Тріумф і трагедія

Таку назву має праця російського військового історика Д.Волкогонова, присвячена Й.Сталіну (Джугашвілі). Сьогодні ми пропонуємо читачам дещо незвичну, як для нашої газети, публікацію – реферат доктора історичних наук А.Ісаєва, написаний на кафедрі історії Красноярського Державного Технічного університету. Це дослідження могло б мати таку ж назву, як і двотомна праця Волкогонова, бо також присвячене дослідженню особи Й.Сталіна в роки Другої світової війни.
Нині російська пропаганда твердить, що саме Сталін відіграв вирішальну роль в перемозі над гітлерівською Німеччиною, врятував світ від фашистського рабства. Автор реферату також вважає, що він – архітектор перемоги, геніальний стратег і політик.
Думку щодо його геніальності, як стратега, можна ставити під сумнів, бо існує надзвичайно багато свідчень полководців (того ж Г.Жукова) про те, що дуже часто категоричні вказівки Сталіна під час планування військових операцій призводили до невдач і тяжких втрат.
Та головне не це, бо уважний і неупереджений читач неодмінно зробить висновок, що Сталін був головною діючою особою Другої світової війни, адже саме він своїм діями її спровокував. Так, не радянські війська першими розпочали бо-йові дії проти Польщі, що і стало початком війни, але вони невдовзі приєдналися до Вермахту, разом з ним добиваючи конаючу Польщу, а після повного її розгрому провели в Бресті спільний з німцями парад перемоги. Та головне навіть не це, а те, що Сталін доклав величезних зусиль для відродження німецьких збройних сил і військової промисловості, підготовки в радянських військових училищах офіцерського корпусу німецької армії. Саме він різноманітними по-літичними методами допоміг Гітлеру прийти до влади (роз-громивши, зокрема, всі ліві партії Німеччини, які могли скласти конкуренцію гітлерівській Націонал-соціалістичній робітничій партії), а потім підштовхуючи його до розв’язання війни.

Шановні жителі Петрівщини!

22 червня 1941 року – 75 років тому – страшне лихо прийшло на Українську землю, розпочалася найжахли-віша війна в історії нашого народу, яка забрала життя кожного п’ятого співвітчизника. День початку війни став в Україні історичним днем глибокої скорботи. Цей день нагадує нам про всіх загиблих в боях, закатованих у фашистських концтаборах, померлих у тилу від голоду та поневірянь.
Ми сумуємо за всіма, хто ціною свого життя виконав святий обов’язок, захищаючи в ті суворі роки нашу Вітчизну.
Вагомий внесок у боротьбу з фашизмом зробили і жителі нашого краю, з перших днів війни ставши до лав захисників Вітчизни.
Петрівщина у ті криваві роки втратила тисячі своїх синів та дочок. Пам’ять про них полум’ям вічного вогню назавжди збережеться в наших серцях.
У цей скорботний день віддаємо данину глибокої шани загиблим воїнам, ветеранам війни, праці, солдатським вдовам. Разом з тим віддамо шану й тим борцям за волю України, які сьогодні на Сході захищають її єдність і незалежність, схиливши голови перед їх неоціненним подвигом!
Вічна пам’ять усім полеглим за свободу України, вічна слава живим її захисникам!

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Тамара Сакара, голова районної ради

голови Петрівської районної ради Кіровоградської області

від 15 червня 2016 року № 29 - р

Про скликання восьмої сесії районної ради сьомого скликання

Відповідно до пункту 1 частини 6, частини 7 статті 55, частини 8 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», розділу ІІ, пункту 13.6 розділу ХІІІ Регламенту Петрівської районної ради сьомого скликання:
1. Скликати восьму сесію районної ради сьомого скликання 30 червня 2016 року на 10.00 годину в сесійній залі районної ради за адресою: смт Петрове вул. Святкова, 20.
2. На обговорення винести наступні питання:
2.1 Про внесення змін та доповнень до рішення районної ради від 25 грудня 2015 року №12 « Про районний бюджет на 2016 рік».
2.2.Про припинення юридичних осіб публічного права в результаті реорганізації.
2.3.Про програму забезпечення впровадження реформи децентралізації надання адміністративних послуг у Петрівському районі на 2016 – 2017 роки.
2.4.Про звіт щодо виконання Програми розвитку земельних відносин у Петрівському районі на 2010-2015 роки.
2.5.Про звіт про виконання районної програми «Репродуктивне здоров’я населення Петрівського району» на 2010-2015 роки».
2.6.Про надання дозволу на укладення договору оренди частини нежитлового приміщення та інженерного обладнання з фізичною особою – підприємцем А.В.Халіком
3. На сесію запросити депутатів районної ради та не депутатів (за списком).

