«Інгулець» готується до нового сезону

На минулому тижні, у рамках процесу підготовки до нового футбольного сезону, ФК «Інгулець» провів контрольну товариську зустріч з молодіжним складом (U21) прем’єрлігівської «Олександрії». Спочатку анонсувалося, що спаринг цей відбудеться в Петровому (до речі, чимало уболівальників, що скучили вже за живим футбольним видовищем, мали намір прийти і підтримати наших земляків), однак через певні причини вже останнього дня президент клубу Олександр Поворознюк прийняв пропозицію сусідів зіграти на полі їхнього тренувального стадіону в Приютівці.
Забігаючи наперед, зазначимо, що гра, очевидно, була досить цікавою для уболівальників, які цього дня змогли побачити цілу зливу забитих м’ячів, хоча підсумковий результат матчу переможця не виявив – нічия 4:4. Втім, зробити якісь висновки про реальну силу нашої команди та про ступінь її готовності до офіційних ігор, цей рахунок навряд чи дозволяє. Тут слід взяти до уваги, що в обох таймах «Інгулець» виступав таким собі експериментальним складом, зокрема на полі одночасно було не більше 5-6 гравців з відомими нам прізвищами, решта ж – потенційні новачки, що перебувають на перегляді, і з окремими з яких, можливо, будуть підписані контракти, якщо ж, звичайно, на думку тренерів і, передусім, президента клубу, вони вписуватимуться в командну концепцію гри «Інгульця».

