учениця Петрівського НВК Анна Лугова з примірником щойно виданої книгиЛітературний дебют юної письменниці

Наш степовий край здавна славився людьми творчими, талановитими, зокрема й тими, хто прагне реалізувати свій мистецький потенціал на літературній ниві.
А нещодавно когорта шанувальників художнього слова Петрівщини поповнилася новим іменем – можливо, майбутньою літературною «зірочкою» Анною Луговою, яка, незважаючи на доволі юний вік (14 років), уже видала свою першу книгу – детективний роман «Лондон моими глазами». Як пояснює сама авторка – таку назву вибрала невипадково, адже Лондон, незважаючи на свою архаїчність і консервативність, зараз для багатьох молодих людей є одним з найпривабливіших, найтаємничіших і найзагадковіших міст на планеті, де, чи не найбільшою мірою, сконцентрована вся мистецька, інтелектуальна та фінансова еліта сучасного цивілізованого світу. Та й для вітчизняної бізнесової богеми Лондон є однією з найжаданіших «ікон стилю», недарма ж бо чимало хто з людей впливових і грошовитих заздалегідь потурбувався, аби придбати собі тут фешенебельне житло.

Втім, саме місто не є головним об’єктом роману, не зважаючи на назву твору. Та й загалом загальновідомі лондонські визначні місця тут згадуються хіба що побіжно, слугуючи своєрідним фоном розповіді про пригоди кількох колишніх однокласниць, що велінням долі виявилися причетними до низки тяжких кримінальних злочинів.
Звісно, авторці почасти не вдалося уникнути певної підліткової наївності (що, в даному випадку є цілком зрозумілим), стилістично роман також потребує серйозного удосконалення, та й більш грунтовна робота коректора, схоже, була б не зайвою. Крім того, мають місце певні фактологічні неточності, описання звичаїв та обрядів, властивих слов’янським народам, подекуди механічно перенесені на грунт англо-саксонської культури, що у досвідченого читача, очевидно, викличе іронічну посмішку. І все ж, попри вказані вади, першу літературну спробу юної авторки можна вважати вдалою. Хоча б через доволі оригінальну й несподівану сюжетну лінію, що, безумовно, є очевидним здобутком будь-якого детективного твору.
Сподіватимемося, що подальші її літературні кроки будуть ще більш упевненими і досконалими, а сама Анна стане гідним продовжувачем родинного творчого доробку свого дідуся – нашого постійного дописувача-краєзнавця Івана Васильовича Сердюка, з творчістю якого, передусім, що стосується тематики історико-культурної спадщини рідного краю, ми час від часу знайомимо читачів районки. Тож побажаємо юній авторці нових творчих злетів, цікавих сюжетів та вдячних читачів.

Володимир Кіфенко.

На знімку: учениця Петрівського НВК Анна Лугова з примірником щойно виданої книги.