Голова районної ради Тамара Сакара

Олександр МеделянМоя професія вічна

Кращі з кращих працівників ЦГЗК, чия робота впродовж року була ефективною для виробництва, сприяла поліпшенню умов праці, нагороджуються золотим нагрудним знаком «Людина року». Їх імена вписані в літопис комбінату золотими літерами, а їхні портрети прикрашають Алею Слави підприємства. Про одного з володарів цього почесного звання ми хочемо розповісти.

Найвища нагорода

Видобуток руди – технологічний процес особливої складності. Він неперервний і ведеться цілодобово у будь-яку пору року. А люди, які виконують це завдання, достойні поваги і захоплення. Серед них і машиніст бурової установки Олександр Меделян. Вже 12 років він працює на Петрівському кар’єрі. Ще студентом Тернівського технікуму Криворізького технічного університету він прийшов на кар’єр підсобним робітником. Освоївши професію машиніста бурової установки, став справжнім майстром своєї справи. Сьогодні на нього покладено багато виробничих завдань: монтаж, виконання спуско-підіймальних робіт, обслуговування обладнання, керівництво процесом буріння, чітке і бездоганне виконання правил безпеки і багато іншого. Якісно виконуючи планові ремонтні роботи, він домігся зменшення часу аварійних простоїв бурової установки на 15%, має високі виробничі показники – у 2015 році пробурив на 2050 п.м. більше в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року. Брав участь в розробці пропозицій по НС зі зменшенням кількості і частоти переключень ліній електропередач, що дозволило знизити експлуатаційні затрати на 9,5 млн.грн.

фото нашого земляка В.Чміленка на алеї Героїв Небесної СотніНаприкінці травня в Києві відбувся ХХІ Великий Збір Українських Націоналістів (ВЗУН), в якому взяли участь делегати від всіх обласних організацій О У Н та АР Крим.
Розпочався захід з урочистого відкриття на приміщенні офісу ОУН меморіальної дошки бійцям батальйону ОУН Андрію Юрзі (позивний «Давид») та Василю Кіндрацькому (позивний «Кіндрат»), які загинули в боях з російськими загарбниками на Донбасі.
Голова Проводу ОУН Богдан Червак зазначив, що батальйон ОУН гідно продовжує традиції легендарної УПА, в числі перших добровольчих батальйонів ставши на захист Вітчизни від путінських агресорів та заколотників-сепаратистів, які хотіли віддати Україну на поталу російським імперіалістам. Про самовідданість цих людей національній ідеї свідчить той факт, що перед тим, як стати членами ОУН (членом організації стає особа, яка пройшла кандидатський стаж, отримала рекомендації двох дійсних членів ОУН і відповідної обласної організації та урочисто прийняла Присягу члена ОУН), вони не менше тижня постували, більшість часу проводили в молитві та отримали благословення від священиків на смерть за Україну, якщо доведеться загинути в бою.

Олександр Лівак, директор Петрівської ЗШ І ступеняШкола сьогодні – це навчальний заклад, у центрі якого дитина, її психологічний, фізичний стан і соціальне благополуччя. Найважливіша справа нашого навчального закладу – це всебічний розвиток особистості молодшого школяра та турбота про здоров’я всіх учасників навчально-виховного процесу. А це: 19 учителів, 283 учнів. 63% вчителів мають вищу кваліфікаційну категорію.
Робота усього педагогічного колективу спрямована на створення комфортних умов для навчання, виховання та перебування дитини у школі, де функціонує 11 класів, мережа яких відповідає стандартам загальноосвітньої школи.
Упродовж 2012-2016 років школа впроваджує новий Державний стандарт початкової загальної освіти та нову навчальну програму. Адміністрація школи, разом з вчителями та батьківським колективом, створила всі необхідні умови для навчання першокласників. Зокрема, організоване безкоштовне гаряче харчування учнів на перерві та за кошти батьків - в групі продовженого дня; обладнана спальна кімната для учнів, які відвідують групу продовженого дня; обладнані кабінети для викладання предметів інформатики, англійської мови; наявне приміщення для організації рухливих ігор; обладнані відокремлені туалети; створені відокремлені роздягальні з індивідуальними шафами та вішалками; в класних кімнатах наявні ігрові куточки для відпочинку; всі учні школи забезпечені підручниками частково за кошти батьків, зокрема батьки учнів 3-х класів закупили підручники, щоправда - на суму 2000 грн.
Школа несе відповідальність за якість наукових знань, за здоров’я та рівень формування здорового способу життя, відповідність форм, методів і засобів навчально-виховної діяльності віковим, фізіологічним, психологічним особливостям учнів, вимогам щодо охорони їхнього життя і здоров’я. Упродовж навчального року адміністрацією та педагогічним колективом проводиться необхідна робота з виконання вимог охорони дитинства, техніки безпеки, санітарно-гігієнічних та протипожежних норм. Забезпечуємо стабільний руховий режим учнів: система рухової активності включає уроки фізкультури, рухові паузи на уроках та перервах, фізкультхвилинки. У класних кімнатах здійснюється контроль за нормами освітлення, температурним режимом. Меблі в них промарковані згідно з віковими особливостями учнів. У формуванні здорового способу життя людини важливу роль відіграє правильне харчування. Збалансоване харчування учнів школи організовано за бюджетні кошти. Всі діти харчуються безкоштовно.

