «Лондон моими глазами». Як пояснює сама авторка – таку назву вибрала невипадково, адже Лондон, незважаючи на свою архаїчність і консервативність, зараз для багатьох молодих людей є одним з найпривабливіших, найтаємничіших і найзагадковіших міст на планеті, де, чи не найбільшою мірою, сконцентрована вся мистецька, інтелектуальна та фінансова еліта сучасного цивілізованого світу. Та й для вітчизняної бізнесової богеми Лондон є однією з найжаданіших «ікон стилю», недарма ж бо чимало хто з людей впливових і грошовитих заздалегідь потурбувався, аби придбати собі тут фешенебельне житло.

Юлія ПилипенкоПродовжуючи цикл розповідей про обдарованих дітей, ми звернули увагу на ученицю 9 класу Ганнівської ЗШ І-ІІІ ст. Юлію Пилипенко.
Зазвичай, знайомство розпочинається з стандартних питань: знака гороскопу, заняття по життю та світу захоплень. Тож наша героїня - типовий Водолій: говіркий, комунікабельний, завзятий, дуже самостійний змалечку.
У цій тендітній дівчинці вмістились і велика сила, і цілеспрямованість, і щира душа.
Юля – президент шкільного дитячого Парламенту, гідно представляє його інтереси у районному. На цю посаду її обрала шкільна громада, бо вона – гарний орга-нізатор, справжній лідер. Саме на конкурсі «Лідер року» дівчина отримала звання «Креативний лідер», вона вміло організувала глядацький зал на цікаву гру.
Добре навчається, бере участь та посідає призові місця у районних та обласних олімпіадах з української мови та історії, правознавства, конкурсах імені П. Яцика та Т.Шевченка, інтелектуальних іграх.
На районних науково-практичних конференціях цього року учениця представила роботи, присвячені землякам, людям різних поколінь – Костю Пестушку (отаману Степової дивізії) та загиблому кіборгу Олександру Хрулю. Юлія відповідала на питання журі та залу, не боячись, - вона завжди має власну думку, вміє її аргументувати.

 «Інгулець» готується до нового сезону

На минулому тижні, у рамках процесу підготовки до нового футбольного сезону, ФК «Інгулець» провів контрольну товариську зустріч з молодіжним складом (U21) прем’єрлігівської «Олександрії». Спочатку анонсувалося, що спаринг цей відбудеться в Петровому (до речі, чимало уболівальників, що скучили вже за живим футбольним видовищем, мали намір прийти і підтримати наших земляків), однак через певні причини вже останнього дня президент клубу Олександр Поворознюк прийняв пропозицію сусідів зіграти на полі їхнього тренувального стадіону в Приютівці.
Забігаючи наперед, зазначимо, що гра, очевидно, була досить цікавою для уболівальників, які цього дня змогли побачити цілу зливу забитих м’ячів, хоча підсумковий результат матчу переможця не виявив – нічия 4:4. Втім, зробити якісь висновки про реальну силу нашої команди та про ступінь її готовності до офіційних ігор, цей рахунок навряд чи дозволяє. Тут слід взяти до уваги, що в обох таймах «Інгулець» виступав таким собі експериментальним складом, зокрема на полі одночасно було не більше 5-6 гравців з відомими нам прізвищами, решта ж – потенційні новачки, що перебувають на перегляді, і з окремими з яких, можливо, будуть підписані контракти, якщо ж, звичайно, на думку тренерів і, передусім, президента клубу, вони вписуватимуться в командну концепцію гри «Інгульця».