Звичайно, дещо більші шанси новачки мають закріпитися в другій команді, яка перед стартом в чемпіонаті другої ліги підсилюватиметься більш кардинально. Хоча часткове підсилення в усіх лініях відбудеться й у головній команді. Втім, чекати залишилося вже недовго, тож про усі нові укладені контракти, як і загалом про кадрові зміни в складі обох наших команд, ми сподіваємося регулярно інформувати наших читачів. Поки що ж, зазначимо, що усі чотири м’ячі, забиті у ворота олександрійців, були на рахунку саме потенційних новачків, тож, можливо, хтось із них таки отримає постійну «прописку» в одній з наших команд.
Тепер ще про одну, не зовсім радісну, але доволі важливу новину: минулої п’ятниці у головному офісі ПФЛ (так званому Будинку футболу) мала пройти церемонія жеребкування попередньіх раундів Кубку України з футболу, а також календаря ігор в Першій та Другій лігах. Однак останньої миті стало відомо, що відбудеться жеребкування лише Кубку, оскільки в складі учасників чемпіонату відбудуться вимушені зміни. По-перше, через фінансову неспроможність з чемпіонату другої ліги знімається добре відома нам сумська «Барса». Звісно, ця новина не могла порадувати, адже, попри те, що в минулому чемпіонаті «Інгулець» двічі перегравав сумчан – з рахунком 1:0 в першому колі на виїзді і з рахунком 2:0 в домашньому поєдинку у Володимирівці – «Барса» таки запам’яталася досить бойовитим і непоступливим характером. Здається, без сумчан змагання в другій лізі виглядатимуть дещо блідіше. До того ж, у складі цієї команди грали два колишніх гравці «Інгульця» – Богдан Сокол та Олександр Горват - обидва досить цікаві й перспективні гравці, яким в «Інгульці» до основного складу пробитися було важко, але в «Барсі» вони отримували достатньо ігрової практики, а значить і можливості для самовдосконалення. Як тепер складеться їх футбольна доля – сказати важко. За деякими даними, Богдан Сокол зараз перебуває на перегляді в МФК «Миколаїв» - команді, з якою незабаром «Інгулець» зустрінеться в матчі Кубку України, але чи отримає він там постійний контракт - побачимо вже досить скоро.
По-друге, одразу дві команди, які також мали бути заявлені в чемпіонаті, досі не отримали атестатів відповідності вимогам ПФЛ. Зокрема, без атестатів залишаються івано-франківський «Тепловик» та миколаївський «Суднобудівельник», і судячи з того, що всі об’єктивні терміни для усунення вказаних недоліків уже збігли, ці команди також можуть бути не допущені до розіграшу, а відтак ПФЛ, очевидно, буде змушена проводити додаткову конференцію, на якій прийматимуться рішення щодо остаточного кількісного і персонального складу учасників чемпіонату.
Що ж до жеребкування попереднього раунду Кубку України, то воно визначило таких учасників: на першому попередньому етапі, ігри якого відбудуться 20 липня, розпочнуть боротьбу десять команд, серед яких минулорічні аутсайдери, а також деякі команди-новачки другої ліги (ті, що подали заяви на участь в Кубку) та дві команди, що представлятимуть аматорську футбольну лігу – «Гірник» з с.Сосниця Львівської області та «Агробізнес TSK» (м.Ромни). Пари сформовані таким чином:
Перша пара
«Нива-В» Вінниця - «Поділля» Хмельницький
Друга пара
«Металург - Запоріжжя» - «Жемчужина» Одеса
Третя пара
«Арсенал-Київщина» Біла Церква - «Балкани» Одеська область
Четверта пара
«Агробізнес TSK» Ромни - «Нікополь- НПГУ»
П’ята пара
«Гірник» с.Соснівка, Львівська область - «Рух» м. Винники
Матчі відбудуться 20 липня.
У другому раунді, 10 серпня, у боротьбу включиться «важка артилерія» клубів ПФЛ.
«Тернопіль» - «Скала» (Стрий)
«Колос» - «Верес»
ПФК «Суми» - «Іллічівець»
«Інгулець» - МФК «Миколаїв»
Переможець пари №3 -
«Черкаський Дніпро»
«Геліос» - «Десна»
«Кремінь» - «Реал-Фарма»
Переможець пари №2 -
«Енергія» НК
Переможець пари №5 -
«Арсенал Київ»
«Полтава» - «Буковина»
Переможець пари - Переможець пари
№1 №4 *
«Мир» - «Авангард»
«Оболонь-Бровар» - «Гірник-Спорт»
«Кристал» - «Нафтовик-Укрнафта»
Отож «Інгулець» розпочне свої виступи з другого попереднього етапу, ігри якого відбудуться 10 серпня. Жереб нам випав досить непростий – наші хлопці прийматимуть одного зі старожилів Першої ліги, команду, яка за підсумками попереднього чемпіонату посіла тут доволі високе 7 місце. Що ж, тим більш захоплюючою стає інтрига цього поєдинку.
І наостанок найсвіжіші новини: минулої неділі, в рамках підготовки до початку сезону, на власному полі «Інгулець» помірявся силами з дебютантом другої ліги – одеською «Жемчужиною». Два тайми «Інгулець» відіграв різними складами, в першій половині гри на полі перебувало трохи більше гравців основного складу, по перерві ж їх замінили ті, хто ще не набрав своєї оптимальної форми, або з ким підписання контракту поки що залишається під питанням. І все ж, обидва склади доволі впевнено перегравали своїх візаві, забивши у кожному таймі по мячу у їх ворота. Загальний рахунок 2:0 на користь «Інгульця». Що ж до авторів забитих м’ячів, то перший гол у свої ворота забили самі гості, намагаючись відбити гострий простріл Сергія Алексанова, а в другому таймі м’яч на свій рахунок записав один з потенційних новачків нашої команди, потужний легіонер з Нігерії. Щоправда, як запевняють фахівці, повністю свій потенціал цей гравець ще не розкрив, оскільки за останні півроку не мав ні ігрової практики, ні системної участі в тренувальному процесі. Тож, схоже, якщо він таки набере своєї оптимальної форми, передусім належних фізичних кондицій, то може стати дійсно грізною зброєю в лінії атаки нашої команди.
На жаль, початок сезону для нашої команди розпочнеться не без втрат: вирішив змінити свою «прописку», помінявши кольори «Інгульця» на кольори ковалівського «Колоса» центральний захисник нашої команди, надійний і перспективний Леван Махарадзе. Ще однією прикрою втратою може стати, бодай на кілька найближчих ігор, півзахисник Микола Коляда, який в звітному матчі отримав травму, а наскільки вона серйозна – дізнаємося тільки після детального медичного обстеження і висновку лікарів. Водночас, перед початком сезону «Інгулець» традиційно посилює окремі ігрові позиції. Уже підписано контракт з молодим, але доволі досвідченим півзахисником Сергієм Панасенком, який до цього захищав кольори харківського «Геліоса» і неодноразово входив до символічної збірної першої ліги за підсумками окремих турів. Сергій був одним з найголовніших творців харківської команди в атаці. Майже всі атаки «Геліоса» розгорталися за його участю. Та й в звітній грі з «Жемчужиною» він кілька разів продемонстрував чудове бачення поля і відмінне тактичне мислення. Тож можна привітати «Інгулець» з таким чудовим придбанням. Окрім Панасенка, посилення відбудуться й по інших лініях команди, принаймні кілька новачків теж виглядали досить пристойно, відтак можна сподіватися, що з ними також будуть підписані контракти, про що ми обов’язково розповімо на наших сторінках. 

Володимир Кіфенко.