Фізичні особи податок за нерухомість у 2016 році сплачуватимуть за 2015 рік за ставками та пільгами, чинними у 2015 році. Обчислення суми податку з об’єктів нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється податковим органом за місцем податкової адреси власника такої нерухомості, виходячи із загальної площі кожного з об’єктів нежитлової нерухомості та відповідної ставки податку.
Платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, мають право звернутися з письмовою заявою до Центру обслуговування платників податкової інспекції за місцем проживання для проведення звірки даних щодо:
об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;
розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;
права на користування пільгою із сплати податку;
розміру ставки податку;
нарахованої суми податку.
У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за місцем податкової адреси платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим.
За місцем податкової адреси (місцем реєстрації) платника податку до 1 липня 2016 року буде направлено податкове повідомлення-рішення про сплату суми податку з зазначенням відповідних платіжних реквізитів. Термін сплати податку складає 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Пресс-служба Петрівського відділення Олександрійської ОДПІ ГУ ДФС у Кіровоградській області

Заробітна плата - одна з головних економічних категорій, яка поєднує інтереси працівників, підприємців та держави і безпосередньо впливає на рівень життя населення. Вона є показником досягнень і прорахунків суспільства.
Проблема своєчасності виплати заробітної плати та досягнення розміру її виплати, який міг би бути дійсно основною складовою забезпечення належного рівня життя громадян району, є головним пріоритетом в діяльності керівництва ра-йону по реалізації завдань його соціально-економічного розвитку.
Яким, на сьогодні, в нашому районі є стан справ із виплати заробітної плати?
Статистичні дані за результатами роботи господарського району у першому кварталі очікуються незабаром, тому скористаємося деякими поточними показниками заробітної плати, які маємо в оперативному використанні за результатами щомісячного моніторингу.
Розмір середньомісячної заробітної плати в районі станом на 01.05.2016 року – 2965,96 грн. (розрахунково), що складає 101,9 % від її розміру за січень-березень 2016 року (2908,52 грн.).

Щорічна атестація персоналу з професійної підготовкиЩорічна атестація персоналу з професійної підготовки пройшла у Петрівській виправній колонії (№49)

На початку червня 2016 року в Петрівській ви-правній колонії управління Державної пенітенціарної служби України в Кіровоградській області (№49), відповідно до вимог наказу Міністерства юстиції України від 08.09.2015 року № 1675/5 «Про затвердження Положення про організацію професійної підготовки осіб рядового і начальницького складу Державної кримінально виконавчої служби України», проведено щорічне атестування персоналу установи за підсумками 2015-2016 навчального року зі службової підготовки.
Проведення щорічного атестування персоналу, відбулося за участі старшого інспектора (з виховної та психологічної роботи) СРОС управління ДПтС в Кіровоградській області А.В.Лазаренка та начальника ВОЧЗ та УІ управління ДПтС в Кіровоградській області С.О.Терещенка.
Захід проводився шляхом прийняття диференці-йованого заліку (тестування), перевіркою рівня теоретичних знань з дисциплін службової підготовки, також складали заліки з фізичної підготовки – біг на 100 м, підтягування на перекладині (для жінок - віджимання в упорі лежачи) та рукопашний бій. Крім цього, проведено стройовий огляд, на якому перевіряли: наявність та відповідність службових посвідчень осіб рядового і начальницького складу установи, перевірено стан забезпеченості особового складу літньою формою одягу та дотримання ними Правил носіння форменого одягу.
Підбиваючи результи оцінювання, було встановлено що особовий склад Петрівської виправної колонії (№49) показав добру фізичну підготовку, задовільні знання зі службових дисциплін та здатен виконувати покладені на них обов’язки.
«Навчання персоналу Державної пенітенціарної служби України в системі службової підготовки є дуже важливою складовою проходження служби, ос-кільки процес навчання спрямований на оволодіння співробітниками професійними знаннями, спеціальними уміннями, навичками, необхідними для несення служби» зауважив старший інспектор (з виховної та психологічної роботи) СРОС управління ДПтС в Кіровоградській області А.В.Лазаренко.

Катерина Ляшевич, Петрівська виправна колонія Управління ДПтС України в Кіровоград-ській області (№ 49)

макШановні жителі Петрового та Петрівського району!

З початком посівного сезону нагадую, що статтею 310 Кримінального Кодексу України передбачається кримінальна відповідальність за незаконний посів або вирощування снодійного маку чи конопель у вигляді штрафу до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.
Слід зазначити, що під посівом у даному випадку розуміють посів насіння або висадку розсади заборонених наркотичних рослин без належного дозволу на будь-яких земельних ділянках, у тому числі в квартирі, на балконі та лоджії в горщикай чи ящиках тощо.
Якщо ж таке діяння вчинене особою, яка була засуджена за цією статтею чи яка раніше вчинила один із злочинів, передбачених статтями 307, 309, 311, 317 КК України, або вчинені за попередньою змовою групою осіб з метою збуту, а також незаконний посів або вирощування снодійного маку чи конопель у кількості п’ятисот і більше рослин ,- караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років.
Звертаю вашу увагу, що за ч. 1 ст. 310 підлягають кваліфікації дії осіб, які незаконно здійснили посів або вирощування снодійного маку чи конопель у кількості менше 500 рослин. Проте зовсім незначна кількість посіяних та/або вирощуваних рослин снодійного маку чи конопель (кілька рослин) може бути підставою для притягнення особи до адміністративної відповідальності за ст. 106-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, що передбачає покарання у вигляді штрафу.
Злочин вважається закінченим з моменту виконання дій, що утворюють посів (внесення насіння в ґрунт) чи вирощування (коли здійснюються заходи по догляду) рослинних культур, що містять наркотики, - незалежно від того, чи були вирощені снодійний мак або коноплі, чи був зібраний урожай і вироблено (виготовлені) наркотичні засоби.

Олександр Лисенко, в.о. начальника Петрівське відділення поліції Долинського ВП ГУНП в Кіровоградській області, майор поліції

Вплив пестицидів і агрохімікатів на здоров’я людини

Хімічні речовини — пестициди і агрохімікати, які використовуються для біоло-гічного захисту рослин, в своїй більшості отруйні для людини та сільськогосподарських тварин. Проникаючи в організм, навіть у невеликих кількостях, вони викликають порушення його життєдіяльності, яке, при певних умовах, може перейти в отруєння. Отруєння буде залежати від кількості і властивостей отрути, стану організму та інших умов.
Шляхи проникнення отрути в організм різні. Найбільш небезпечним є потрапляння отрут через дихальні шляхи в газоподібному, пароподібному або порошкоподібному станах. Потрапляння пестицидів в організм людини через шлунково-кишковий тракт можливе при порушенні правил особистої гігієни, при нещасних випадках, при вживанні в їжу забруднених пестицидами овочів та фруктів тощо. Можливе проникнення отрут в організм і через непошкоджену шкіру.

Олексій Михайлович Сахненко 17 червня 2016 року на 64-му році життя передчасно помер колишній Новостародубський сільський голова двох скликань Сахненко Олексій Михайлович.
Перестало битися серце порядної, чуйної і щирої людини, прекрасного керівника, турботливого батька та дідуся. Колектив працівників Новостародубської сільської ради та її установ щиро співчуває рідним та близьким покійного у зв’язку з тяжкою втратою.
Світла пам’ять про Олексія Михайловича навічно збережеться в наших серцях.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Управління соціального захисту населення Петрівської райдержадміністрації здійснює направлення осіб з інвалідністю на професійне навчання до Буковинського міжрегіонального центру професійної реабілітації інвалідів.
Особам віком від 16 років 1-3 груп інвалідності, що не потребують стороннього догляду, надається можливість освоїти професії. Навчання, проживання, 3-разове харчування, медичне спостереження та соціально-психологічна реабілітація в Центрі проводиться безкоштовно.
За більш детальною інформацією (стосовно переліку професій, необхідних документів) звертайтесь до управління соціального захисту населення за адресою: смт. Петрове, вул.. Центральна,32, тел.9-63-33

Управління соціального захисту населення районної державної адміністрації